Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kjære A-ha fans – et svar på de totalitæres løpeseddel

Den norske popgruppen A-ha skal for første gang opptre i Israel. De står på scenen i Tel Aviv sommeren 2018. (Foto: Wikipedia)
Den norske popgruppen A-ha skal for første gang opptre i Israel. De står på scenen sommeren 2018. (Foto: Wikipedia)
Til deg som får en løpeseddel utenfor konserten i Oslo Spektrum.

Har du kjøpt billett til 70-årsfesten for Israel i Oslo Konserthus søndag 29. april? Bestill nå!

Bandet A-ha spiller i Oslo Spektrum fredag 9. og lørdag 10. februar. Torsdag 21. juni skal det mest suksessrike norske bandet gjennom tidene spille i Israel.

Palestinakomiteen og deres avlegger AKULBI kjemper for at A-ha skal avlyse konserten i Israel. Det har A-has manager Harald Wiik avvist kontant, og sagt at «det minner om en totalitær tankegang».

There’s no end to the lengths I’ll go to, synger A-ha. Det samme kan de norske anti-israelske provokatørene si i sin politiske kamp mot Israel. Som for å bekrefte sin totalitære legning, kommer AKULBI til å dele ut løpesedler til A-has fans når de kommer til konserten i Spektrum denne helgen.

AKULBI skriver: «Palestinerne ber oss boikotte Israel, for å få slutt på okkupasjonen og oppnå grunnleggende menneskerettigheter.»

Palestinernes president Mahmoud Abbas sier de palestinske myndighetene ikke støtter boikott av Israel. Palestinerne kjøpte israelske varer for nærmere 25 milliarder norske kroner i 2012. På grunn av voksende palestinsk økonomi de siste årene, og en sterkt styrket israelsk shekel, er det god grunn til å tro at dette beløpet har økt betydelig de siste årene. Palestinsk eksport til Israel er ti ganger høyere enn neste utenlandske eksportmarked (Jordan), ifølge OEC.

AKULBI: «De israelske regimekritikere i «Boycott from Within» og musikerne David Oppenheimer og Danielle Raavitzki ber A-ha om å IKKE spille i Tel Aviv.»

Organisasjonen Boycott from Within støtter palestinerne i kravet om å flytte millioner av etterkommere av 1948-flyktninger inn i staten Israel, slik at verdens eneste jødiske stat blir arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. Alle som kjenner jødenes undertrykkelseshistorie i arabiske land og hvordan de ble jaget ut etter 1948, vil finne det veldig umusikalsk å høre på slike krefter. Totalitært indeed.

AKULBI: «300 palestinske barn trakasseres i israelske fengsler. Å spille i Israel er å legitimere brudd på folkeretten og barnekonvensjonen.»

A-ha har spilt og skal spille i land hvor det sitter mange flere barn i fengsel enn i Israel. Hvert år blir flere titalls tusen amerikanske barn under 15 år arrestert. For barn under 18 år er tallet mye større. For ni år siden satt 2.270 amerikanere i fengsel på livstid for forbrytelser de hadde gjort som mindreårige. En rekke land i verden har kriminell lavalder betydelig lavere enn Israel. I Norge er den 15 år og i Israel er den 12. I India og Pakistan 7, Australia, England og Sveits 10 – bare for å nevne noen få eksempler.

Palestinske barn sitter i israelsk fangenskap av en grunn. Det kunne helt vært unngått dersom det palestinske lederskapet hadde akseptert å dele området mellom Middelhavet og Jordan-elven med en jødisk stat. Det kunne også vært unngått dersom det ble skapt en kultur i det palestinske samfunnet for å holde barn utenfor den voldelige kampen. Palestinernes bruk av barn i vold er et grovt brudd på folkeretten.

VG spurte Harald Wiik i desember 2018: Kritikken går på at a-ha viser støtte til Israels myndigheter ved å holde konsert der, og at det ikke kan sees på som annet enn et politisk standpunkt. Hva tenker du om det?

«Slik har vi aldri tenkt om konserter noe sted noen gang. Det minner om en totalitær tankegang,» svarte Wiik. A-has fan forstår hvor de som deler ut løpesedler kommer fra.

AKULBI: «Palestinerne på Vestbredden og Gaza er okkupert og isolert. De får ikke komme på konserten, tross korte avstander.»

Når norske artister har konsert i Beirut får ikke israelere komme, selv om det er korte avstander. Før palestinerne startet den første intifadaen i 1987 var det fri ferdsel i området.

Gaza er ikke okkupert, Israel trakk seg helt ut i 2005. Israel trakk seg ut av alle de store palestinske byene på Vestbredden på midten av 1990-tallet. Israel har gjentatte ganger kommet med tilbud om å avslutte okkupasjonen av Vestbredden.

Et stort antall palestinere som ikke misbruker sin bevegelsesfrihet til å gjennomføre angrep har arbeidstillatelse i Israel. De vil nok også kunne få med seg konserten.

AKULBI: «Israel bruker kultur som middel til å skjule sine grove brudd på folkeretten. Når internasjonale artister opptrer på israelske scener, utnytter myndighetene dette som reklame for Israel.»

Israels okkupasjon er lovlig etter folkeretten. Israel følger krigens regler «godt over gjennomsnittlig» i forhold til andre land. AKULBI er ikke bare totalitære, de vil dømme verdens eneste jødiske stat etter en helt annen standard enn andre land. Og de vil kreve at A-ha gjør det samme. Når internasjonale artister opptrer på israelske scener, bruker AKULBI dette som et påskudd for å sverte og demonisere verdens eneste jødiske stat.

AKULBI avslutter: «Å droppe Tel Aviv-konserten er å støtte de som søker frihet. Å spille i Tel Aviv er å bryte palestinernes boikott. Som fan av A-ha kan du hjelpe palestinerne ved å fortelle bandet om dette: A-ha, uavhengig av deres gode intensjoner vil dere bli tatt til inntekt for okkupasjonsstaten hvis dere opptrer i Israel. Kjære A-ha, vær så snill, ikke spill i Israel!»

Å droppe Tel Aviv-konserten ville være å bøye av for totalitært press, gi etter for dem som ser det som sin viktigste frihet å kunne sverte verdens eneste jødiske stat. Å spille i Tel Aviv har ingenting med konflikten å gjøre. Som fan av A-ha kan du dra til Israel 21. juni og oppleve en fantastisk konsert i sommervarme sammen med vennlige og fredelige jøder og arabere i Israel. Kjære A-ha, takk for at dere gjør det rette!

AKULBIs ord er hentet fra Facebook-invitasjonen til løpeseddelutdelingen.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart