Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Adi Schwartz. (Foto: Privat)

– Uttrykket «det historiske Palestina» er totalt fiktivt

«Historiske Palestina» er ikke noe gammelt og tradisjonsrikt, det er en britisk konstruksjon som er hundre år i år.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Det høres så gammelt og tradisjonsrikt ut: «Det historiske Palestina». Både Store norske leksikon og  FN-sambandet bruker uttrykket.

Men 7. juli 2020 kom den israelske journalisten og forskeren Adi Schwartz med noen klargjøringer om uttrykket på Twitter:

  1. «Historiske Palestina» er nøyaktig 100 år. Det var britene som i 1920 bestemte grensene som blir brukt i kartene palestinerne bruker i dag. Aldri tidligere var det noen definert territorium kalt Palestina.
  2. Grensene til «det historiske Palestina» ble ikke påvirket av arabere.
  3. Den sørlige grensen, mellom den nåværende staten Israel og Egypt i Sinai ble avtalt mellom Storbritannia og det osmanske imperiet i 1906. Inntil da hadde grensen gått mellom byen Suez og byen al-Arish, hele Sinai-halvøya hadde vært utenfor egyptisk territorium.
  4. Den østlige grensen, som går langs Jordan-elven, ble bestemt av britene med ønske om å skape samarbeid mellom de to sidene av elven (som senere ble kongedømmet Jordan).
  5. Den nordlige og nord-østlige grensen, i dag mot Libanon og Syria, ble bestemt av Storbritannia og Frankrike, mellom deres respektive mandatområder.
  6. Konklusjonen er at «Palestina» som den konkrete politisk enhet vi kjenner i dag er 100 år gammel, og ikke noe mer enn det. Arabere hadde ikke noe påvirkning på dens tilblivelse eller dens grenser.
  7. Det betyr ikke at arabere ikke bodde i landområder. Men det er for å si at uttrykket «historiske Palestina» er totalt fiktivt.

Som MIFF viste i 2014 hadde området helt andre administrasjonsnavn og inndelinger før britene erobret området under første verdenskrig.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart