Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

"En hjerteforandring." Slik beskriver nettdesken i Yedioth Aharonoth de nye tonene fra Oslo. (Skjermdump fra Ynetnews.com)
"En hjerteforandring." Slik beskriver nettdesken i Yedioth Aharonoth de nye tonene fra Oslo. (Skjermdump fra Ynetnews.com)

Mer kontakt mellom Israel og Norge

Den israelske storavisen Yedioth Aharonoth rapporterer om nye vinder fra Oslo. Samarbeidet mellom Israel og Norge er satt i høyere gir, relasjonen skal ikke defineres av forholdet mellom Israel og dets naboer.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

På ynetnews,com, det engelskspråklige nettstedet til den nest største avisen i Israel, Yedioth Aharonoth, stod den 20. januar 2014 en artikkel om forholdet mellom Norge og Israel. Artikkelen er egnet til å glede enhver Israel-venn.

I regjeringsplattformen ligger det at den nye regjeringen skal ha et mer balansert forhold til Israel.  Her er noe av det som viser den nye politikken, slik den israelske storavisen oppfatter det, gjengitt med mine ord. Flere av disse tingene har MIFF skrevet om tidligere:

Statsminister Erna Solberg var en av de første statslederne i verden som sendte kondolansebrev da tidligere statsminister Ariel Sharon døde.

Israels ambassadør i Oslo, Naim Araidi, sier at det er tegn til viktige forbedringer i båndene mellom de to landene. Poenget er at forholdet mellom landene (handel, utvikling, samarbeid av alle slag) ikke skal defineres i forhold til den arabisk-israelske konflikten. Uavhengig av det kan de to landene utvikle normale forbindelser på alle felter. Såvidt MIFF kjenner til ble dette signalet gitt fra utenriksminister Børge Brende personlig kort tid etter regjeringsskiftet.

Så snart den nye regjeringen var på plass, tok Israels ambassade initiativ til et møte mellom israelske og norske bedrifter innen oljesektoren. De diskuterte muligheter for å arbeide for økonomisk samarbeid mellom den velutviklede norske oljeindustrien og Israels mer ferske naturgass-industri.

Den nye norske kulturministeren, Thorhild Widvey, har sagt: «Vi kan ikke se at boikott er et effektivt virkemiddel i arbeidet for positive endringer. Den norske regjeringen er interessert i en tettere kulturell forbindelse mellom de to landene. Jeg er sikker på at en dypere gjensidig forståelse er en forutsetning for å få framgang i politiske saker.»

I forrige uke åpnet Widvey en konferanse for norske TV-produsenter. Temaet var suksessen den israelsk TV har hatt med hensyn til å eksportere drama-serier. Omtrent 160 norske TV-folk, både fra statlige og private nettverk, hørte foredrag av to ledende personer fra israelsk TV: Karni Ziv, som arbeider med drama og komedier og Reshef Levi, produsent og manusforfatter. Widvey sa at hun er imponert over hva den israelske TV- og film-bransjen har oppnådd i å utvikle TV-serier som har vært suksesser nasjonalt og internasjonalt. Widvey tror at denne israelske suksessen kan inspirere norsk TV-bransje. Det viser at selv forholdsvis små land kan oppnå store ting. Nøkkelen er en god story og kvalitet over regisseringen.

Vi går tydeligvis spennende tider i møte.

Journalist Eldad Beck hevder også i saken at statsminister Erna Solberg skal besøke Israel i løpet av året. Såvidt MIFF kjenner til jobbes det med et besøk i Israel – Erna Solberg varslet allerede under regjeringsforhandlingene at hun kan tenke seg å møte Netanyahu i Israel – men dato for noen reise er ikke fastlagt. Beck hevder også at det skal være første besøk av en norsk statsminister på mer enn et tiår. Det stemmer ikke helt, Jens Stoltenberg besøkte Israel i desember 2006.

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart