Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Det ble full sal i Skafså Fjellkyrkje på MIFF Vest-Telemarks sommerstevne 7. august 2016. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

100 Israel-venner samlet på høyfjellet

Det ble fullt hus da MIFF Vest-Telemark inviterte til sommerstevne på fjellet mellom Telemark og Setesdal søndag 7. august.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Over 100 Israel-venner tok turen til fjellområdet Hallbjønnsekken, mellom Dalen i Telemark og Valle i Setesdal. De fikk med seg interessante foredrag, god matservering, vakker kveding og trivelig samvær. Det kom folk fra alle kanter av Telemark og Setesdal, i tillegg til at en god del hadde reist enda lenger. Folk kom helt fra Stavanger, Karmøy, Vennesla, Eidfjord og til og med Nord-Møre. De som hadde den lengste veien, var et ektepar fra storbyen Tel Aviv i Israel, som var overveldet over å finne en slik stor samling venner av Israel langt ute på den norske landsbygda.

De frammøtte fikk høre foredrag av Jens Jorde og Hallgrim Berg i Skafså Fjellkyrkje. Mellom foredragene ble det servert lapskaus, kling og kaffe på Hallbjønn Høyfjellssenter like ved siden av. Kvederen Inger Lien kom og bidro med et flott musikalsk innslag.

 

Inger Lien bidro med kveding under stevnet. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Inger Lien bidro med kveding under stevnet. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

 

– Langt framme teknologisk

Jens Jorde, som er lokallagsleder for MIFF Hallingdal, holdt foredrag med tittelen: ”Israel – teknologisk og økonomisk mirakel.”

– Israel har aldri før vært så langt framme økonomisk og teknologisk som nå. Innen høyteknologi konkurrerer de på nivå med Silicon Valley, forklarte han.

Jorde fortalte om hvordan dette fører til at stadig flere land nå søker sterkere relasjoner med Israel. Kina er i ferd med å utvikle frihandelsavtale med Israel. India er blitt en stor handelspartner for Israel de siste årene. Mange afrikanske land ønsker nå å få del i israelsk jordbruksteknologi. Tyrkia og flere andre land i regionen står klar til å importere gass fra Israel.

Jorde poengterte at mens enkelte nordmenn er opptatt av å boikotte poteter fra Israel for å vise støtte til palestinernes sak, stiller de palestinske selvstyremyndighetene seg i kø for å kjøpe gass for milliardbeløp fra Israels relativt nyoppdagede gassfelt i Middelhavet.

– Palestinerne og de andre landene i regionen vil handle med Israel fordi de vet det er et land de kan stole på, sa han.

 

Jens Jorde holdt foredrag på Hallbjønnsekken. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Jens Jorde holdt foredrag på Hallbjønnsekken. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

 

Teknologiske ”mirakler”

Jorde fortalte flere eksempler på hva israelsk høyteknologi tilfører verden. Intel sine chips til datamaskiner er utviklet i Israel, og de dekker 80 prosent av markedet i verden. Intel har investert 150 milliarder kroner i Israel og bygd fabrikk i Negev-ørkenen.

– For meg er det et mirakel. Det er som om Microsoft skulle bygge fabrikk i Karasjok for å utvikle Windows 11. Viss Microsoft hadde investert 150 milliarder på Finnmarksvidda, og Karasjok hadde blitt en by på 100.000, da hadde det vært et mirakel. Det skjedde i Israel, sa Jorde.

– Apple, som er selve ”kronjuvelen” i USAs Silicon Valley, har i dag tusen ansatte i Israel. De har i oppgave å utvikle ny teknologi. Utenom dette har Apple aldri operert utenfor USAs grenser, opplyste Jorde.

 

– Boikott utenkelig

Jorde tok også for seg hvor mye Israel betyr for den medisinske utviklingen.

– Hjertestarteren er en israelsk oppfinnelse. Likevel er det utenkelig for dem som vil boikotte Israel å gå ut og si: ”Ikke bruk hjertestarter på meg om jeg skulle falle om.” Skal du først boikotte Israel, må du boikotte alt, ikke bare jordbruket. De fleste som driver jordbruk i Israel er arabere og sosialister, hvorfor vil de boikotte dem? spurte han.

– På et sykehus i dag er 50 prosent av utstyret enten oppfunnet eller produsert i Israel. Du kan ikke komme på et moderne sykehus hvis du vil boikotte Israel. Skal du boikotte Israel, får du gjøre det ordentlig, og ikke drive og surre med poteter, gulrøtter og avokado.

 

Inngrodd myte om okkupasjon

Hallgrim Berg, kjent som forfatter, foredragsholder, folkemusiker og tidligere stortingspolitiker, holdt foredrag om ”inngrodde myter om Israel”. Han tok for seg ideene om at Israel driver ulovlig okkupasjon, bygger ulovlige bosetninger, bryter folkeretten og driver apartheid.

– Israels ”okkupasjon” av Vestbredden er ikke en slik ulovlig okkupasjon som det vi opplevde her til lands i 1940 til 45. De palestina-arabiske områdene er under tilsyn av Israel etter at de selv gikk til militært angrep mot Israel i 1967. Folkeretten forplikter Israel til å administrere landområder vunnet i forsvarskrig, inntil en fredsavtale blir inngått. I og med at det aldri har funnes noen palestina-arabisk stat med territoriell jurisdiksjon over et område, kan det ikke finnes noen okkupasjon av en slik stat. Bosetningene bryter ikke med Geneve-konvensjonen fordi de som har flyttet dit har gjort det av individuelle valg, og ikke som ledd i en statlig styrt folkeforflytning. Bosetningene utgjør kun tre prosent av arealet på Vestbredden, forklarte Berg.

– Striden i Midtøsten mellom arabere og jøder er ikke først og fremst en kamp om arealer og okkupasjon av noen hektar land. Konflikten i Midtøsten går hundrevis av år tilbake. Grunnproblemet er etter mitt syn at Israel og jødene står i veien for islam og den islamske ekspansjonismen. Det imperialistiske islam vil ha kontroll over alle stater og alle områder i Midtøsten, og de vil fjerne det moderne livet som finnes i Israel, sa Berg.

 

Hallgrim Berg avslørte inngrodde myter om Israel. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Hallgrim Berg avslørte inngrodde myter om Israel. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

 

Apartheid?

Apartheid-myten fikk også gjennomgå i foredraget til Berg.

– I Sør-Afrika var det forbud mot at svarte og hvite skulle sitte ved siden av hverandre på bussen eller være på samme badestrand. Slikt finnes ikke i Israel, men det finnes veldig mye slikt i landene omkring, sa han.

– Det var en arabisk høyesterettsdommer som satte tidligere statsminister Ehud Olmert i fengsel, fortsatte Berg.

– Dersom de palestinske lederne vil godta Israel som en stat med jødisk karakter, vil en fredsløsning ikke være langt unna. Et stort flertall av israelerne støtter en løsning med to stater for to folk. Det er ingenting Israel ønsker mer enn fred, avsluttet Berg.

Dette var den andre sommeren på rad at MIFF-Vest-Telemark arrangerte stevnedag på høyfjellet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart