Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Det er ikke «hjemmesnekra raketter» som faller over «Guds utvalgte folk»

Et bolighus nord for Tel Aviv ble totalskadet da det ble truffet av en «hjemmesnekra rakett» fra Gazastripen i mars 2019. Raketten fløy 100 kilometer før den eksploderte i bolighuset. Sju mennesker, inkludert to spedbarn, ble skadet i angrepet.
Men NRKs programleder er ikke alene om å dele denne misoppfatningen.

Mye har vært sagt om den antisemittiske tiraden til programleder Shaun Henrik Matheson på radiokanalen NRK P13, men ikke alt har fått like stor oppmerksomhet. I sin tirade påstod Matheson at «om en hjemmesnekra rakett skulle lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn».

Denne misoppfatningen av at Israel angripes med «hjemmesnekra raketter» er Matheson dessverre ikke alene om å ha. Det er en gjengs oppfatning hos mange nordmenn at palestinske terrorister nærmest skyter med fyrverki.

Men det Matheson omtaler som «hjemmesnekra raketter» består blant annet av syrisk-produserte M-302-raketter, som har et stridshode på 144 kilo og en rekkevidde på 160 kilometer. De kan nå mål over stort sett hele Israel, som Jerusalem, Haifa og Tel Aviv. Sistnevnte kan også bli truffet av de iransk-produserte Fajr-5-rakettene, som har et 65 kilos stridshode og en rekkevidde på 75 kilometer. Dette er militære presisjonsvåpen med stor sprengkraft som Hamas og andre palestinske terrorgrupper har tilgang på.

Totalt har terroristene på Gaza titusenvis av raketter som kan forårsake store ødeleggelser og lidelser for de millioner av israelere som bor innenfor rakettenes rekkevidde.

460 raketter ble skutt mot Israel i løpet av 25 timer. Flere boliger og leilighetsbygg ble truffet. (Foto: Skjermdump YouTube)
To personer ble drept og en alvorlig skadet da en «hjemmesnekra rakett» traff dette leilighetsbygget i 2018. (Foto: YouTube)

Også raketter som produseres internt på Gazastripen har stor rekkevidde og sprengkraft. I mars 2019 avfyrte Hamas en egenprodusert J-80-rakett fra Gazastripen mot Israel. Raketten fløy 100 kilometer før den landet og eksploderte i et bolighus i Mishmeret nord for Tel Aviv. Huset ble totalskadet og sju mennesker, inkludert to spedbarn, ble skadet i rakettangrepet.

Rakettarsenalet til Hamas er i dag større enn det var før Gaza-krigen i 2014.

Bare i 2019 alene ble det avfyrt 1500 raketter fra Gazastripen mot Israel. I løpet av ett år ble sju sivile drept og flere titalls skadet i Israel – mange alvorlig – i palestinske rakettangrep. Hadde det ikke vært for det israelske rakettforsvaret Iron Dome, som klarer å skyte ned opp mot 90 prosent av rakettene, ville rakettangrepene ført til langt flere døde og skadde israelere.

I tillegg til fysiske skader fører rakettangrepene også til psykiske traumer for tusenvis av mennesker. Men det er ikke så lett for Matheson å vite. NRK og andre medier forteller sjeldent – eller aldri – om palestinske rakettangrep mot Israel. Det er først når Israel forsvarer seg og bomber terrormål på Gaza at man får høre om det. Og da fremstilles Israel som den aggressive.

Det er heller ikke lenge siden en av lederne i Islamsk Jihad, en palestinsk terrorgruppe på Gaza med tette bånd til Iran, erkjente at Iran forsynte dem med raketter. I tillegg hjelper iranske eksperter dem med å produsere egne raketter. I 2019 ble en ny «hjemmesnekra rakett» tatt i bruk mot Israel. Den hadde et stridshode på 300 (!) kilo. Eksplosjonen forårsaket et stort krater.

Redningsmannskaper er til stede ved et av bolighusene som ble truffet av rakettene fra Gazastripen. (Foto: Politiet)
Redningsmannskaper ved et av bolighusene som ble truffet av «hjemmesnekra raketter» fra Gaza i mai 2019. (Foto: Politiet)

Matheson bommer også grovt når han påstår at tusenvis av mennesker, gjerne barn, blir drept hver gang Israel forsvarer seg mot palestinske rakettangrep. En slik påstand minner mer om gamle blodanklager fra Middelalderen, hvor jødene ble fremstilt som grusomme og hevngjerrige.

Det israelske forsvaret har de siste årene gjennomført flere titalls luftangrep mot terrormål på Gazastripen som svar på palestinske rakettangrep. I de fleste tilfeller har det kun ført til materielle skader, på blant annet våpenfabrikker, treningsleirer, underjordiske tuneller og andre terrormål.

Når noen blir drept i de israelske luftangrepene er det som regel militante palestinere, medlemmer i Hamas eller andre terrorgrupperinger. Som for eksempel i november 2019, da over 200 raketter ble avfyrt mot Israel. Det israelske forsvaret svarte med å bombe en rekke mål på Gazastripen. Tolv palestinere ble drept i angrepene, elleve av disse ble identifisert som medlemmer av terrorgruppene Islamsk Jihad og al-Aqsa-martyrenes brigader. Flere av dem ble drept mens de avfyrte raketter Israel.

Likevel er det ikke til å unngå at også sivile blir drept i krig, spesielt når Israels fiender bruker sivilbefolkningen som levende skjold. Hamas, Islamsk Jihad og andre terrorister avfyrer raketter fra sivile bygg og områder. Men det får Matheson neppe høre fra sin egen arbeidsgiver og norske medier.

Terrorraketten mot Beersheba rammet boligen som huset en mor og tre barn. (Foto: IDF)
En «hjemmesnekra rakett» ødela dette bolighuset i Beersheba. Tre barn sov i dette rommet sekunder før raketten traff. De rakk akkurat å løpe i bomberom. (Foto: IDF)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart