Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ren antisemittisme i NRK Nitimen

«Når man mener at man er blitt valgt av Gud, og har hjemmel til å drepe som man vil, så skjer det jo en del kjipe ting,» sa artisten på NRK Nitimen. (Illustrasjonsfoto: a grimz, flickr)
NRK burde forstå at klassisk jødehat ikke er «interessant å lære», men noe som straks må beklages og fordømmes.

Tirsdag 12. mars ble rapperen Andreas Tovan intervjuet direkte av reporter Øyvind Bækkevold på NRK Nitimen. En av programlederne for sendingen var Shaun Henrik Matheson, som selv kom med en antisemittisk tirade direkte på NRK 2. februar 2021.

Slik gikk samtalen mellom NRKs reporter og artisten:

Bækkevold: Du er interessert i mange ting, og nå har du et artig og interessant prosjekt som du også har med deg i sekken.

Tovan: Jeg har begynt på det gamle testamentet og Koranen, for å starte der alt startet, i forhold til Palestina og Israel-konflikten. Jeg ville kanskje ikke kalle det en konflikt lenger, la oss være ærlige å kalle det et folkemord og en «landgrab». Jeg merker at i samtale med folk, så var det mye hull i kunnskapen min, og jeg skjønte egentlig ikke hva sionisme var, hvorfor oppstod jødehatet. Alle disse tingene kunne jeg egentlig ikke svare på, jeg så bare masse døde barn, og politikere som snur hodet og tillater ting. Så jeg ville rett og slett lese meg opp fra det hele startet.

Bækkevold: Og når du da har med deg skriftene her, fra begge sider, går så dypt inn i det, hva lærer du, hvor langt har du kommet?

Tovan: Jeg har akkurat begynt på Exodus i dag, altså ferdig med Første Mosebok. Nå er vi i Exodus, når de skal ut av Egypt. Veldig interessant å se forholdet da, mellom arabere og israelitter som de nå blir kalt, men før jøder, eller «Children of Abraham». Jeg synes det setter dagens politiske situasjon litt i kontekst, en kontekst som kanskje mange burde plukke opp. Jeg følte i hvert fall et ansvar for å vite mer.

Bækkevold: Hva lærer du av det så langt? Det er jo litt vanskelig slik på direkten å si, men har du sett noen, har du forstått noen, linjer?

Tovan: Ja, det er mye skittent spill, og det er det fortsatt.

Bækkevold: Hva legger du i det?

Tovan: Litt politisk manipulasjon, og svik av nære. Det er jo slik at man dreper sine brødre, og går bak ryggen til sine nærmeste i gamle testamentet for å komme dit man vil. Det føles som om dette fortsatt er relevant her. Når man mener at man er blitt valgt av Gud, og har hjemmel til å drepe som man vil, så skjer det jo en del kjipe ting.

Bækkevold: For ikke å komme for dypt inn i disse tingene, som er ganske alvorlige, det er jo interessant å lære, men siden vi tar det på direkten, så går vi litt over til musikkergreiene igjen.

Kommentar

Hullene i Tovans kunnskap er tydeligvis fortsatt store. I stedet for å lese Bibelen og Koranen, burde han kanskje prioritere å lese dagsaktuelle politiske dokumenter som Hamas-charteret eller PLO-charteret. Sannheten er at Israels fiender har som mål å begå folkemord på jødene.

Før 1948 utgjorde jødene en minoritet på ca. 2 prosent i de landene som araberne har erobret (i en av verdenshistoriens største «landgrab»). Israel areal, uten Vestbredden og Gaza, utgjør 0,18 prosent av arealet til araberne. Siden 1920 har det jødiske folket mange ganger akseptert tap av, eller trukket seg ut av, store landområder i håp om å få fred med sine arabiske naboer. Det gjaldt også for Gaza i 2005. Les mer i artikkelen Først jaget de jødene ut av arabiske land, nå forsøker de å jage dem ut av Europa.

Tovan tar feil, det er ingen som nå blir kalt «israelitter», og det var ingen betydningsfull gruppe arabere verken i Egypt eller Levanten i tidsperioden som første og andre Mosebok beskriver. De kom noen tusen år senere, under den store «landgrabben» på 600-tallet. Det var heller ikke noen som ble kalt jøder i denne perioden, selv om navnets røtter kommer fra Juda (oldebarnet til Abraham).

Tovans misforståelser er imidlertid uskyldige i forhold til hans siste salve, hvor han går over til ren antisemittisme. «Når man mener at man er blitt valgt av Gud, og har hjemmel til å drepe som man vil, så skjer det jo en del kjipe ting.»

Tovan har tydeligvis ikke lest artikkelen Hva jødehatere (og andre) tenker feil om «Guds utvalgte folk». Jødenes status som utvalgt bærer ikke med seg verken privilegier eller høyere status, bare forpliktelser og lidelser. Jødene har aldri trodd at utvelgelsen gir dem «hjemmel til å drepe som man vil», tvert imot har den Gud som utvalgte dem gitt dem strenge moralske lover.

Prager og Telushkin skrev slik i 1983: «Nesten hver nasjon ser seg selv som spesiell på en eller annen måte. Kinesernes ord for Kina er «sentrum av verden». Amerikanerne har «manifest destiny. [Vi kunne lagt til: «Det er typisk norsk å være god.»] Kristne har trodd at bare kristne kommer til himmelen og muslimer ser på seg selv som Guds budbærere. Likevel – av alle verdens folk – er det jødenes lære om utvelgelse som forårsaker de skarpeste angrepene. Det er nok et unikt aspekt ved det unike fenomenet kjent som jødehat.»

Hovedforklaringen på antisemittisme er det som har gjort jødene jødiske – jødedommen. Det er fire grunnleggende årsaker for dette og alle handler om den jødiske utfordringen mot verdiene til ikke-jøder.

Få andre nasjonale skrifter er så ærlige i å beskrive feil og mangler ved sin første ledere som historiebøkene i Torahen. Men hvis man leser om patriarkenes synder for å finne forklaring på jødehatet, føyer man seg inn i et to tusen år historisk misbruk i det kristne Europa. For det er faktisk ikke slik at skittent spill, politisk manipulasjon og svik av nære er noe som knytter seg mer til jøder framfor andre. NRK burde forstå at slikt ikke er «interessant å lære», men alvorlig jødehat som må beklages og fordømmes.

Da Matheson kom med sin antisemittiske tirade tok det ni dager før NRK-ledelsen innrømmet «antisemittisk innhold». Hvor mange dager vil NRK bruke denne gang til å innrømme at det på ny har kommet fram jødehat i et av Mathesons programmer?

Klage til NRKs redaksjon kan sendes til info@nrk.no. Klikk her dersom du vil melde saken til Kringkastingsrådet.

Jan Benjamin Rødner, nestleder i MIFFs hovedstyre, har sendt slik klage til NRK:

«Jeg viser til nitimen tirsdag 12.mars, intervju med rapperen Andreas Tovan. Der fremstår han plutselig som ekspert på jødenes bibel efter å ha lest 1.mosebok og begynt å lese 2.mosebok. Med en slik lett bagasje setter han i gang med å belære oss om hva jødene i dag mener om dypt moralske spørsmål og relaterer det til krigen mellom Israel og Gaza. Han unnlater, i likhet med NRK, å komme inn på bombardementet mot Israel i nord hvor 50.000 israelere er interne flyktninger i eget land. Og så kommer det alvorligste hvor han, godt hjulpet av programleder, sier: «Det føles som om dette fortsatt er relevant her. Når man mener at man er blitt valgt av Gud, og har hjemmel til å drepe som man vil, så skjer det jo en del kjipe ting.» Her er kunnskapsløsheten like stor som antisemittismen er skremmende og dyp. Jeg protesterer mot at NRK her har valgt enda en sendeflate til å stigmatisere Israel, israelere og jøder generelt. Det skjer med gamle antisemittiske troper. Efter mange år med NRKs anti-israelske og anti-sionistiske dekning er jeg ikke egentlig forbauset. Men jeg er dypt skuffet over og protesterer mot at NRK nok en gang gjør seg til mikrofon-stativ for klar antisemittisk propaganda. Det er åpenbart at man i NRK ikke har lært noe av Mathesons antisemittiske tirade i 2021. Jeg protesterer, jeg protesterer! Og dersom NRK ikke skulle ha forstått det: Jeg protesterer mot NRKs demoniserende dekning av Israel og jøder.»


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart