Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

VG rettet to av sine feil etter MIFFs faktasjekk

Skjermdump fra vg.no.
Etter at MIFF påpekte at VG må følge Vær Varsom-plakaten, kom det to rettelser.

VG bruker palestinernes løgnkart og dikter opp hva som står i Koranen, skrev MIFF mandag 20. juni. I vår faktasjekk påpekte vi også at Midtøsten-korrespondent Kyrre Lien hadde brukt feil stedsnavn og hevdet at «store deler av det som i dag er kjent som Israel» var «styrt av palestinerne» i 1955.

Søndag kveld sendte MIFF en e-post til Lien der vi blant annet spurte ham hvilket tekstavsnitt i Koranen han sikter til når han sier til et intervjuobjekt at «det står i Koranen at de også har krav på dette landet».

«Jeg er for tiden på reportasjereise i Ukraina så har ikke anledning til å gå inn i detaljer i reportasjen,» svarte Lien.

Mandag kl. 12.47 sendte vi Lien lenke til vår faktasjekk-artikkel. «Håper du får sendt saken til en redaktør som kan følge opp, så ikke VG blir felt for brudd på 4.13 [i Vær Varsom-plakaten]», skrev vi til Midtøsten-korrespondenten.

Mindre enn halvtime senere var VGs artikkel rettet opp. Følgende tekst er nå lagt inn i slutten av artikkelen:

Rettelse: I første versjon av denne saken skrev VG at stedsnavnene rundt teltleiren var Sufir og Ain Issa. Det korrekte er Surif og Bat Ayin. Det sto også at da Yousef Baradaye ble født (i 1955) var store deler av det som i dag er kjent som Israel, styrt av palestinere. VG har rettet dette til «Da han vokste opp, var mye av Palestina allerede kontrollert av Israel». Begge rettelsene ble gjort 20.06.2022 klokken 13.10.

MIFF fikk også takk fra Lien for å ha oppdaget feilene.

Dessverre har ikke VG korrigert noe når det gjelder påstanden om Koranen og løgnkartene. MIFF håper VG vil ta inn MIFFs kommentar som et innlegg i sin avis.

I 2015 brukte den venstreorienterte amerikanske tv-stasjonen MSNBC de samme løgnkartene som VG brukte. Fire dager senere kom tv-stasjonen med en beklagelse.

– Sist torsdag, i et forsøk på å snakke om sammenhengen for den nåværende urolighet i Midtøsten, viste vi en serie kart av skiftende geografi i regionen. Vi forstod etter at vi gikk av luften at kartene ikke var faktisk korrekte og vi beklager at vi brukte dem, sa Snow.

– Jeg skulle ønske jeg hadde reagert med en gang jeg så dem, sa NBCs Midtøsten-korrespondent Martin Fletcher.

– Det første kartet viste området som om det var en palestinsk stat. Ordet over kartet var “Palestina”. Det så ut som det var fullt av arabere. Og deretter viste de neste kartene færre og færre, mindre og mindre land hele tiden. Totalt sett ble det fullstendig galt. Det var jo ingen stat kalt Palestina. I 1946 var dette et britisk mandatland. Storbritannia ble gitt kontroll over området av Folkeforbundet. På den tiden var det omkring en halv million jøder og en million arabere i området. Så kartet skulle i det minste ha reflektert den demografiske virkeligheten. Og det ga feil inntrykk, sa Fletcher.

Hvor lang tid vil det gå før VG retter opp og beklager?


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart