Kringkastingsrådet har møte torsdag 11. februar. Det er varslet behandling av klager knyttet til Shaun Henrik Mathesons antisemittiske tirade 2. februar. Her er MIFFs klage i sakens anledning.
Med Israel for freds klage til Kringkastingsrådet
Med Israel for fred (MIFF) er en livssynsnøytral og partipolitisk nøytral interesseorganisasjon med over 10.500 medlemmer og 30 lokalforeninger i Norge. MIFF er landets fremste vokter når det gjelder norske mediers dekning av Israel.
Den antisemittiske tiraden
Vi klager inn den antisemittiske tiraden Shaun Henrik Matheson kom med på P13 tirsdag 2. februar.
Det er dypt urovekkende at NRK-ledelsen ikke erkjenner innslagets antisemittiske karakter. Det er uakseptabelt at dette ikke skal få konsekvenser for programlederen. MIFF har påpekt en lang rekke usannheter i innslaget, se Vedlegg 1.
MIFF har, sammen med andre organisasjoner, anmeldt Matheson til politiet for hatytringer etter Straffelovens § 185, se Vedlegg 2. Det er levert mange velargumenterte klager på Matheson, så vi går ikke mer i detalj på den saken, utover å vise til vår politianmeldelse.
NRK tildekker en mulig kriminell handling
Et døgn etter Mathesons antisemittiske tirade mottok MIFF varsel fra YouTube om at vårt videopptak med lyd og skjermdump av tiraden fra radio.nrk.no var fjernet fra YouTube fordi NRK hadde bedt om det. Opphavsrettigheter ble brukt som argument. Dette oppfatter vi som et forsøk på å tildekke en mulig kriminell handling.
Vi ber K-rådet stille følgende spørsmål til NRK-ledelsen:
A) Støtter Kringkastingssjefen at YouTube ble kontaktet for å fjerne MIFFs opptak av Mathesons innslag?
B) Hvorfor slo NRK på denne måten ned på MIFFs redaksjonelle frihet i henhold til sitatretten til å gjengi en offentlig uttalelse som var en sentral del av den offentlige debatt og gjenstand for stor interesse fra befolkningen?
C) Vil NRK-ledelsen i framtiden respektere interessegruppers frihet til å benytte sin sitatrett fra NRKs materiale?
Syv andre spørsmål NRK-ledelsen må gi gode svar på
I 2014 kom K-rådet med enstemmig kritikk av NRK etter dekningen av Gaza-krigen.
Vi har registrert at NRKs nyhetsdekning de siste årene har blitt noe bedre etter at personlig engasjerte anti-Israel-aktivister som Odd Karsten Tveit og Sidsel Wold er blitt erstattet av andre journalister. Likevel har det også de siste seks årene vært mange overtramp fra NRK, de mest alvorlige er dokumentert på side 132 til 174 i boken Det falske bildet av Israel som MIFF utga i 2020. Vi registrerer at denne boken, som burde ført til en viss selvransakelse, ikke har fått noen oppmerksomhet i NRK.
Mathesons antisemittiske tirade kommer ikke fra et vakuum. Det er grunn til å tro at hans holdninger er blitt formet av NRKs Israel-dekning og holdningene internt i NRK generelt og i NRKs underholdningsavdeling spesielt.
Når K-rådet har denne saken oppe, bør de benytte sjansen til å få svar fra NRK-ledelsen på følgende syv spørsmål, eller om nødvendig kreve at NRK-ledelsen besvarer spørsmålene så snart som mulig.
Vi gir kort bakgrunn på grå bakgrunn før hvert spørsmål.
18. mars 2019 hentet Lindmo inn en artist og lot ham framføre en sang med folkemordanklage mot Israel.
I juli 2019 måtte NRK Satirik beklage den famøse Jødesvin-sketsjen.
27. mars 2020 var komiker Sigrid Bonde Tusvik gjest i humorprogrammet «Nytt på nytt» hvor hun sa: «Israelerne jobber hundre prosent med å drepe palestinerne.»
15. januar 2021 sa programleder Bård Tufte Johansen i «Nytt på Nytt»: «Israel vaksinerer for fullt – men ikke palestinerne. Det er dumt å kaste bort vaksiner på noen som skal dø snart.»
Sammenlikning av aktuell israelsk politikk med nazistenes politikk og Bruk av doble standarder ved å stille krav til staten Israel som ikke stilles til andre demokratiske stater nevnes av IHRA som et aktuelt eksempel på antisemittisme.
Kan NRKs ledelse opplyse for rådet hvilke andre land i verden NRKs underholdningsprogrammer i løpet av de siste to årene har hengt ut som folkemordere flere ganger?
K-rådet i 2014: «Kringkastingsrådet mener likevel at NRK i for liten grad har satt kritisk søkelys på Hamas sin rolle.»
Etter august 2014, hvor mange ganger har NRK i nyhetsprogrammer/ debatter/ dokumentarer satt et kritisk søkelys på Hamas? (Det antisemittiske charteret, diskrimineringen av kvinner, seksuelle og religiøse minoriteter, forfølgelse av politiske opposisjonelle etc).
1. mai 2017 vedtok Hamas et nytt politisk dokument, hvor det heter i paragraf 20: «Hamas avviser ethvert alternativ til en full og fullstendig frigjøring av Palestina, fra elven til havet.» Det betyr i det minste at Israel vil opphøre å eksistere som en jødisk stat.
Samme dag publiserte NRK en nettsak med tittel og ingress: «[Hamas] vil ikkje lenger utslette Israel. Hamas skal ikkje lenger ha som målsetjing at Israel skal utslettast.»
Denne overskriften, som var det sentrale ved innslaget, er feil og motsatt det faktiske innholdet. Bør ikke NRK sørge for at denne fake news-gjengivelsen blir fjernet fra som en tittel på nrk.no?
K-rådet i 2014: «Kringkastingsrådet oppfordrer NRK til i større grad å formidle bakgrunnsinformasjon om Midtøsten mellom konfliktene.»
Siden 2014 har NRK vist diverse egne og innkjøpte dokumentarfilmer om israelere og palestinere.
Kan NRKs ledelse sette opp for rådet en oversikt over hvor mange av disse filmene som hadde en kritisk vinkling rettet mot på den ene side Israels regjering eller israelske grupperinger og på den andre side palestinske selvstyremyndigheter, Fatah, Hamas eller andre palestinske grupper?
Siden sommeren 2020 har NRK hatt tilgjengelig på nett-tv filmen Tårnet. Den fremstiller terrorangrep mot israelere som «magiske», inneholder plakater med hyllest av terrorgruppen PFLP og makaber humor om selvmordsangrep. Filmskaper Mats Grorud er et kjent medlem av Palestinakomiteen. Filmen er rettet mot barn og ungdom og velegnet til å gi dem et fiendebilde av Israel.
Mener NRKs ledelse det er i overensstemmelse med NRKs samfunnsoppdrag at NRK fortsetter å vise denne filmen?
Etter at Israel ble opprettet i 1948 ble nær sagt alle jøder presset og jaget ut av de arabiske landene i Nord-Afrika og Midtøsten.
Har NRK noen gang i løpet av de siste ti årene vist en dokumentarfilm som forteller historien til jødiske flyktninger fra arabiske land? Blir det forhold at halvparten av den jødiske befolkningen i Israel er flyktninger fra arabiske land over hodet gitt noen oppmerksomhet i NRKs dekning av konflikten?
Matheson legger åpent fram sin forståelse av hvordan Israel fører krig. Denne er åpenbart preget av NRKs dekning de siste tiårene.
Har NRK noen gang sammenlignet Israels måte å føre krig på med hvordan NATO og Norge fører krig i sammenlignbare situasjoner?
Møtet i Kringkastingsrådet blir sendt via nrk.no torsdag 11. februar fra kl. 09.00.