Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Åtte av ti palestinske journalister bedriver selvsensur

Palestinske journalister presses til selvsensur, ifølge en rekke kilder. (Illustrasjonsfoto: Internews Network / Flickr.com)
Palestinske journalister presses til selvsensur, ifølge en rekke kilder. (Illustrasjonsfoto: Internews Network / Flickr.com)
- De sa de ville knuse knærne mine hvis jeg noen gang kritiserte Hamas igjen, forteller en ung palestinsk radiojournalist.

I slutten av 2014 ble det publisert en undersøkelse fra Palestinian Center for Development and Media Freedoms, som forteller at 80 prosent av palestinske journalister på Vestbredden og i Gaza vedgår å bedrive selvsensur på grunn av frykt. Noen velger å holde seg borte fra visse betente temaområder, og noen velger å la være å publisere deler av informasjonen de sitter på. Det melder nyhets- og analysenettstedet Al-Monitor.

Journalisten Ghazi Bani Odeh, som utførte undersøkelsen, sier til Al-Monitor at det er angrep og trakassering, samt frykt dette, som får journalister til å sensurere hva de våger å rapportere.

– Det er ingen forskjell på overtredelsene som begås mot journalister på Vestbredden i forhold til i Gaza. De undertrykkes like mye. Dette gjør at de nøye overveier hvert ord de skriver, sier han.

 

– Truet med å knuse knærne

Al-Monitor har intervjuet flere palestinske journalister som bekrefter virkelighetsbeskrivelsen i undersøkelsen. Den unge journalisten Youssef Hammad, som jobber for Al-Watan Radio samt noen lokale nettsteder, ble innkalt til hovedkvarteret til Gaza-myndighetenes sikkerhetsstyrker 30. desember 2014.

– De truet meg. De sa at dette var siste advarsel, og at dersom jeg noen gang kritiserte Hamas igjen i artiklene mine, ville de knuse knærne mine, forteller Hammad, som også tidligere har måttet utstå reaksjoner fra Hamas-myndighetene på grunn av arbeidet sitt. Han sier at han forsøker å stå imot fristelsen til å sensurere rapporteringen sin.

– Men når jeg tenker på hva som skjedde for to år siden, da sikkerhetsstyrkene angrep meg under en marsj jeg dekket, og etterlot meg med en hodeskade, så legger jeg bånd på meg når jeg skriver. Det er en selvforsvarsrefleks.

 

En rekke angrep mot journalister i januar

Frilansjournalisten Mohammed Othman, som blant annet jobber for Al-Monitor, ble fysisk angrepet og truet i hovedkvarteret til Folkets motstandskomité (PRC) 5. januar. Han hadde laget en reportasje om drap på mennesker som var anklaget for å samarbeide med Israel under Gaza-krigen i fjor sommer. Han forteller at den første versjonen av reportasjen inneholdt uttalelser fra en talsmann for PRC, og at talsmannen ba ham om å slette denne delen av innholdet. Da Othman nektet, angrep de ham. Og det ble som voldsmennene ville.

– På grunn av press og frykt for min sikkerhet valgte Al Quds TV ikke å publisere videoen av intervjuet med denne talsmannen etter at jeg ble angrepet, forteller han.

Ifølge Skeyes Center for Media and Cultural Freedoms skjedde det tre ganger i januar at journalister ble innbrakt av sikkerhetsstyrkene på Vestbredden. Det samme skjedde to ganger i Gaza. I tillegg ble to andre journalister i Gaza angrepet av kriminelle.

 

– Sensurerer alltid seg selv

Fathi Sabah, som skriver for avisen Al-Hayat, sier at selvsensur er vanlig praksis blant alle palestinske journalister.

– Jeg tror selvsensuren alltid er til stede når en journalist skriver om innenrikssaker, og har å gjøre med følsomme områder som en families ære, incest, sosiale inndelinger eller politisk, administrativ og økonomisk korrupsjon, som plager myndighetenes departementer og strukturer, sier han til Al-Monitor.

Han sier at selvsensuren medfører mye frustrasjon og fortvilelse, og at den for mange går ut over motivasjonen for arbeidet.

– Journalister her frykter trusler fra partier, myndighetsrepresentanter og familier på grunn av fraværet av lov og rett, mangelen på respekt for menneskers frihet og utbredelsen av kaos og lovløshet, sier han.

Sabah vedgår at han selv også praktiserer selvsensur i visse tilfeller, etter å ha mottatt flere anonyme trusler over telefon og på Facebook, inkludert drapstrusler.

Khalil Shaheen, som er direktør for avdelingen for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter ved Palestinian Center for Human Rights, sier at journalister på Vestbredden og i Gaza har vært utsatt for skyteangrep, vold og trusler de siste åtte årene, og at dette har fått mange til å legge bånd på seg i arbeidet.

– De slutter å skrive om følsomme temaer, og forsøker ikke lenger å drive gravende journalistikk, sier han, og legger til at det fortsatt finnes sjeldne unntak fra regelen.

 

Utenlandske journalister fikk erfare presset under Gaza-krigen

Under Gaza-krigen sommeren 2014 uttalte en britisk journalist at ”enhver journalist som hevder å ha gjort sine observasjoner uten slagside, følelser eller frykt, er en løgner.” Dette sa han etter at han var ferdig med sitt arbeid i Gaza, der han rapporterte til internasjonale medier om krigshandlingene.

Blant andre TV2s Pål T. Jørgensen rapporterte den gangen om at flere utenlandske journalister under krigen hadde fått erfare Hamas’ forsøk på å påføre dem selvsensur.

Talspersonen for informasjonsdepartementet i Gaza vedgikk selv at Hamas gjorde dette.

MIFF har tidligere også skrevet om problemene sikkerhetsstyrkene på Vestbredden skaper for palestinske journalister.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart