Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Vi må elske Israel

- Det er utrolig viktig at Israel opplever at de har allierte som aldri, aldri vil svikte dem, mener Kristian Meisingset, medredaktør i det konservative tidsskriftet Minerva. (Illustrasjonsfoto: Enrico Pescantini og Maria Giovanna Callea)
- Det er utrolig viktig at Israel opplever at de har allierte som aldri, aldri vil svikte dem, mener Kristian Meisingset, medredaktør i det konservative tidsskriftet Minerva. (Illustrasjonsfoto: Enrico Pescantini og Maria Giovanna Callea)
- Det er utrolig viktig at Israel opplever at de har allierte som aldri, aldri vil svikte dem, mener Kristian Meisingset, medredaktør i det konservative tidsskriftet Minerva. Han gir fem grunner til at vi skal elske Israel.
Kristian Meisingset (f. 1981) er medredaktør i Minerva og frilanser. Han har en master i litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo.
Kristian Meisingset (f. 1981) er medredaktør i Minerva og frilanser. Han har en master i litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo.

Kristian Meisingset var i Israel og på Vestbredden i påsken. Etter at han kom hjem skrev han artikkelen Vi må elske Israel på minervanett. Her har han foreløpig fått 161 kommentarer. Samme artikkel ble også publisert på NRK Ytring to dager senere. Her har det kommet 98 kommentarer.

Den unge redaktøren gir fem grunner til å elske Israel.

1. Et trygt hjem for jødene – «det er utrolig viktig med en egen stat hvor jødene føler seg hjemme og trygge, og denne staten heter nå engang Israel og ligger der den ligger av historiske grunner».

2. Ønsker fred i Midtøsten – Israel ønsker faktisk fred i Midtøsten, påpeker Meisingset. Det er et stort flertall for tostatsløsning i befolkningen.

3. En fantastisk israelsk kultur – «Atmosfæren i Israel er deilig. Det er som en blanding av Syd-Europa og Nord-Afrika. Det er sydlandsk, og det er arabisk. Det minner både om bakgatene i Roma og om markedene i Marrakech.»

4. Jerusalems symbolske kraft – » Jeg har aldri vært i en så mangfoldig, flerkulturell og flerreligiøs by.»

5. Vi vil aldri svikte Israel – «For det femte må vi si at vi elsker Israel fordi det er så mange som bare sier at de er kritiske til Israel, noe som bidrar ytterligere til den utbredte israelske følelsen av å være alene mot fienden.»

 

Også kritikk

Meisingset er sikker på at Israel har livets rett. Samtidig mener han, som mange israelere, at Palestina «til slutt må se lyset som egen stat».

I sin kjærlighetserklæring til Israel gir Meisingset også mild kritikk til deler av Israels  politikk. «Deler av israelsk politikk er problematisk og svekker mulighetene for fremtidig fred.» Muren og kontrollpostene på Vestbredden tror han forsterker en gjensidig mistenksomhet. «Jeg synes heller ikke det er sympatisk av bosetterne å opprette bosetning etter bosetning kortere eller lengre inne på Vestbredden,» skriver Minerva-redaktøren.

 

Kommentar

Meisingset nevner MIFF i sin artikkel: «For det andre må vi elske Israel fordi det faktisk er slik at Israel ønsker fred i Midtøsten. Det er et stort flertall for tostatsløsning i befolkningen og stadig flere av politikerne slutter opp om en slik løsning. Med Israel for fred, altså (som en av de mest ensidige Israel-vennlige organisjonene i Norge kaller seg (MIFF)).»

I kommentarfeltet har MIFF etterlyst hvordan Meisingset rangerer Israel-organisasjonene i Norge etter ensidighet. Vi gjengir dialogen med Meisingset i sin helhet:

Conrad Myrland, daglig leder i MIFF:

Takk for artikkel. Du betegner MIFF som «en av de mest ensidige Israel-vennlige organisjonene i Norge». Hvilke Israel-vennlige organisasjoner i Norge ser du blant de minst ensidige? Kunne vært interessant å vite, for å få innblikk i hvordan du rangerer. Selv er vi svært uenig i din karakteristikk.

Kristian Meisingset:

Takk for spørsmål. Jeg har ikke noe bestemt svar på det, og kjenner ikke MIFF særlig godt. Mitt overflatiske inntrykk er at dere stort sett skriver svært positivt om Israel, og ikke bruker særlig tid på konstruktiv kritikk av Israels politikk. Tar jeg feil?

Inntrykket er også at dere er en god del mer positiv til Israels politikk enn hva jeg er. Hva mener dere / du f.eks. om bosetningene? Leste en kommentar av deg som tyder på at du synes det er greit at bosetningene fortsetter å bygges ut? Det synes ikke jeg (som jeg kommenterer i saken).

Conrad:

MIFF gjengir en god del av den interne israelske kritikken, som ofte er minst like sterk og rammende som internasjonal kritikk, den norske spesielt.
MIFF som organisasjon tar ikke stilling til bosetningene, verken for eller imot, siden dette er et omstridt tema i Israel. Vi gjengir de ulike argumentene som de ulike leirer har.
I denne artikkelen fra desember forklarer jeg hvorfor Israel velger å fortsette å bygge.

De fleste andre Israel-organisasjoner jeg kjenner i Norge (jeg vil tro alle?) gjengir mindre enn MIFF av den israelske debatten, og kan derfor lett oppfattes som mer ensidige. Men kanskje du ikke kjenner så mange andre Israel-organisasjoner enn MIFF?

Kristian:

I den saken du lenker til, gjengir du gode argumenter for hvorfor det er riktig av bosetterne å fortsette å bygge ut på Vestbredden.

I denne, Åpent brev til venner av palestinerne, forklarer du hvorfor palestinerne ikke har noen grunn til å være sur, de burde tvert imot være glade.

For meg viser det at du er mest opptatt av å forsvare israelsk politikk, og mindre opptatt av å kritisere den for å endre den. Mulig jeg tar feil, selvfølgelig.

Som du antyder, kjenner jeg ikke særlig til det øvrige norske landskapet av Israel-organisasjoner. Det taler jo til deres fordel 🙂

Conrad:

Det er riktig at MIFF ser på sin rolle som Israels forsvarsadvokater. Det er så mange krefter (også noen gode 🙂 ) som kritiserer Israel, at vi holder oss til oppgavene som forsvarsadvokater i den norske konteksten.

Vår første reaksjon på Meisingsets artikkel var å invitere ham til å bli medlem av MIFF. Han har tydeligivis forstått essensen i MIFFs navn. Med Israel for fred er for alle som støtter jødenes rett til et nasjonalt hjemland i Israel, slik Minerva-redaktøren så tydelig argumenterer for.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart