Tidligere Mossad-sjef Efraim Halevy. (Skjermdump fra NRK)
Tidligere Mossad-sjef Efraim Halevy. (Skjermdump fra NRK)

Tidligere Mossad-sjef ble intervjuet på Dagsrevyen

Efraim Halevy mener europeiske land må bli tøffere og samstemte i kampen mot islamistisk terror.

Institutt for historiske studier ved NTNU i Trondheim arrangerte mandag og tirsdag denne uken en internasjonal konferanse med tittelen Contemporary Israel in a Turbulent Region: Politics, Economics and Security.

Efraim Halevy (82), tidligere sjef for Mossad, er trolig den best kjente av de sju israelerne som holdt presentasjoner på konferansen.

Tirsdag kveld viste NRK Dagsrevyen et intervju som journalist Tormod Strand gjorde med Halevy på konferansens første dag.

Nyhetsoppleser Jon Gelius innleder saken slik: – Norge og Europa må gå hardere til verks for å avdekke terror. Det mener en tidligere sjef for den israelske etterretningstjenesten Mossad. Han kaller kampen mot radikal islam for «Den tredje verdenskrig».

Efraim Halevys råd er å bli tøffere. (Skjermdump fra NRK)
Efraim Halevys råd er å bli tøffere. (Skjermdump fra NRK)

Etter å ha fortalt litt om NTNU-konferansen sier Tormod Strand at Mossad regnes som verdens beste etterretningstjeneste, og at Efraim Halevy ble utnevnt av Benjamin Netanyahu til øverste sjef de siste årene frem til 2003. Før det var han i organisasjonen i tre tiår. Strand nevner også at Halevy har vært Israels EU-ambassadør.

Innslaget hadde også klipp fra terrorangrepet 17. august i Barcelona. Deretter sier Halevy følgende om islamske jihadister: – Det de ønsker å gjøre er å ødelegge de sosiale, rettslige og kulturelle systemene i Europa.

Den tidligere Mossad-sjefen anbefaler at Europa og Norge blir tøffere i kampen mot islamistisk terror og at de forskjellige landenes systemer må bli så like som mulig. Det vil si at lover og metoder for arrestasjon, avhør og varetekt må være de samme i alle landene.

– Folk må forstå at for å takle dette problemet må du ta forskjellige virkemidler i bruk fordi den andre siden opererer på en måte som er fullstendig uten respekt for vanlig oppførsel, lover og regler, sier Halevy.

NRKs Tormod Strand i samtale med Efraim Halevy. (Skjermdump fra NRK)
NRKs Tormod Strand i samtale med Efraim Halevy. (Skjermdump fra NRK)

På spørsmål om ikke det kan bety at landene blir politistater, svarer den tidligere etterretningssjefen slik:

– Dere bør ikke bli en politistat, men for å unngå å komme til det stadiet at dere bli en politistat, må dere ta alle de andre forholdsreglene som er mulige for å ikke komme til det stadiet der dere må si «Dette er nå blitt et så forferdelig og enormt problem at vi må benytte ekstreme metoder». Med andre ord: Hvis dere gjør det i tide, vil dere redde landet fra mange av de krisene som kan ramme i fremtiden.

Du kan se hele innslaget på NRK Dagsrevyens nettside ved å klikke her.

 

Relaterte artikler:

Europa kopierer Israels sikkerhetstiltak
Har du fått nok av terroren i Europa?
NTNU-styret avviste Israel-boikott
Tord Lien får med seg NTNU-forskere til Israel

MIFFs informasjonsarbeid blir finansiert av medlemmers årskontingent og deres frivillige donasjoner gjennom året. Bli medlem av MIFF (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trapp opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart