Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Den «fulle tiltro» Operasjon Dagsverk har til sine palestinske partnere gjør dem blinde

- Okkupasjonen er ikke bare av Vestbredden, det er av alt, sa Janna Jihad til Kanal 10 nylig. (Skjermdump fra Kanal 10)
- Okkupasjonen er ikke bare av Vestbredden, det er av alt, sa Janna Jihad til Kanal 10 nylig. (Skjermdump fra Kanal 10)
Vi skulle så inderlig ønske at Operasjon Dagsverk kunne vise at MIFF tar feil om Janna Jihad.

Den palestinske jenta Janna Jihad (12) sa i 2016 at hun «lever den tredje intifadaen». I syvmåneders perioden forut for dette hadde omkring 30 israelere blitt drept i kniv- og skyteangrep av andre palestinere som «levde den tredje intifadaen».

Vi skulle så gjerne ønske at Operasjon Dagsverk sa det var en misforståelse, at den da ti år gamle jenta ikke visste hva intifada betydde – hvilke ufattelige lidelser intifadaene har medført. Vi skulle så gjerne sett OD vise fram videoklipp og sitater hvor Janna Jihad tar skarp avstand fra knivterroristene.

Janna Jihad sier «okkupasjonen av Palestina» har vart i «70 år».

Vi skulle så gjerne ønske at Operasjon Dagsverk sa det var en forsnakkelse, at de kunne vise til andre klipp hvor Janna Jihad sier at okkupasjonen har vart i 50 år.

Janna Jihads sør-afrikanske samarbeidspartnere publiserer et bilde av et kart hvor Israel er utslettet og erstattet med fargene i det palestinske flagget.

Vi skulle så gjerne ønske at Operasjon Dagsverk tok avstand fra en slik forferdelig og frastøtende politisk markering.

Janna Jihad sier det er «veldig mye apartheid» i Israel.

Vi skulle så gjerne ønske at Operasjon Dagsverk tok avstand fra slik demonisering. Sveitsiske Jacques De Maio, som leder Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og i de palestinske selvstyremyndighetene, sier om apartheid-anklagen: – Det er ikke apartheid verken i Israel eller på Vestbredden.

Janna Jihad leder en anti-israelsk folkemengde i ropet «Fra elven til havet vil Palestina bli fri!».

Vi skulle så gjerne ønske at Operasjon Dagsverk tok avstand fra slik oppvigleri til kamp mot Israel.

 

MIFFs brev

I MIFFs brev til norske elevråd sendt 18. september 2018 skrev MIFF:

«7. OD fremstiller Janna Jihad fra voldelig palestinsk klan som «fredsaktivist»

For å promotere årets prosjekt har Operasjon Dagsverk valgt å bruke den palestinske jenta Janna Jihad i minst to filmer. Tolvåringen fremstilles som en fredsaktivist, men på YouTube ligger et klipp der Janna roper kamprop som betyr utslettelse av Israel. «From the river to the sea – Palestine will be free,» roper hun på engelsk fra talerstolen. Spørsmålet er: Hvis KFUK-KFUM Global og Operasjon Dagsverk anerkjenner Israels rett til å eksistere, hvorfor involverer de da ei jente som kjemper for at Israel skal utslettes? Norske skoleelever må ikke la seg lure til høsten. Janna Jihad snakker fint i ODs film om «å frigjøre verden». Men det er ikke bare sin egen landsby hun vil «frigjøre» fra israelske soldater. Hun vil «frigjøre» verden fra å ha en jødisk stat. MIFF har påvist i en egen artikkel at Janna Jihad er en sentral del av en aktivistisk og voldelig klan, og et velsmurt medianettverk i tett samrøre med palestinske myndigheter

 

Operasjon Dagsverks svar

I et motsvar som Operasjon Dagsverk og KFUK-KFUM Global har sendt til norske skoler skriver de som svar på dette punktet:

«Med Israel For Fred har den siste tiden gått til angrep på den 12 år gamle rettighetsaktivisten Janna Jihad. Janna er en ung person som gir sin stemme til ikke-voldelig arbeid for rettferdig fred. Vi har brukt henne i en video for å gi en stemme til en ikkevoldsaktivist. At MIFF legger en 12 år gammel rettighetsaktivist for hat på denne måten er uverdig. Navnet «Jihad» er et helt vanlig arabisk etternavn, og å spekulere i om Janna har voldelige hensikter basert på etternavnet hennes faller på sin egen urimelighet. Vi har full tiltro til at våre palestinske partnere jobber aktivt med å forhindre og redusere voldelige handlinger og uttrykksformer i sitt rettighetsarbeid. Hvis MIFF var mer opptatt av å redusere vold enn å konstruere konflikt og fiendebilder for å skape blest rundt organisasjonen, burde de støtte disse initiativene.»

 

«Full tiltro» gjør blind

MIFF har kommet med saksopplysninger om Janna Jihads etternavn (som OD ikke opplyste om), men vi har ikke spekulert. Vår kritikk retter seg ikke mot etternavnet som familien ga henne, men mot det hun har sagt og står for politisk.

Vi skulle så inderlig ønske at Operasjon Dagsverk kunne vise at vi tar feil om Janna Jihad, at noen av sitatene eller lenkene over er feil eller at hun står for det motsatte. Men nei, Operasjon Dagsverk har så «full tiltro» til sine palestinske partnere at de er blinde. Intifada blir forvekslet med ikke-vold. En framtid uten Israel kalles «rettferdig fred».

Janna Jihad og hennes nære slektning Najiah Tamimi ble nylig intervjuet av israelske Kanal 10. De fikk spørsmål om hva det betyr at «Palestina vil bli fri».

– Okkupasjonen er ikke bare Vestbredden, okkupasjonen er okkupasjon av alt, okkupasjonen av tanker, okkupasjon av ikke bare landet, svarer først Janna Jihad.

– Så motstandskampen vil fortsette selv om Israel forlater Vestbredden? spør journalisten. Før han får fullført, svarer Janna Jihad: «Hva tror du?»

Deretter sier hun: – Jeg er en journalist, jeg vil ikke si min mening.

Lenken MIFF har vist til over, viser at Janna Jihad ikke har vært redd for å si sin mening tidligere, selv om hun har vært «journalist» de siste fem årene.

Janna Jihads slektning som står ved hennes side svarer deretter på hva «Palestina vil bli fri» betyr:

Najiah Tamimi: – Palestina, Vestbredden, Jerusalem, Gaza, hele veien.

Journalist: – Tel Aviv, også?

Tamimi: Ja, det er vårt land.

Det kommer ingen protester fra Janna Jihad.

Det kommer ingen protester fra Operasjon Dagsverk.

Dette føyer seg inn i rekken av gode grunner til å droppe årets Operasjon Dagsverk.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart