Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Opptøyene på Tempelhøyden fortsetter

Maskerte palestinske steinkastere utenfor Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem fredag 22. april 2022. (Foto: Flash90)
Hamas og andre palestinske grupper har oppildnet til vold. Resultatet er titalls arresterte og skadet.

Fredag morgen er det nye sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi på Tempelhøyden i Jerusalem. Den siste uken har det vært flere voldelige sammenstøt mellom palestinske steinkastere og israelsk politi i Jerusalem, i forbindelse med den muslimske høytidsmåneden ramadan.

Ifølge politiet deltok hundrevis av palestinere i opptøyene under den muslimske bønnen tidlig på morgenen, blant annet ble det kastet steiner og avfyrt fyrverkeri mot politiet. Noen av dem som deltok i opptøyene var maskerte og kom med Hamas-flagg, som har oppfordret palestinere til å «mobilisere» i forbindelse med fredagsbønnen.

Til tross for steinkastingen skal politiet ha ventet til etter at bønnen var ferdig med å bryte inn. Da politiet skulle pågripe steinkasterne skal sammenstøtene ha intensivert seg. Det ble også kastet steiner fra Tempelhøyden og ned mot Vestmuren, hvor jøder samles til bønn.

– Politistyrkene måtte ta i bruk nødvendige midler for å spre opptøyene og presse mobben tilbake, sier politiet i en uttalelse fredag morgen.

Ifølge palestinske Røde Halvmåne ble minst 31 palestinere skadet i opptøyene. 14 av dem trengte sykehusbehandling. En politikvinne fikk en stein kastet i ansiktet og ble fraktet til sykehus for behandling.

Politiet sier de vil fortsette å handle mot opprørere og lovbrytere, samtidig som de vil legge til rette for religiøs tilbedelse i Jerusalem.

Tempelhøyden, stedet hvor det jødiske templet en gang stod, er det helligste stedet i jødedommen. Likevel har jøder lite adgang til området og det er forbudt for jøder å be der. Her ligger også Al-Aqsa-moskeen, som regnes som det tredje helligste stedet i islam. Dette bakteppet gjør at det ofte er uroligheter i dette området.

Selv om de aller fleste som besøker moskeen og Tempelhøyden oppfører seg rolig, ønsker grupperinger som Hamas å utnytte den spente situasjonen til å lage opprør og opptøyer. De har i sosiale medier oppildnet spesielt unge palestinere til opptøyer. Mange muslimske tilbedere forsøkte fredag å stanse de unge steinkasterne, men uten hell.

Det er frykt for at urolighetene på Tempelhøyden skal spre seg utover Jerusalem. Blant annet har det de siste dagene vært flere rakettangrep fra Gazastripen. Det er også frykt for uroligheter på Vestbredden.

NRKs utenrikskorrespondent Yama Wolasmal kom med en ekstremt ensidig og feilaktig reportasje i NRK 22. april om Tempelhøyden.

Her kan du se opprørspolitiet bryte inn mot steinkasterne:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart