Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

TV2 serverer falske nyheter

TV2 skaper falske nyheter ved å knytte en fersk Hamas-trussel opp mot et gammelt og generelt reiseråd fra UD. (Foto: Skjermdump TV2)
TV2 skaper falske nyheter ved å knytte en fersk Hamas-trussel opp mot et gammelt og generelt reiseråd fra UD. (Foto: Skjermdump TV2)
Knytter Hamas-trussel opp mot et gammelt og generelt reiseråd.

Med store krigstyper skriver TV2 Nyhetene på sine nettsider at UD advarer nordmenn mot vold og terror i Israel. TV2 framstiller det som at advarselen er kommet på grunn av USAs anerkjennelse av Jerusalem som hovedstad.

Men advarselen om at terrorangrep kan forekomme i Israel ser ut til å være gammel, og har ingenting å gjøre med at Trump anerkjente Jerusalem. Det er en helt generell advarsel ikke knyttet opp mot dagens situasjon.

«Terroraksjoner har tidligere år rammet steder der større grupper er samlet og der turister ferdes, som kjøpesentre, kafeer, restauranter, nattklubber, busser og busstasjoner. Siden oktober 2015 har det vært flere knivangrep på gaten og på busser i byer i Israel som har rammet tilfeldige forbipasserende. Nye angrep kan ikke utelukkes. Reisende bes derfor om å ta fornuftige forholdsregler og utvise spesiell forsiktighet på slike samlingssteder.»

I en epost til MIFF skriver UD at advarslene om terror ikke er oppdatert i forbindelse med protestene som nå foregår etter USAs anerkjennelse.

«Formuleringene du viser til er et råd vi har hatt i lengre tid for Israel. Dette avsnittet er ikke oppdatert i forbindelse med at vi nå har oppdatert vår reiseinformasjon», skriver UDs pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekke.

Den eneste oppdateringen fra UD i forbindelse med protestene er dette:

«Som følge av at Trumps kunngjøring om USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og at den amerikanske ambassaden vil flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem, må det forventes at store demonstrasjoner og spontane protester vil forekomme. Flere palestinske fraksjoner har kunngjort «days of rage» denne uken. Særlig utsatt er bysentra på Vestbredden og i Gaza, sjekkpunkter og israelske kontrollposter rundt om på Vestbredden, samt Gamlebyen og nærliggende palestinske bydeler i Øst-Jerusalem. Protester i Tel Aviv-området kan også forekomme.»

Til TV2 sier UDs pressetalsperson dette:

– Sikkerhets- og beredskapsnivået er høynet i Israel og Palestina, og situasjonen er ustabil og omskiftelig.

Det er ikke uvanlig at sikkerhets- og beredskapsnivået er høynet i Israel og de i palestinske områdene, og det skal ikke underslås at situasjonen nå er spent. Men TV2s gjengivelse samsvarer ikke med UDs reiseinformasjon.

TV2 er ikke alene blant norske medier om å forvrenge på sannheten. Også NRK skrev fake news i forbindelse med UDs reiseråd. De rettet midlertidig opp feilen etter at MIFF publiserte sin sak. Vil TV2 også rette opp sine feil?

OPPDATERT:

Da TV2 ikke rettet opp den feilaktige framstillingen tok vi kontakt med dem og journalist Roar Dalmo Moltubak, som har skrevet reportasjen.

MIFF skrev: «I denne artikkelen framstiller dere det som om UD advarer nordmenn mot terror og vold på grunn av USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Men meg bekjent er dette et gammelt og generelt reiseråd. Det har altså ingenting med dagens situasjonen å gjøre. Kan dere dokumentere noe annet? Hvis ikke regner jeg med at dere endrer saken, slik at dette ikke framstår som fake news.»

Det tok ikke lang tid før TV2s journalist svarte: «Du tar feil. Det er en oppdatert reiseinformasjon (ikke reiseråd) som er bekreftet fra U.D. gjelder i dag. Teksten ble oppdatert i går. Hvis du har dokumentasjon på at sikkerhetssituasjonen i midtøsten ikke har endret seg etter Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad må du gjerne sende den dokumentasjonen over.»

MIFF svarte da: «Dette synes jeg er uredelig av TV2. UDs reiseinformasjon om fare for terror var akkurat den samme før Trumps anerkjennelse, som den er nå etter at informasjonen er oppdatert. Det eneste som er endret er denne teksten: «Som følge av at Trumps kunngjøring om USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og at den amerikanske ambassaden vil flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem, må det forventes at store demonstrasjoner og spontane protester vil forekomme. Flere palestinske fraksjoner har kunngjort «days of rage» denne uken. Særlig utsatt er bysentra på Vestbredden og i Gaza, sjekkpunkter og israelske kontrollposter rundt om på Vestbredden, samt Gamlebyen og nærliggende palestinske bydeler i Øst-Jerusalem. Protester i Tel Aviv-området kan også forekomme.»

UD nevner ikke terror med et ord her. Rådene gjelder i all hovedsak også palestinske områder, ikke Israel som dere skriver.

Dere knytter altså et gammelt og generelt reiseråd opp mot dagens situasjon og får et til å framstå som om UD advarer nordmenn mot at terror og vold kan forekomme på grunn av anerkjennelsen. Overskriften går lenger enn det er dekning for i stoffet.»

Korrespondansen ble sendt fra MIFFs epostadresse og signert med «Bjarte Bjellås, journalist MIFF.no». Dette var svaret fra TV2s reporter:

«Ok. Jeg kan dessverre ikke forholde meg til en «journalist» som har som visjon å «skrive positive nyheter om Israel». Lykke til med objektiviteten og den kritiske journalistikken.»

MIFF avsluttet samtalen med denne eposten:

«Trenger ikke å forholde deg til meg, men trodde TV2 forholdt seg til Vær varsom plakaten. Ha en fin dag.»

Vær varsom plakaten punkt 4.4 sier: «Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lengre enn det er dekning for i stoffet».

OPPDATERING 2:

Til slutt har tydeligvis TV2 sett behovet for å nyansere likevel. Etter MIFFs kritikk har de oppdatert sin artikkel med følgende: «I reiseinformasjonen om Israel trekker UD også frem rene terroraksjoner som en fare. Dette er advarsler som har vært inkludert i departementets reiseinformasjon en tid, men UD bekreftet torsdag til TV 2 at trusselen ikke har blitt mindre etter Trumps tale.»

[os-widget path=»/conradmyrland/hvem-sa-dette» of=»conradmyrland» comments=»false»]


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart