Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Journalister gikk vill på kartet

Skjermdump fra VG Nett 23. januar 2014.
Skjermdump fra VG Nett 23. januar 2014.
VG og Nettavisen gikk seg vill da de skulle omtale Deportivo Palestinos nye draktnummer. Den chilenske fotballklubben er blitt nektet å bruke kartet som norske Palestinakomiteen bruker i sin logo.

Nettavisen omtalte saken først, 8. januar 2014. Da Deportivo Palestino nylig laget nye drakter, byttet de ut alle ett-tallene bakpå draktene med en silhuett. «Ser du hva ett-tallene egentlig er?» spør journalist Martin Busk. Og han svarer selv, «en silhuett av det gamle palestinske kartet».

Det gamle palestinske kartet?

Fra 1888 til 1917 så kartet over området slik ut.

Kartet viser administrasjonsområdene til Det osmanske riket de siste tiårene før andre verdenskrig.
Kartet viser administrasjonsområdene til Det osmanske riket de siste tiårene før andre verdenskrig.

 

Kartet viser administrasjonsområdene til Det osmanske riket de siste tiårene før andre verdenskrig. Ikke noe Palestina å spore der. Det som i dag er Nord-Israel er delt i to underordnede adminstrasjonsområder (sanjuk). Jerusalem Sanjuk er ikke underordnet egen provins.

Før 1888 var administrasjonsområdene litt annerledes inndelt, men det var ikke noe Palestina. Slik kan man gå bakover og bakover i tid, uten noen gang å finne «det gamle palestinske kartet». Man kan finne kart hvor Palestina er brukt som geografisk benevnelse, men ikke som en stat.

«Det palestinske kartet» som en politisk enhet i moderne tid (romerne kalte en provins i området Syria Palestina i en periode) får man for første gang rundt 1920, men da som et britisk mandatområde spesielt opprettet for å legge til rette for et jødisk nasjonalt hjemland.

Først så ikke kartet ut som noe ett-tall i det hele tatt.

De første kartene for det britiske mandatområdet Palestina inkludert også det som i dag er staten Jordan.
De første kartene for det britiske mandatområdet Palestina inkluderte også det som i dag er staten Jordan.

Det var først i 1922 man fikk et kart som har en silhuett som minner om et ett-tall.

Senere ble jødisk innvandring til Trans-Jordan ulovlig, og det var bare området vest for Jordan-elven som gjenstod da Folkeforbundet enstemmig ba Storbritannia legge til rette for å gjøre området til et jødisk hjemland.
Senere ble jødisk innvandring til Trans-Jordan ulovlig, og det var bare området vest for Jordan-elven som gjenstod da Folkeforbundet enstemmig ba Storbritannia legge til rette for å gjøre området til et jødisk hjemland.

Siden har området som Folkeforbundet utså som jødisk hjemland fortsatt å bli delt opp. I dag er det de-facto tre statsmyndigheter i området, Israel innenfor våpenhvilelinjene fra 1949, Hamas-regimet på Gaza-stripen og palestinske selvstyremyndigheter som kontrollerer A-områdene på Vestbredden. I tillegg kommer de omstridte områdene på Vestbredden, hvor israelske styrker har sikkerhetskontrollen. Tre prosent av arealet på Vestbredden er også dekket av israelske bosetninger.

Første gang Palestina for alvor kom på kartet som en politisk enhet, den gang fjernstyrt fra Rom, var det for å utviske jødisk tilknytning til Judea – og det som i mange århundrer etter kong Davids tid hadde vært Israel.

Nettavisen kunne med fordel nevnt at når Palestina gjenoppstår på kartet som politisk enhet, var det som navnet på et britisk mandatområde utsett nettopp til jødisk hjemland – en forløper til dagens israelske stat.

  • Oppdatering 27. januar: Etter at Nettavisens journalist ble gjort oppmerksom på denne artikkelen fra MIFF, valgte redaksjonen å trekke saken.

 

Helbom av VG
21. januar
kunne BBC melde at Deportivo Palestina har fått forbud mot å bruke draktene med kartet, etter protester fra jødiske grupper. VG fulgte opp med en artikkel samme dag.

I første omgang bommet journalist Karna Buggeland Sælebakke fullstendig. Hun skrev:

«På spillernes rygger er nemlig ettallet formet som Palestina slik staten så ut før opprettelsen av Israel i 1948, noe flere jødiske organisasjoner i Chile reagerte kraftig på.»

Kort tid senere sendte MIFF følgende melding til journalisten:

«Før 1948 var ikke Palestina noen stat, men et britisk mandatområde. Før 1917 var det i fire hundre år styrt fra Istanbul av det osmanske riket. Det har aldri vært noen palestinsk stat. Håper du justerer teksten.»

Hun justerte teksten bare 14 minutt etter at vi sendte inn meldingen. Nå står det:

» På spillernes rygger er nemlig ettallet formet som Palestina slik den nå delvis anerkjente staten så ut før opprettelsen av Israel i 1948, noe flere jødiske organisasjoner i Chile reagerte kraftig på.»

Slik står teksten fortsatt, to dager senere.

Men vi kan ikke se at det ble bedre. Palestina var aldri en stat før 1948, det var et britisk mandatområde. Området kom på muslimske hender da araberne erobret Midtøsten og Nord-Afrika på 600-tallet, men det ble aldri etablert noen lokal arabisk eller muslimsk stat. Området ble styrt fra byer som Damaskus, Bagdad, Beirut og Istanbul. Aldri fra Jerusalem.

Det «Palestina» som nå er «delvis anerkjent», er en fantasistat.

BBC gjør ikke samme tabben. Når de omtaler kartområdet på drakten benevner de ikke Palestina som en stat. Britene vet bedre at dette var et mandatområdet styrt fra London.

 

Bot og forbud
Fotballforbundet i Chile har gitt Deportivo Palestino en bot og nektet dem å bruke drakten. Deres begrunnelse er at de tar avstand fra «enhver form for politisk, religiøs, seksuell, etnisk, sosial eller rasistisk diskriminering».

Deportivio Palestino gjør klar sitt syn på Midtøsten på sin Facebook-side: «For oss, vil et fritt Palestina alltid være det historiske Palestina, ikke noe annet.»

Det er uklart om de tenker på det Palestina som ble styrt fra London, Istanbul, Damaskus eller Bagdad. Det er i hvert fall klart at kartet som de nå har fått forbud mot å bruke på sine drakter, er det samme som Palestinakomiteen i Norge bruker i sin logo. Det er det samme kartet som palestinske selvstyremyndigheter bruker. Denne bruken er grundig dokumenter i boken Dobbeltspill, Sviket mot fredsprosessen som MIFF utga i 2012.

Alle som ikke går seg vill, og som kan lese kart, forstår det dårlig skjulte budskapet. Her er det noen som drømmer – enten om en svunnen tid der området var styrt fra London (neppe!), eller om en framtid der det ikke finnes et Israel.

 

Bommet på tall
Til slutt kan vi nevne at Nettavisen bommer på mål også når det gjelder antallet chilenere med palestinsk bakgrunn. «Minst 30.000 chilenere er av palestinsk opphav,» skriver de. I virkeligheten varierer anslagene mellom 450.000 og 500.000. En betydelig del av utvandringen til Chile foregikk før Israel ble opprettet i 1948.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart