Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NRK-sjef vil ikke beklage antisemittisk uttalelse på Nitimen

Charlo Halvorsen, NRKs Underholdningssjef, i møtet i Kringkastingsrådet 11. februar 2021.
Charlo Halvorsen, NRKs Underholdningssjef, i møtet i Kringkastingsrådet 11. februar 2021.
- I denne konkrete saken mener vi ytringene er innenfor, skriver Charlo Halvorsen, redaktør for NRK Underholdning, til MIFF.

Tirsdag 12. mars kom rapperen Andreas Tovan med en klar antisemittisk uttalelse på NRK Nitimen. En av programlederne for sendingen var Shaun Henrik Matheson, som selv kom med en antisemittisk tirade direkte på NRK 2. februar 2021.

– Når man mener at man er blitt valgt av Gud, og har hjemmel til å drepe som man vil, så skjer det jo en del kjipe ting, sa Tovan. NRK burde forstå at klassisk jødehat ikke er «interessant å lære», men noe som straks må beklages og fordømmes, skrev MIFF i en kommentar.

Da MIFF tok saken opp med NRK, ble vi henvist av NRKs etikkredaktør til redaktør for Underholdningsavdelingen Charlo Halvorsen.

MIFF: Hvilke kommentar har NRKs Underholdningsavdeling til Tovans uttalelser? Anser dem antisemittiske? Hva vil dere gjøre for å hindre at dette gjentar seg?

Vi gjengir Charlo Halvorsens svar i sin helhet: «Reporter Øyvind Bækkevold treffer ofte veldig engasjerte mennesker i sin daglige spalte i Nitimen, der han intervjuer «mannen i gata» på direkten. Hamas sitt terrorangrep mot israelske borgere i oktober i fjor og den påfølgende bombingen av Gaza og tap av flere tusen uskyldige mennesker, har naturlig nok engasjert veldig mange nordmenn. Også intervjuobjektet i denne aktuelle sendingen. Vedkommende var i likhet med veldig mange nordmenn preget av de voldsomme lidelsene vi daglig får rapporter om fra Gaza, og ga uttrykk for det.

Vi skal i NRK ha rom for meningsytringer. Samtidig skal vi operere innenfor Vær Varsom-plakaten og norske lover og regler. I denne konkrete saken mener vi ytringene er innenfor nevnte lover og regler.»

Tovan framstår ikke som et tilfeldig intervjuobjekt i programmet. Reporter Bækkevold virker også forberedt på hva som kommer, når han introduserer emnet: «Du er interessert i mange ting, og nå har du et artig og interessant prosjekt som du også har med deg i sekken.» Hva Tovan hadde med seg i sekken, var lesning av første bok i Bibelen, noe som tydeligvis kvalifiserte ham til å bli Midtøsten-ekspert. Blandet sammen med falske anklager mot den moderne staten Israel, ble jøder fremstilt som om deres religion gir dem mandat til å drepe som man vil. Det er utrolig at NRK-sjefene ikke kan gjenkjenne en så klart antisemittisk ytring.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart