Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Shaun Henrik Matheson og jødehat på NRK

Skjermdump fra radio.nrk.no.

Tirsdag 2. februar 2021 kom NRKs programleder Shaun Henrik Matheson med en antisemittisk tirade på sitt radioprogram på NRK P13. Matheson har vært ansatt i NRK fra slutten av 1990-tallet. «Shaun på P13» sendes på ettermiddagen og presenteres av NRK som «personality radio», med vekt på programleders opplevelser og betraktinger om alt fra små hverdagshendelser til politikk og nyheter.


Conflict Image miff.no

«Og skulle en hjemmesnekret rakett lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn.» NRK-programleder Shaun Henrik Matheson på radio 2. februar 2021.


MIFF mener Matheson må tiltales for sine hatytringer. «Vi ber om at Shaun Henrik Matheson blir tiltalt for brudd på Straffeloven § 185. Matheson har forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig framsatte diskriminerende og hatefulle ytringer. Det er skjerpende at ytringene kom i en offentlig radiokanal, finansiert av våre skattepenger og at Matheson er en erfaren journalist med lang fartstid i NRK,» skrev MIFF til Oslo Politikammer 3. februar.

Mathesons antisemittiske tirade

Shaun Henrik Matheson sa blant annet i tiraden: «Israel er en okkupasjonsmakt, det er et apartheidregime, der noen mennesker er mer verdt enn andre mennesker, og der disse andre blir utsatt for systematisk undertrykkelse, deres land blir stjålet fra dem, der de mister strøm og vann hvis de ikke oppfører seg ordentlig. Og skulle en hjemmesnekret rakett lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn.»

Rakettene Israel blir angrepet med fra Gaza er blant annet syrisk-produserte M-302-raketter, som har et stridshode på 144 kilo og en rekkevidde på 160 kilometer. De kan nå mål over stort sett hele Israel, som Jerusalem, Haifa og Tel Aviv. Israel er også angrepet med de iransk-produserte Fajr-5-rakettene, som har et 65 kilos stridshode og en rekkevidde på 75 kilometer. Dette er militære presisjonsvåpen med stor sprengkraft som Hamas og andre palestinske terrorgrupper har tilgang på.


Conflict Image miff.no

«Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler. Den som i andres nærvær forsettlig eller grovt uaktsomt fremsetter en slik ytring overfor en som rammes av denne, jf. annet ledd, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år. Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse (…)» Straffeloven, § 185


Mathesons ble et offer for NRKs Israel-dekning

De antisemittiske holdningene som Shaun Henrik Matheson formidlet 2. februar 2021 er utvilsomt preget av NRKs anti-israelske dekning generelt, og den særskilte anti-israelske kampanjen knyttet til koronavaksinen fra januar 2021. 9. februar publiserte MIFF en tidslinje som viser hva NRK har unnlatt å rapportere, og hva de har rapportert feil, i forbindelse med Israel og koronavaksinen. MIFF har også publisert en artikkel som lister opp 15 usannheter i Mathesons tirade.


Conflict Image miff.no

«Deler av innslaget var dessverre innenfor definisjonen av antisemittisk.» NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen til Kringkastingsrådet 11. februar 2021.


Mathesons hatytring – tidslinje

22. mars 2021 publiserte MIFF for første gang denne tidslinjen, som gir et blikk inn bak kulissene i hvordan MIFF arbeidet med denne saken.

Tirsdag 2. februar kl. 15.14

NRK-programleder: – Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket i Israel

Vi må aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det, sa NRKs programleder Shaun Henrik Matheson.

MIFF mottar første tips

En lærer og et MIFF-medlem fra Trøndelag sender første tips til MIFF om saken. Tipseren var i sjokk over det han hadde hørt. «Ren antisemittisme,» sa læreren.

Tirsdag 2. februar ca kl. 15.30
Tirsdag 2. februar kl. 16.37

MIFF publiserer fullstendig transkripsjon

Halvannen time etter radioinnslaget publiserer MIFF en full, ordrett gjengivelse av radioinnslaget. I løpet av det neste døgnet blir dette den mest delte og kommenterte saken i norske sosiale medier. For å dokumentere sikret MIFF oss også opptak av tiraden og publiserte på YouTube.

MIFF sender SMS til Matheson

«Hei Shaun. Var det et forsøk på satire om Israel i ettermiddag? Mvh Conrad Myrland, Med Israel for fred (MIFF)» MIFF mottar aldri svar fra Matheson.

Tirsdag 2. februar kl. 16.41
Tirsdag 2. februar kl. 16.56

MIFF kontakter NRKs etikkredaktør

«Har NRK-ledelsen noen kommentar til dette innslaget som ble sendt i ettermiddag?» spurte MIFF NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk. «Har ikke sett eller hørt om dette før nå, men har videresendt til ledelsen i Underholdningsavdelingen, som lager programmet,» svarte Kalbakk kl. 18.37.

«Sleivspark»

NRKs publikumsservice svarte i første omgang slik til klagere: «Utgangspunktet for denne betraktningen var Shauns overraskelse over å ha fått høre gode nyheter fra Israel, et land vi ellers er vant til å få høre mer konfliktfylte nyheter fra. Flere formuleringer, blant annet ønsket om at vaksineringen mot covid 19 ikke skulle virke i landet, var imidlertid langt over streken. Det beklager vi, og vi må bare unnskylde oss med at sleivspark dessverre kan forekomme på direkteradio. Her var det flere uheldige formuleringer, så vi forstår at mange reagerer.»

Tirsdag 2. februar før kl. 20.30

Tirsdag 2. februar omkring kl. 20.30

NRK Publikumservice endrer sine svar: «NRK har hatt et redaktørmøte om denne saken nå i kveld. NRK har besluttet å avpublisere innslaget. Dagens program blir tatt ut av NRKs radiospiller inntil det aktuelle innslaget er klippet ut.»

MIFF publiserer engelsk oversettelse av den antisemittiske tiraden

For å gjøre saken kjent for et internasjonalt publikum, publiserer MIFF engelsk oversettelse av den antisemittiske tiraden. Senere blir også spansk oversettelse lagt til.

Tirsdag 2. februar kl. 21.05
Tirsdag 2. februar kl. 21.59

NRKs underholdningssjef: «Episoden vil ikke få konsekvenser»

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen beklager innslaget overfor nyhetsbyrået NTB. «Vi synes det var over streken og et sleivspark i et direktesendt program. Vi skjønner at folk blir provosert og at det er uheldig, så vi tar det bort.» Han sier samtidig at episoden ikke vil få konsekvenser for Matheson. Det kommer ikke noen innrømmelse for jødehatet i tiraden.

MIFF starter arbeidet med å politianmelde Matheson for brudd på Straffeloven

Fem timer etter publisering av tiraden hadde den fått 11.836 visninger på miff.no.

Tirsdag 2. februar kl. 22.39
Onsdag 3. februar kl. 13.00

MIFF publiserer opprop med støtte til politianmeldelsen

«Matheson fremmer hat, forfølgelse og ringeakt overfor israelere ved å uttrykke ønske om at en vaksine for en dødelig pandemi ikke skal virke for dem,» skrev MIFF i politianmeldelsen som ble publisert på change.org. Flere andre organisasjoner ga sin støtte til anmeldelsen. Over 7.500 personer har undertegnet oppropet per 22. mars 2021.
Politianmeldelsen ble levert av MIFFs styreleder Bengt-Ove Nordgård på Oslo politihus omkring kl. 17 onsdag 3. februar.

Mathesons «unnskyldning»

Ett døgn etter den antisemittiske tiraden kommer NRKs programleder med en unnskyldning som MIFF gjengir i sin helhet. Unnskyldningen er ikke godt nok, forklarer Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, i en direktesending samme kveld.

Onsdag 3. februar kl. 15.00
Onsdag 3. februar kl. 15.25

NRK presser YouTube til å fjerne MIFFs opptak av jødehatet på NRK

På grunn av en copyright-henvendelse som vi mottok, har vi tatt ned videoen NRK-programleder: «Vi må aldri glemme hvor rævva Israel er» fra YouTube. Det er NRK som har bedt om dette, skrev YouTube til MIFF.
Opptaket ligger fortsatt tilgjengelig i MIFFs første direktesending om saken (fra 12.30 her) og på MIFFs egen server.

De 15 usannhetene i Mathesons antisemittiske tirade

Jan Benjamin Rødner (bildet), styremedlem i MIFF, oppsummerte 15 usanne påstander i Mathesons tirade – enten direkte usanne eller indirekte ved at det fortier omstendighetene så aldeles totalt.

Torsdag 4. februar
Torsdag 4. februar

Mange gjenkjenner antisemittismen

Det kom en lang rekke sterke politiske reaksjoner på Mathesons antisemittiske tirade. 4. februar kom også preses Olav Fykse Tveit på banen. Han ba kringkastingssjefen beklage det som skjedde «ikke bare fordi det var upassende, men også fordi det var et klart antisemittisk uttrykk». MIFF påpekte senere at Fykse Tveit tar feil i sin beskrivelse av NRKs Midtøsten-dekning.

Ti spørsmål NRK-ledelsen må gi svar på

Les hele MIFFs klage til Kringkastingsrådet.

5. februar
9. februar

Mer faktasjekk av Matheson fra MIFF

Før møtet i Kringkastingsrådet publiserte MIFF to nye artikler:
Hvordan Shaun ble et offer for NRKs siling av informasjon – tidslinje
Det er ikke «hjemmesnekra raketter» som faller over «Guds utvalgte folk»

9 dager etter tiraden innrømmer NRK-ledelsen «antisemittisk innhold»

– Deler av innslaget [til NRKs programsleder Shaun Henrik Matheson] var dessverre Innenfor definisjonen av antisemittisk, sa NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen til Kringkastingsrådet. MIFF påpekte feilene i Halvorsens beklagelse.
Kringkastingsrådet ga en samlet fordømmelse av den antisemittiske tiraden til Shaun Henrik Matheson.

11. februar
9. mars

Vil politiet reise tiltale mot Matheson for hatytringer?

«Saken ligger hos jurist for påtalevurdering,» skrev politiet til MIFF 9. mars. «Undertegnede kan dessverre ikke svare på hvor lang tid dette tar.»

7. april

MIFF klager på politiets henleggelse av Mathesons antisemittiske tirade

Vi er svært bekymret over denne utviklingen hvor det ser ut til at påtalemyndigheten ikke mener at israelere og jøder har noen særlig beskyttelse i Straffeloven § 185, skriver MIFF.

Krever at Mathesons antisemittiske tirade får konsekvenser

En gruppe norske jøder har engasjert advokat John Christian Elden og krever at Shaun Henrik Matheons antisemittiske tirade får konsekvenser for programlederens arbeidsforhold i NRK.

26. mai

Demoniseringskampanje mot Israel

Utspillet til Shaun Henrik Matheson kom etter at Israel i januar 2021 hadde blitt utsatt for en bølge av demonisering i norske medier. Amnesty og NTBShip to Gaza i KlassekampenVGNRK og andre kom med den ene drittpakken etter den andre med usannheter og kampanjejournalistikk. En NTB sak 10. januar var ekstra ille, og MIFF har klaget saken inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). 13. januar publiserte Palestinian Media Watch en sak som dokumenterer hvordan palestinske myndigheter har gitt tydelig beskjed om at de ønsker å skaffe seg vaksinen uavhengig av Israel, for siden å fordømme Israel. På radionyhetene torsdag 14. januar sendte NRK flere ganger et innslag med NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal. MIFFs styremedlem Jan Benjamin Rødner sendte protest til NRK. Senest dagen før Mathesons tirade kom MIFF Dagsrevyen med en fullstendig uprofesjonell melding.

Også etter Mathesons tirade har NRK fortsatt å gi en skjev dekning av Israel og koronavaksine. Det er ingen grunn til å tro på NRKs propaganda om at vaksine til Gaza ble «lenge blokkert», skrev MIFF etter Dagsrevyen 23. februar. NRK holder seg ikke til fakta, og resultatet blir demonisering av Israel, meldte MIFF i et videoklipp på YouTube og Facebook. Og det var ikke grunn til å tro på NRK. Det bekreftet NRK Dagsrevyen dagen etter. «I Dagsrevyen i går ble det sagt at Israel lenge har blokkert innførselen av vaksiner til Gaza, men det presise er at Israel i forrige uke holdt igjen en vaksineleveranse i to dager,» sa programlederen. Nærmere en innrømmelse av feil kommer man nok ikke på Marienlyst.

Dersom du vil støtte MIFFs informasjonsarbeid
klikk her for å bli medlem
klikk her for å gi en gave

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart