Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hvordan tror du NRK markerte hundreårsdagen for Balfour-erklæringen?

Illustrasjon fra nrk.no.
Illustrasjon fra nrk.no.
Storbritannias regjering lovte et jødisk nasjonalt hjemland. Hundre år etter valgte NRK vinkling.

2. november 1917 erklærte den britiske regjeringen at de støttet etableringen av et nasjonalt hjemland for det jødiske folk i Palestina. Erklæringen har siden fått navnet Balfour-erklæringen, etter utenriksminister Arthur James Balfour.

– I dag er det akkurat ett hundre år siden Balfour-erklæringen, innledet programleder for Nyhetsmorgen på NRK P2 2. november.

– Det var en kunngjøring fra den britiske utenriksministeren Arthur James Balfour der det, ganske så overraskende, ble slått fast at Storbritannia ville støtte et hjemland for det jødiske folk i Palestina. Derfor er det også ett hundre år siden debatten og konflikten slik vi kjenner den i dag begynte, som i tv-kanalen Al Jazeera denne uken, fortsatte hun.

Ja, du leste rett. Når NRK skal dekke en erklæring gitt av den britiske regjering til det jødiske folk bruker de en dokumentar fra den arabiske, statseide Qatar-kanalen.

I innslaget blander reporter Joar Hoel Larsen sine egne oppsummeringer og uttalelser fra Al Jazeeras dokumentar. Han sier at den israelske staten ble opprettet «på gammeltestamentlig grunn» og «på arabernes og muslimenes bekostning». Han lar en palestinsk kvinne erklære 2. november som «en sorgens dag». Hun sier også at «vi er den innfødte befolkningen». «Vi betalte prisen for den zionistiske idéen.»

Det kommer ikke fram i NRKs innslag at det finnes 22 arabiske og 57 muslimske land og at mange av dem har fått sin egen uavhengighet nettopp fra Storbritannia. Det kommer heller ikke fram at etniske og religiøse minoriteter i mange tilfeller måtte betale en høy pris ved disse statsdannelsene. En av de høyeste prisene måtte jødene i arabiske land betale.

På 1940-tallet var det om lag én million jøder i hele den arabiske verden. Etter 1948 ble de jaget og frosset ut av landene hvor deres forfedre hadde bodd i årtusener, i mange tilfeller lenge før de arabiske og muslimske erobringene på 600-tallet. Nå er det bare noen få tusen igjen. Arabiske stater hadde ikke, og har ikke, plass for sine jøder til å leve i fred, frihet og verdighet. Israel har blitt nødhavn for minst 600.000 jøder jaget fra den arabiske verden.

I artikkelen Grunnlaget for Israel skriver MIFF:

«Det viktigste grunnlaget for den jødiske staten i Israel er derfor ikke at jødene bodde der for lenge siden. Det er at de er blitt behandlet som fremmede, og utsatt for diskriminering og forfølgelse. Det var et århundregammelt, verkende sår som bare kunne leges ved at jødene fikk en egen stat.

Det er rimelig at denne staten ligger på tidligere arabisk område. Nesten alle jødene som bodde i det arabiske området, har flyktet – de fleste til Israel.

De siste årene har vi sett at arabisk og muslimsk jødehat har fått stadig kraftigere utslag også i Europa. Fra byer som Malmø og Oslo må jøder rømme fra vold og grov trakassering fra andre minoriteter.

Alt dette gjør det rimelig at jødene har fått en stat, og at denne staten ligger på arabisk område. At staten må ligge der Israel ligger nå, skyldes mest den nære tilknytningen jødene hele tiden har hatt til sitt gamle land, selv om få av dem har bodd der.»

NRK lager innslag om Balfour-erklæringen, en av de viktigste historiske milepælene i det jødiske folkets moderne historie, uten noen israelske stemmer. Vi skulle ønske vi kunne si at det var «ganske så uventet», men det føyer seg dessverre inn i et mønster.

 

Relaterte artikler:

 

Jødenes historie og tilknytningen til Israel
Det finnes 82 kristne land og 56 muslimske. Jødene har bare én stat. Gjennom sin fire tusen årige historie har jødene ikke vært i flertall noe annet sted enn i Israels land. Det er det eneste stedet hvor jødene har kunnet styre seg selv og forsvare seg, det eneste stedet hvor jødene har kunnet forme sin egen skjebne og skape et samfunn etter sine egne verdier.

Israel eneste løsning
Det er et faktum at de fleste av de jødene som er kommet til Israel, er kommet fordi de måtte, ikke så mye fordi de i og for seg ønsket det.

Jødene har rett til landet
Senest da de arabiske landene fordrev og frøs ut sine jøder, burde det ha vært klart for alle at nå var løpet kjørt: Jødiske flyktninger tok arabernes plass i Israel, og de arabiske flyktningene fra 1948 kan aldri komme tilbake dit. De må få et normalt liv andre steder. Det ørlille området som Israel består av (ca. 1/15 av Norge, mindre enn 0,2 % av det arabiske området) er det som det jødiske folket har fått igjen etter å være fordrevet fra et stort antall land.

Skal alle kunne kreve gamle land?
Hva gav jødene rett til å etablere en stat hvor de hadde styrt for mer enn to tusen år siden?


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart