Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

To kriger og hvor vanvittig ulikt de dekkes av norske medier

Krigen om Mosul er mye mer blodig enn de siste krigene på Gaza-stripen, men får mye mindre oppmerksomhet i norske medier. (Foto: Peter Biro, EU, flickr)
Krigen om Mosul er mye mer blodig enn de siste krigene på Gaza-stripen, men får mye mindre oppmerksomhet i norske medier. (Foto: Peter Biro, EU, flickr)
Bare i juni måned krevde krigføringen i Irak minst 5.000 menneskeliv. Hvordan ble det dekket av norske aviser sammenlignet med krigen i Gaza som krevde mindre enn halvparten?

MIFFs inspirator i sosiale medier, Geir Knutsen, bidro til datainnsamling til denne artikkelen. Klikk på navnet og send ham en venneforespørsel på Facebook.

 

I januar 2012 påpekte Med Israel for fred (MIFF) i en kvantitativ analyse hvordan nyhetsbyrået NTB i perioden 2008 til 2011 hadde hatt et ekstremt overfokus på Israel i forhold til konfliktene i EgyptSri-Lanka og Syria.

I 2013 sammenlignet vi NTBs dekning av landene hvor flest mennesker blir drept i terror sammenlignet med dekningen av Israel. Vi fant at overdekningsfaktoren av Israel (hvor mange ganger landet er nevnt per drepte i NTBs arkiv for 2013) var hele 282 for Irak og 109 for Pakistan. Bildet var like grelt når det gjaldt Afghanistan og Nigeria.

MIFF konkluderte:

«Så lenge NTB fortsetter å dekke konflikter hvor Israel er involvert mange ganger mer enn langt blodigere konflikter, blottstiller nyhetsbyrået seg for anklager om å vise forakt for livet til irakere, afghanere, pakistanere og nigerianere. Så lenge NTB fortsetter, tegnes det nye streker i det falske bildet av Israel. Både forakten og de falske strekene bidrar ikke til kamp mot radikalisering av norske muslimer, snarere tvert imot.»

 

Ny analyse

Lørdag 1. juli meldte nyhetsbyrået NTB at minst 4.928 mennesker er drept i kamphandlinger i Irak i juni 2017. Dette skyldes ikke minst at kampene omkring byen Mosul har gått inn i det som irakiske styrker håper er en sluttfase. Til sammenligning ble et sted mellom 2.100 (Israels tall) og 2.300 (Hamas’ tall) mennesker drept i krigen mellom Hamas i Gaza og Israel som gikk over 50 dager i juli og august 2014.

Hvordan ble dette dekket av norske medier? Søk i ATekst, Skandinavias største digitale nyhetsarkiv, gir svaret.

 

Nyhetsbyrået NTB

Nyhetsbyrået NTB leverer nyheter til nesten alle norske medier med utenriksdekning.

Irak er nevnt 153 ganger av NTB i juni 2017. Mosul er nevnt 56 ganger.

Til sammenligning ble Israel nevnt 928 ganger i juli 2014 og 551 ganger i august 2014.

Gaza ble nevnt 677 ganger i juli 2014 og 394 ganger i august 2014.

Fordelt på to måneder var dødstallene i Gaza-krigen 2014 mindre enn en firedel per måned i forhold til antallet drepte i krigen i Irak i juni 2017. Likevel viet NTB den minst fire ganger mer oppmerksomhet.

 

 

Norske papiraviser

Ser vi på tall for nasjonale, regionale og lokale aviser blir overdekningen av Israels krig enda mer ekstrem. NTBs overdekning overføres selvsagt til avisene som bruker deres nyhetsmeldinger. I tillegg gjør flere aviser det vondt verre med sin egen dekning.

Irak er nevnt 431 ganger i juni 2017. Mosul er nevnt 130 ganger.

Til sammenligning ble Israel nevnt 2.491 ganger i juli 2014 og 1.772 ganger i august 2014.

Gaza ble nevnt 1.946 ganger i juli 2014 og 1.470 ganger i august 2014.

 

Andre funn

Vet du ellers hva de norske papiravisene fikk til i juni 2017? De nevnte Israel flere ganger enn Irak hvor det ble drept minst 5.000 mennesker! Israel – hvor det ikke har vært krig og hvor palestinske dødstall i første halvår ligger på omkring 4 per måned – ble nevnt 476 ganger i norske papiraviser i juni 2017.

Hos NTB er misforholdet ørlite bedre. De nevnte Israel 88 ganger og Irak, som nevnt tidligere, 153 ganger.

 

Hva betyr dekningen?

Irakere er den nest største innvandrergruppen med flyktningbakgrunn i Norge. Ved årsskiftet 2015-2016 utgjorde irakerne og deres norskfødte barn 31.500 personer, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Hvilket inntrykk tror du irakerne i Norge får når NTB og norske papiraviser gir en ekstrem underdekning av drepte irakere i forhold til drepte palestinere? Det samme bildet så vi i undersøkelsen fra 2013. Muslimer kan bli drept i krig og terror i tusenvis og titusenvis, men likevel får det mye, mye mindre oppmerksomhet enn antallet døde i konflikten mellom israelere og palestinere. Det kan lett se ut som norske medier har forakt for muslimers liv når jødiske soldater vanskelig kan bli utpekt som syndebukker.

Effekten av overdekningen blir ekstreme misoppfatninger hos store deler av det norske folk – som for eksempel at 4 av 10 tror Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig. 16 prosent av nordmenn sier seg helt eller nokså enig i påstanden “Så lenge staten Israel finnes, kan det ikke bli fred i verden.” 31 prosent gir hel eller delvis støtte til boikott av israelske varer.

Odd Myrland, MIFFs mangeårige redaktør av Midtøsten i fokus konkluderte slik i artikkelen Fullstendig ulik oppmerksomhet på norsk og israelsk krigføring skaper jødehat i 2013:

«Effekten blir Israel-hat, og dermed også jødehat, og jeg kan vanskelig se andre mulige motiver enn at de som styrer denne syke prioriteringen – i pengebruk og mediedekning – må være drevet av glødende jødehat.»

 

  • Hva tror du er forklaringen på den ekstreme overdekningen? Skriv ditt svar i kommentarfeltet!

 

Relaterte saker

 

Fullstendig ulik oppmerksomhet på norsk og israelsk krigføring skaper jødehat

Norske myndigheter bruker titalls millioner av kroner på å henge israelske soldater ut som krigsforbrytere. Norske medier følger villig opp med enorm overdekning. På den annen side blir norske soldaters krigsinnsats møtt med øredøvende stillhet. På ti år kan norske styrker ha drept flere afghanere enn antall palestinere drept av israelske soldater under den første og andre intifadaen til sammen!

 

Norge fører krig slik som Israel

Norske ledere har gjentatte ganger fordømt Israel for luftangrep mot fiendtlige ledere i tettbebygde områder. En ny bok avslører at en norsk offiser pekte ut et tilsynelatende sivilt mål – et hotell – for bombing av NATO. Israelske offiserer blir forsøkt stilt for retten for krigsforbrytelser, norsk offiser blir hedret som krigshelt.

 

Norge fører krig slik som Israel II

Etter som ny informasjon om norske militære aksjoner i Afghanistan blir avdekket i høstens bokutgivelser, blir hykleriet i tidligere norsk kritikk av Israels «overdrevne maktbruk» og «uproporsjonale krigføring» stadig mer tydelig.

 

Hva NRK og NTB aldri har fortalt deg om Gaza-krigen

I alle kriger, og særlig i kriger mellom regulære militærstyrker og geriljagrupper som skjuler seg i sin egen befolkning, blir dessverre sivile rammet. Når Israel slår tilbake mot terroristene på Gaza-stripen, skjer det med større skånsomhet enn nesten alle andre land ville brukt.

 

Takket være våre medlemmer og støttespillere er alle Med Israel for freds artikler på miff.no gratis tilgjengelig for alle interesserte. Den beste takken du kan gi er å bli medlem (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539. Med din hjelp kan vi nå enda flere med israelernes perspektiver og beste argumenter!


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart