Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Færre spørsmål om Israel på Stortinget

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) er en av dem som har sendt Israel-relaterte spørsmål til utenriksministeren. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) er en av dem som har sendt Israel-relaterte spørsmål til utenriksministeren. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Antall skriftlige spørsmål om Israel er halvert fra forrige stortingsperiode. Se hvem som spurte mest fra 2013-2017.

Da Norge hadde en rødgrønn regjering var det, ikke uventet, opposisjonspartiene Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti som klart dominerte de Israel-relaterte skriftlige spørsmålene i Stortinget. I stortingsperioden 2009-2013 ble det stilt minst 55 spørsmål som hadde direkte kobling til Israel. 33 av disse kom fra FrP, 15 fra KrF. To representanter fra Arbeiderpartiet stilte spørsmål til sin egen regjering.

MIFFs nye gjennomgang av 2013-2017-perioden viser et noe annet bilde. Antall spørsmål hvor det er sterk kobling til Israel er redusert til 24, så vidt vi kan se med søk på «israel» som stikkord. Spørsmålene er likt fordelt mellom opposisjonen (12) og de to regjeringspartiene og de to støttepartiene (12).

Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter har stilt ni skriftlige spørsmål om Israel de siste fire årene. Fem av disse er variasjoner av spørsmålet: Vil norske myndigheter gjøre noe for å fraråde norsk næringsliv økonomisk samkvem med israelske bosetninger? MIFF har ikke registrert at Arbeiderpartiet viser samme engasjement for de mange andre omstridte områdene i verden hvor det er bosettere.

Hva vil Arbeiderpartiet gjøre med Telenor dersom de kommer inn i regjering? Skal de la Telenors datterselskap tilby tjenester til bosettere i Nagorno-Karabakh, samtidig som de merker produkter fra israelske bosettere og fraråder økonomisk samkvem? Skal partiet la Turkish Airlines, som daglig frakter bosettere inn og ut av Nord-Kypros få lov til å operere på norske flyplasser? Skal en Arbeiderparti-regjering fraråde økonomisk samkvem med det svenske storselskapet Trelleborg, som har levert utstyr for vannforsyninger til Nord-Kypros? Vil Arbeiderpartiet ha norsk industri med på å bryte alt norsk samarbeid med den tyske industrigiganten Siemens, som leverer vindenergi til okkupantmaktens industri i Vest-Sahara? Skal Arbeiderpartiets medlemmer slutte å bruke sportsklær og sko fra Adidas, som har butikker i russisk-okkuperte Krim og tyrkisk-okkuperte Nord-Kypros? Det kommer til å bli god anledning til å reise slike spørsmål til en utenriksminister om han eller hun kommer fra Arbeiderpartiet etter valget.

KrFs representanter har stilt syv spørsmål til regjeringen de støtter. Partiet har blant annet purret på forsknings- og utviklingsavtale (som til slutt ble undertegnet i januar 2017) og undersøkt Børge Brendes syn på boikott. Sammen med representanter for FrP har de også satt fokus på palestinernes økonomiske belønningssystem for dømte terrorister.

FrPs representanter har sendt fire spørsmål til utenriksministeren fra regjeringskollega Høyre. Det er to spørsmål flere enn opposisjonspartiet SV. Stortingsrepresentantene til Sosialistisk Venstreparti lurte på hva Norge vil gjøre for palestinske barn i israelske fengsler og om Norge kan gjøre noe for å gjøre israelere og palestinere mer likestilte i forhandlinger.

Venstre og Senterpartiet har spurt ett spørsmål hver: Hva har Norge fått i respons fra Israel på norske protester mot rivning av en palestinsk landsby? Og: Vil Norge protestere mot Israels utestengelse av Mads Gilbert?

Dersom det blir en utenriksminister fra Arbeiderparti etter valget, kan man kanskje vente at både Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet trapper opp frekvensen av sine Israel-relaterte spørsmål tilbake mot 2009-2013 nivå.

Samme dag som samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre ble kjent i 2013, stilte MIFF følgende spørsmål på vår Facebook-side.

Er det drømmesituasjonen for Israels sak i Norge? Et Israel-vennlig parti i regjering (FrP), og et Israel-vennlig parti i Stortinget (KrF) som står friere til å legge press på en (antatt) utenriksminister fra Høyre?

MIFFs oversikt over spørsmål i de to siste stortingsperiodene viser at KrF inntok den rollen som vi forventet. Så har det, som ventet, blitt noen færre spørsmål til en utenriksminister fra en regjering som KrF er støtteparti for, enn en utenriksminister fra Arbeiderpartiet.

Se oversikt over Israel-relaterte spørsmål (Excel-ark)


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart