Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Israel-Palestina-konflikten har lagt grunnlag for konflikten i Afghanistan

Skjermdump fra Fredrik Græsviks Facebook-side.
Skjermdump fra Fredrik Græsviks Facebook-side.
TV2s utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik serverte vill konspirasjonsteori før han hilste på Hamas-leder.

Dekker vi Israel/Palestina-konflikten godt nok? Det var tema da Bergen Journalistlag inviterte til debatt 8. mai.

TV2s utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik, som deltok via link fra Tel Aviv, var aktiv på debattmøtets Facebook-invitasjon i forkant av møtet. Græsvik kastet seg inn i en tråd hvor det ble stilt spørsmål ved norske mediers sterke overfokus på Israel/Palestina-konflikten i forhold til andre konflikter og humanitære katastrofer.

Græsvik begynte med å svare slik:

«Det er en interessant diskusjon. Men vi må uansett velge noen konflikter. Viktigere at folk setter seg inn i noen, enn at de bare får litt informasjon om mange. På 90-tallet dominerte Israel/Palestina og Balkan veldig. På 00-tallet Afghanistan og Irak. Og de siste fire årene Syria.»

Mathias Juell Johnsen, som er vervekonsulent for Leger Uten Grenser, skrev deretter:

«Salgstall og gullfisker satt til side: bør ikke konfliktene i så fall idealistisk sett velges på grunnlag av alvorlighet, fremfor nyhetsverdi? Det blir vanskelig å argumentere for at noe er mer alvorlig enn tap av menneskeliv. Og det virker for meg som om nyhetsbildet i Norge ikke lar seg diktere av situasjonene der tapene er størst og forholdene verst. Det er i mine øyne en åpenbar grunn til at Leger uten Grenser hvert år må sette i gang kampanjen «glemte kriser», og det er at norske medier ikke gjør jobben sin godt nok.«

Da svarte Græsvik:

«Tja. Men utenriks selger ikke alene (spør NRK som har prøvd i mange år). Hadde vi kjørt på nyheter uten Hotell Cæsar, var det få som hadde fått med seg hva som skjer. Og så er det ikke bare dødstall som avgjør hva som er viktig. Israel-Palestina konflikten har lagt grunnlaget for en rekke andre konflikter, som for eksempel Afghanistan. [MIFFs uthevning] De av oss som er spesielt interessert har heldigvis en rekke andre steder enn i TV-kanalenes hovedsendinger og norske aviser, der vi kan søke informasjon.«

Neste dag stilte Kjetil Ravn Hansen fra MIFF følgende spørsmål:

«Hvordan har Israel-Palestina konflikten lagt grunnlaget for konflikt i Afghanistan? Og hvilke andre konflikter har Israel-Palestina-konflikten lagt grunnlag for?»

Græsvik svarte:

«Les historie. Lær. Hva var Bin Ladens begrunnelse for å angripe USA? En av tre hovedgrunner var USAs støtte til Israels okkupasjon av Palestina. Libanonkrigene. Krigene mot Syria, Egypt og Jordan.»

 

Kommentar

MIFFs styremedlem Jan Benjamin Rødner er svært opprørt over Græsviks innlegg.

– Dette er hva man kunne forventet seg fra en amatør på ytterste fascistiske og/ eller muslimske fløy.  Det er godt i samsvar med Hamas´ og PLOs charter som gir Israel og jødene skylden for nær sagt alle kriger og all elendighet her i verden. Å hevde at konflikten Israel-Palestina la grunnlaget for krigen i Afghanistan, er enda en grotesk konspirasjonsteori.  Det er ille at den kommer fra en presumptivt respektert journalist som Græsvik.  Vi hadde Gro Holm for et halvt år siden som holdt seg med ytterliggående høyreekstreme anti-semitter i USA som kilde for jødenes, og dermed Israels, påståtte makt her i verden i beste Zions-vises-protokoller-stil. Var Israel da også årsaken til Sovjetunionens 10-årige krig i Afghanistan?

Det er mulig at Græsvik henviser til Osama bin Ladens «Brev til Amerika» fra november 2002. Her framstilte han USAs støtte til Israel som en forbrytelse.

– Å bruke bin Laden som sannhetsvitne for noe som helst er diskvalifiserende for en journalist som ønsker å bli tatt seriøst.  Især når det gjelder beskyldninger mot Israel, som Israels fiender renner over av til enhver tid i de mest elleville konspirasjonsteorier.  At Græsvig ikke en gang antydningsvis nevner arabiske og muslimske ambisjoner, politikk og krigføring som (del-)årsak til krigene med Israel og krigen i Afghanistan, er spektakulært.  Nå forstår jeg bedre hans reaksjon da det gjaldt Sidsel Wold i fjor sommer og hans udokumenterte og usanne påstander om hva MIFF hadde sagt og gjort.  For når man er kommet så langt ut i et anti-israelsk univers dreier det seg ikke lenger om faktum.  Og da kan man fullstendig overse sentrale fakta og bruke de mest betente kilder som grunnlag for synsing – tilsynelatende uten at de blir noe som helst flaue over så uprofesjonell opptreden, kommenterer Rødner.

Bin Laden så ikke bare på Washingtons støtte til Israel som en forbrytelse. «Opprettelsen av Israel er en kriminalitet som må bli slettet,» skrev han i «Brev til Amerika». Græsvik gir derfor et helt fortegnet bilde av al-Qaida-terroristens motivasjon.

Græsvik lister opp en del andre konflikter som han mener «Israel-Palestina konflikten har lagt grunnlaget for». Med unntak av krigen i 1973 var krigene mellom Israel på den ene siden og Egypt, Jordan og Syria på den andre siden før Israel erobret Vestbredden og Gaza-stripen i 1967. Heller ikke krigene mot Libanon har dreid seg om «Israels okkupasjon av Palestina», men om selve statens eksistens.

Græsviks konspirasjonsteori minner om Hamas-charteret, hvor det heter i artikkel 22.

«Når det gjelder lokale kriger og verdenskriger, har det blitt klart, og ingen benekter det, at de (jødene) sto bak første verdenskrig i den hensikt å fjerne Det islamske kalifat. De høstet materielle gevinster og fikk kontroll over mange rikdomskilder. De fikk til Balfour-deklarasjonen og opprettet Nasjonenes forbund for å styre verden gjennom den. De sto også bak andre verdenskrig hvor de høstet enormt utbytte ved å handle med krigsmateriell og å forberede opprettelsen av en stat. De oppmuntret til opprettelsen av De forente nasjoner og Sikkerhetsrådet for å erstatte Nasjonenes forbund, for å styre verden ved hjelp av mellommenn. Det brøt ikke ut noen krig uten at deres fingermerker var der.»

 

Ble svar skyldig

I debatt-tråden var Græsvik også innom Hamas.

«Hamas har for lengst sagt at de vil akseptere Israel innenfor 48-grensene, men kommer ikke til å gjøre det før Israel kommer med en samtidig anerkjennelse av Palestina som da er Vestbredden og Gaza før ’67. Dette har Hamasledere gjentatt flere ganger. Men de har kanskje sagt noe annet til deg Ibro A. Zubovic.»

Zubovic svarte slik:

«Nå må du gi deg Fredrik. Din kollega Pål T. Jørgensen intervjuet Hamas noe som ligger på YouTube og jeg husker intervjuet svært godt fra da det kom på TV2.NO. Hamas er med på en 10 års våpenhvile med å få gjennom alle krav uten å gi noe. Det vil si at Israel må trekke seg tilbake til grønnlinje, alle fordrevne av arabiske herkomst med deres slektninger som er født etterpå fra Uavhengighetskrigen skal flytte inn i staten Israel. Etter 10 år skal de fortsette jihad i tråd med Koranen. Dette for å fordrive alle «sionister» fra hele området.«

Til det har Græsvik ikke gitt noe svar.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart