Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ap-representanten som sier han hater Israel

Faksmile fra Regionavisa 23. september 2015.
Faksmile fra Regionavisa 23. september 2015.
Uthman Harbid "har ingenting imot jøder", men han erklærer åpent et "hat" til verdens eneste jødiske stat. Ap-representanten i Volda kan neppe ha hørt sin partileder.

Onsdag 23. september publiserte Regionavisa på Sunnmøre et intervju med Uthman Harbid, nyvalgt kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Volda.

Gratisavisen velger å vinkle saken på Harbids angrep mot jøder og mot konservative kristne. I tittelen lar han Harbid undre seg: «Er de [jødene ] virkelig Guds folk?» I ingressen fortsetter det: «Å høre konservative kristne støtte alt Israel gjør fordi de mener israelittene er Guds folk, gjør uendelig vondt. Og det gjør meg sint, etter alt jeg har opplevd.»

La oss ta det minst alvorlige først: Det heter ikke israelitter. Det heter israelere.

Jødene har aldri sett på sin rolle som Guds folk som noe fripass til å gjøre forbrytelser. Tvert imot sier all jødisk tradisjon og lov at dette stiller ekstra høye krav til dem om en etisk god oppførsel. En stor andel av jødene i Israel ser ikke en gang på seg selv som religiøse.

Harbid bør vite bedre enn de fleste at det ikke bare er jøder av befolkningen i området som ser på seg selv som Guds folk. I Gaza-stripens nesten tusen moskéer forkynnes det at muslimer er ummah – Allahs folk. Hvordan ville Ap-representanten reagert dersom noen stilte spørsmål med muslimers rolle som Allahs folk?

Og det er mer feil, selv om vi ikke har kommet lengre enn ingressen. Jeg har aldri møtt noen konservative kristne som støtter alt Israel gjør. Tvert imot har noen av de mest konservative kristne være svært kritiske til ulike valg som Israel har tatt. Det mest nærliggende eksempelet i denne sammenheng, er den kristenkonservative motstanden mot tilbaketrekningen fra Gaza-stripen i 2005. På den tid mistet for eksempel MIFF medlemmer, fordi MIFF vektla argumentene til den israelske regjeringen og det israelske flertallet som ønsket tilbaketrekning. MIFF er en religiøst nøytral organisasjon.

 

 

Smertefulle opplevelser

Harbid kan fortelle om mange vonde og smertefulle opplevelser om nære venner og familiemedlemmer som har mistet livet i krigen mellom Israel og de islamistiske og nasjonalistiske terrorgruppene på Gaza-stripen. Regionavisa maler de blodige detaljene ut på en måte som man neppe vil se i en norsk lokalavis fra andre konflikter. Varsomt er det i hvert fall ikke.

De fleste opplevelsene Harbid forteller om kom etter den israelske tilbaketrekningen i 2005. De kom som et direkte resultat av at islamistbevegelsene Hamas og Islamsk Jihad med flere valgte å fortsette sin krig mot Israel etter at hver eneste israelsk bosetter og soldat var ute av Gaza. De tidligste opplevelsene kom under den andre intifadaen (fra høsten 2000), da Hamas og andre palestinske terrororganisasjoner sendte flere hundre selvmordsterrorister inn i Israel (to tredeler ble heldigvis stanset).

 

 

Hater Israel

Harbid hevder å ha vokst opp under «Israel sin umenneskelige okkupasjon». 28-åringen er sannsynligvis født i 1987. Han var åtte år gammel da palestinske selvstyremyndigheter overtok ansvaret for alle palestinere på Gaza-stripen i 1994. Fra den gang var det palestinsk politi som hadde kontrollen på Gaza-stripen. I 2005 trakk Israel seg helt ut fra Gaza. Siden den gang er det helt andre krefter som har okkupert Gaza.

Hva føler du for Israel? spør Regionavisa.

– Jeg har ingenting imot jøder, for der er jo alle typer mennesker som over alt ellers på jorden, gode og dårlige. Men jeg hater statsetableringen Israel, og det denne staten har gjort mot folket mitt, svarer Harbid.

Ap-politikeren kan neppe ha hørt sin partileder. Senest under landsmøtet i april advarte Jonas Gahr Støre mot å demonisere partene i konflikten mellom Israel og palestinerne.

Terrororganisasjonen Hamas har holdt Gaza i et jerngrep siden 2007. Men Harbid har ikke et eneste kritisk ord mot dem. Alt er Israels feil.

Harbid har gått i skole hos sin far, som ga sine to eldste barn navnene «Vi skal ta tilbake» og «Palestina». De har ingenting imot jøder, men verdens eneste jødiske stat vil de ha bort.

Regionavisas feil er at de ikke lar dem som utsettes for sterke beskyldninger få adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger, slik Vær Varsom-plakaten sier.

Avisen har også slått opp saken på forsiden med tittelen: "Frå helvete til folkevalgt". (Faksmile fra Regionavisa 23. september 2015.)
Avisen har også slått opp saken på forsiden med tittelen: «Frå helvete til folkevalgt». (Faksmile fra Regionavisa 23. september 2015.)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart