Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kun 35 prosent av danske muslimer mener Israel har rett til å eksistere

Kun 35 prosent av danske muslimer anerkjenner Israels rett til å eksistere.
Kun 35 prosent av danske muslimer anerkjenner Israels rett til å eksistere.
Hvordan ser tallene ut for Norge?

50,4 prosent av danske muslimer sier at Israel ikke har rett til å eksistere. 34,9 prosent sier at landet har rett til å eksistere. 14,7 prosent svarer at de ikke vet. Tallene kommer fram i en ny meningsmåling som Wilke har gjort for Jyllands-Posten.

– Selvfølgelig sier folk at Israel ikke skal eksistere, når Palestina aldri får lov til det, fordi det ikke er mer tilbake av Vestbredden, sier Fathi El-Abed, leder for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening. Han erklærer seg trett av danske jøders «offerrolle».

El-Abed hevder det ikke finnes mer tilbake av Vestbredden, men glemmer at bosetningens innegjerdede og patruljerte områder rommer kun tre (3!) prosent av arealet på Vestbredden. Dette er ikke tall fra israelske myndigheter, men fra Norsk Folkehjelp og Fagforbundet – to av de mest anti-israelske organisasjonene i Norge.

Etter snart 50 år med israelsk okkupasjon er palestinerne nærmere enn noen gang før med å få sin egen stat.

Det har aldri vært noen palestinsk stat. Før Israel ble opprettet, var området styrt fra London som et britisk mandatområde med den hensikt å opprette et jødisk nasjonalt hjemland. Det var oppgaven Folkeforbundet hadde gitt regjeringen i London. Den gang var også jødene i området omtalt som palestinere.

Før 1917 var området styrt fra Istanbul, med ikke under navnet Palestina – administrasjonsområdene til det osmanske riket hadde helt andre navn og inndelinger. Før 1500-tallet har området vært fjernstyrt av ulike arabiske herskere og dynastier, men det har aldri eksistert noen lokalstyrt arabisk stat med Jerusalem som hovedstad.

Palestina har aldri eksistert som noen stat. En del stater anerkjenner i dag Palestina som stat til tross for at grenser ikke er avklart, det er to rivaliserende regjeringer og en lovgivende myndighet som ikke kommer sammen.

 

Selvstyre

På 1990-tallet ble de palestinske selvstyremyndighetene opprettet. Nesten alle palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen kom dermed under sivil palestinsk kontroll, de aller fleste også under palestinsk sikkerhetskontroll. Da palestinerne var okkupert av Jordan og Egypt fra 1948 til 1967, var selvstyre helt uaktuelt. Palestinsk statsdannelse var utenkelig.

Nå står det internasjonale samfunnet klar til å anerkjenne etableringen av staten Palestina så snart en endelig fredsavtale med naboene er på plass.

Ved fredsforhandlingene i 2000/2001 og i 2007/2008 ble det klart hva som mer enn noe annet hindrer en fredsløsning mellom palestinerne og deres nærmeste nabo.

Både Yasser Arafat og Mahmoud Abbas avviste tilbud om å etablere en palestinsk stat på hele Gaza-stripen og nesten hele Vestbredden.

De palestinske lederne stod beinhardt fast på kravet om at over fem millioner palestinere (1948-flyktningenes etterkommere) skal ha rett til å bosette seg i Israel, og dermed forandre denne statens demografiske sammensetning fundamentalt. Israelere – også de som er kritiske til bosetningene – står samlet i å avvise kravet.

Jødene har vært uten sin egen stat i mange århundrer. Erfaringene med dette har vært svært dårlige, både i Europa og Midtøsten.

Siden 1948 har jødene vært i flertall i sin egen stat, i det samme området som deres religiøse hovedsentrum har ligget de siste tre tusen år.

Jødene har kun én stat i verden hvor de er i flertall, kun én stat hvor språket deres er nasjonalspråk, kun én stat hvor religionen deres preger statslivet. De har ikke råd til å miste den.

For palestinerne er situasjonen annerledes. De er allerede i flertall i staten Jordan, et klart flertall i over 20 stater snakker deres språk og et klart flertall i over 50 stater har den samme religion.

Dersom palestinerne oppgir kravet om “rett til å vende tilbake”, vil jødene i Israel forstå at palestinerne først og fremst er opptatt av å få sin egen stat på Vestbredden og Gaza-stripen. I dag sitter et klart flertall av jødene med inntrykk av at palestinske ledere ikke har akseptert deres stats identitet og grunnlag. Meningsmålingen fra Danmark er en bekreftelse på at dette har stor støtte i arabisk og muslimsk befolkning.

Vi skulle ønske å se en lignende meningsmåling gjennomført blant norske muslimer.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart