Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Dagens Næringsliv fjernet feilen NTB nekter å rette

Skjermdump fra http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2517216.ece
Skjermdump fra http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2517216.ece
Dagens Næringsliv gjentok at UD har frarådt norske selskaper å delta i oljeleting utenfor Israel. UD har avvist det og MIFF har dokumentert at det er feil. Pressens Faglige Utvalg har innrømmet at en spesifikk advarsel ikke er gitt. NTBs feil ble fjernet av Dagens Næringsliv etter MIFFs artikkel.

Dagens Næringsliv meldte onsdag fra TDN Finans at det norske selskapet AGR er oppnevnt som operatør for Shikma Yam-lisensen i Israel. I sin ingress skrev Dagens Næringsliv: «UD har frarådt norske selskaper å delta i oljeleting i dette området.» De lenket også til en sak fra NTB som ble publisert 15. mai 2012.

TDN Finans presiserte i en e-post til Miff.no onsdag ettermiddag at ingressen er lagt til av Dagens Næringsliv. Vi hadde reagert med e-post til dem, for påstanden i ingressen stemmer ganske enkelt ikke, det gjør heller ikke overskriften til NTB fra 15. mai.

Hva er fakta i saken?

Norge har generelle retningslinjer for aktivitet i omstridte havområder, men disse ble publisert på regjeringen.no 21. januar 2008, lenge før de store israelske gassfunnene ble gjort i 2009 og 2010. Det var også før den siste striden om maritim grense mellom Israel og Libanon blusset opp.

En liten sektor av israelsk økonomisk sone i Middelhavet er omstridt, fordi også Libanon gjør krav på den. Israel driver ikke letevirksomhet i denne omstridte sonen, og de store funnene ligger langt sør for disse områdene.

Utenriksdepartementet avviser at det er gitt noen advarsel om norsk engasjement i israelsk sone. – NTB har lagt til egne kommentarer og vurderinger, sa norsk ambassaderåd i Tel Aviv allerede 21. mai.

Styreleder Eivin Reisten i AGR opplyste allerede 15. mai at deres lisenser i israelsk offshoreindustri ikke ligger i omstridt område.

MIFF har lagt fram kopi av mailer som viser hvordan NTBs journalist konstruerte denne saken.

MIFF har forklart hele NTBs overtramp grundig i en klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Selv om PFUs sekretariat ikke mente at NTB brøt de presseetiske normene, skrev de i sin innstilling: «Slik sekretariatet ser det, kunne NTB, TV2.no, offshore.no, dn.no og Hegnar Online med fordel vært mer presis i sin beskrivelse av hva norske myndigheter har uttalt om norsk engasjement i omstridte havområder og tydeliggjort at det ikke var gitt en spesifikk advarsel angående Israel.»

MIFF påpekte at bruddet på de presseetiske normene ikke ligger i «manglende presisjon» (slik PFU mener NTB hadde), men NTBs ukorrekte framstilling. MIFF var selvsagt svært skuffet over at PFU ikke har høyere krav til presisjonsnivå hos landets største nyhetsbyrå.

MIFF mener NTBs artikkel fra 15. mai blant annet hadde til hensikt å skremme norske selskap fra å delta i en norsk-israelsk samarbeidskonferanse som ble avholdt i Stavanger 30. mai. Artikkelen skulle også skremme fra engasjement i israelsk offshore-satsning generelt.

NTB har kategorisk avvist å rette opp sin feil, til tross for UDs klare kommentarer.

Når Dagens Næringsliv nå repeterer de ukorrekte påstandene om advarsel og frarådning bidrar de til å dyrke en myte skapt av NTB. På det er det bare norsk næringsliv som kan tape.

PS! Kort tid etter MIFFs henvendelse var videresendt til DN av TDN Finans, og etter at MIFFs artikkel var publisert, ble den feilaktige ingressen fjernet fra dn.no. Lenken til den feilaktige NTB-artikkelen ligger der fortsatt.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart