Siden 1950 har Jerusalem vært Israels hovedstad. Nå blir den anerkjent som det av USA. (Foto: Israeltourism/Flickr)
Siden 1950 har Jerusalem vært Israels hovedstad. Nå blir den anerkjent som det av USA. (Foto: Israeltourism/Flickr)

Har stormaktene Kina, Russland og India snudd i synet på Jerusalem?

Oppsiktsvekkende uttalelse bare en uke etter USAs anerkjennelse av Jerusalem.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Hvert år samler utenriksministerne fra landene India, Russland og Kina seg for å diskutere ulike politiske saker. Ett av de faste temaene på dagsorden er den israelsk-palestinske konflikten. Etter møtene kommer de tre nasjonene med en felles uttalelsene om konflikten. Årets uttalelse, som kommer bare en uke etter USAs anerkjennelse av Jerusalem, vekker oppsikt. De tre landene sier nemlig ingenting om at Øst-Jerusalem skal være palestinernes hovedstad i en framtidig stat, skriver den amerikansk-jødiske avisen The Algemeiner.

Uttalelsen fra de tre landene står i skarp kontrast til uttalelsen de kom med etter fjorårets møte i Moskva. Da støttet landene opp om en «suveren, uavhengig og forent palestinsk stat med Øst-Jerusalem som sin hovedstad».

Etter årets møte, som var det 15. i rekken, er uttalelsen fra de tre mektige landene mye vagere. Nå sier de at de støtter opp om «uavhengig, livsdyktig, territorielt sammenhengende palestinsk stat som lever side om side i fred og sikkerhet med Israel, innenfor avtalte og internasjonalt anerkjente grenser». Denne gangen blir ikke spørsmålet om Jerusalem engang nevnt i uttalelsen.

At Jerusalem er utelatt fra uttalelsen er spesielt slående med tanke på den store motstanden USAs anerkjennelse av Jerusalem har fått i den arabiske og muslimske verden. Tyrkia og Iran, som begge har nære diplomatiske bånd med de tre landene, har ledet motstanden mot anerkjennelsen.

India skiller seg spesielt ut ved at de ikke har tatt noen stilling til USAs anerkjennelse av Jerusalem. Da den indiske regjeringen ble bedt om å klargjøre sitt synspunkt svarte en talsperson fra det indiske utenriksdepartementet at «Indias holdning til Palestina er uavhengig og konsistent. Den er basert på våre egne synspunkt og egne interesser. Den blir ikke bestemt av noe tredjeland.»

Det bilaterale samarbeidet mellom Israel og India fikk en kraftig opptur etter statsminister Narendra Modis høyprofilerte besøk til Israel i sommer.

Også Russlands holdning til konflikten kan se ut til å ha endret seg. Da det russiske utenriksdepartementet i april i fjor annonserte at de anerkjente Vest-Jerusalem som Israels hovedstad understreket de at «Øst-Jerusalem må være hovedstaden i en framtidig palestinsk stat».

Kinas offisielle uttalelse etter Trumps beslutning var at de så med stor uro på hvilke sikkerhetsutfordringer anerkjennelsen ville føre til, men de kom ikke med noen kraftig fordømmelse av den. En talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet antydet også at påstanden fra araberne om at de har eksklusivt eierskap til byen, ikke er så klar som palestinske ledere liker å tro.

– Debatten om Jerusalems status er komplisert og sensitiv. Alle parter bør tre varsomt for å bevare freden. Alle parter bør unngå ødelegge det langsiktige grunnlaget for å løse konflikten, og unngå å nye splittelser i regionen, sa talsperson Geng Shuang etter Trumps anerkjennelse.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart