Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Historisk besøk av Indias statsminister

Benjamin Netanyahu og Narendra Modi under et møte i 2014. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
Benjamin Netanyahu og Narendra Modi under et møte i 2014. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
Narendra Modi åpner dørene for fullt samarbeid med Israel. Høyteknologi, vann og våpen står i fokus.

Tirsdag 4. juli kommer Indias statsminister Narendra Modi til Israel på et to dagers besøk. Det er første gang i historien at en indisk statsminister kommer på statsbesøk. Modi og Benjamin Netanyahu skal markere at det er 25 år siden de to landene opprettet diplomatiske forbindelser.

Men de to statslederne skal også se framover. India og Israel har et stort potensiale i samarbeid innenfor høyteknologi, påpeker Sarosh Bana, redaktør for Business India. Foreløpig er det Israel som dominerer i handelsbalansen. Israelsk vareeksport til India er 20,9 milliarder kroner og importen er 14,7 milliarder kroner.

Dersom man inkluderer våpenhandelen, blir Israels nettoeksport enda mye større. I februar bestilte India luftvernsystem fra Israel for over 21 milliarder kroner. Det er ventet at flere våpenavtaler vil bli kunngjort under Modis besøk.

– Israelsk teknologi kan støtte Indias utvikling i kritiske sektorer, som matsikkerhet, vann, internett- og datasikkerhet, elektronisk læring og digitalisering, skriver Bana.

Meirav Arlosoroff beklager at det israelske folket ikke forstår hvor viktig Modis besøk er. Samtidig gir hun regjeringen ros for å forstå det. Elleve departementer i Netanyahus-regjering har utarbeidet en 23 siders plan for å styrke samarbeidet med India, og bevilget 667 millioner kroner til å videreutvikle samarbeidet. Det skal være mer enn Israel noen gang har satt til side for samarbeidsprosjekter med Kina, Afrika og Latin-Amerika til sammen.

– Kjernen i forslagene er å innføre israelsk vann- og landbruksteknologi i India, skriver Arlosoroff. Kanskje kan israelsk teknologi en dag bidra til å rense Ganges-elven?

Fra India ønsker Israel å hente ikke bare billige forbruksvarer og it-eksperter, men også filmprosjekter fra Bollywood og ikke minst turister. 20 millioner indere drar på ferie til utlandet hvert år. Bare 45.000 drar til Israel.

Under sitt besøk i Israel unnlater Modi å avlegge et besøk i de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden.

– Besøket sikter ikke mot å være «balansert», påpeker professor Efraim Inbar. Tidligere har India automatisk stemt for palestinske og arabiske resolusjoner mot Israel i FN-systemet. Dette har pågått helt tilbake til 1947, da India stemte imot FNs delingsforslag i generalforsamlingen.

– India og Israel viser begge at de forstår hvilke trusler som omgir dem og de deler en felles strategisk agenda. Begge har kjempet større konvensjonelle kriger mot sine naboer og har opplevd lavintensiv konflikt og terror. Begge er involvert i langtrukne konflikter karakterisert med komplekse etniske og religiøse komponenter som ikke alltid blir forstått av utenforstående. Begge står overfor masseutryddelsesvåpen hos sine rivaler, skriver Inbar.

Professoren ser to strategiske utviklingstrekk som sannsynligvis kommer til å føre India og Israel enda nærmere de neste tiårene – USAs tilbakegang og Kinas framgang.

– India og Israel representerer to eldgamle sivilisasjoner. De har begge vært under britisk kolonikontroll og ble de første til å bli uavhengig (i 1947 og 1948) i dekoloniseringen etter andre verdenskrig, skriver Inbar.

Khinvraj Jangid, assisterende professor ved Jindal Center for Israel Studies i Haryana, India, forteller hvordan Israels første statsminister David Ben-Gurion kjempet for mer kontakt med India. Ben-Gurion fikk til og med Albert Einstein til å skrive brev til Jawaharlal Nehru med bønn om støtte til zionismen. Ben-Gurion fikk aldri de svarene han håpet på mens han levde, men 70 år senere blir Israels lederes kjærlighet til India gjengjeldt.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart