Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

NUPI har oppdatert Waages artikkel med lenke til MIFFs faktasjekk

NUPI har oppdatert professor Hilde Henriksen Waages artikkel med lenke til MIFFs faktasjekk, hvor vi påpeker en rekke feil og mangler. (Skjermdump fra Nupi.no)
- MIFF har kontaktet NUPI «om at flere opplysninger i artikkelen er usanne og falske», skriver NUPI i en oppdatering.

Tirsdag 23. oktober publiserte Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) artikkelen Hvorfor er det ikke fred mellom Israel og palestinerne? på sin nettside rettet mot skoleelever. Forfatter av artikkelen er professor Hilde Henriksen Waage.

Onsdag 14. november publiserte MIFF artikkelen Norsk Utenrikspolitisk Institutt bruker løgnkartene som MSNBC har beklaget at de brukte. Dagen etter hadde MIFF også gjennomgått Waages tekst, som ikke uventet viste seg å være ekstremt ensidig og skjemmet av faktafeil slik en rekke av professorens andre tekster og uttalelser om samme tema.

Etter MIFFs kritikk har NUPI nå flyttet løgnkartene fra midten av artikkelen til bunn. De har lagt inn disse kommentarene med lenker som vi gjengir i sin helhet i rosa tekst:

Red.anm.:

NUPIs artikkelserie «Hvor hender det?» benytter seg av forskere og fageksperter som baserer sine tekster på forskning. Det gjelder også denne artikkelen. Det er imidlertid viktig å være klar over at historien om og oppfattelsen av konflikten mellom Israel og palestinerne er et stridstema som er sterkt politisert. Skillelinjene går mellom miljøene som enten kjemper Israel eller palestinernes sak. Det er ulike versjoner og framstilling av hva som blir oppfattet som sannheten. Etter at NUPI publiserte denne saken, har Med Israel for fred (MIFF Norge) kontaktet NUPI og skrevet kommentarer på sine nettsider og i sosiale medier om at flere opplysninger i artikkelen er usanne og falske. Særlig har kartet som NUPI benyttet som illustrasjon til artikkelen, blitt kritisert av MIFF. Slike situasjoner er ikke uvanlig når man skriver om eller prater om denne konflikten. Vi ønsker at norske skoleelever skal være kildekritiske, uansett hvilken side av saken det er snakk om, og forstå at dette temaet er svært omstridt.

Disse kartene er omstridte og illustrerer verken staten Palestina (denne eksisterer ikke) eller palestinerne og israelernes eiendomsrett til land. De er en illustrasjon på hvordan området palestinerne har bodd på, gradvis har blitt mindre – fra britenes mandat over området og frem til år 2000.
Disse kartene er omstridte og illustrerer verken staten Palestina (denne eksisterer ikke) eller palestinerne og israelernes eiendomsrett til land. De er en illustrasjon på hvordan området palestinerne har bodd på, gradvis har blitt mindre – fra britenes mandat over området og frem til år 2000.

Her er noen lenker til virkelighetsbeskrivelser fra forskjellige sider som kritiserer, presiserer og forsvarer deler av kartet over, og som godt illustrerer hvordan den historiske fremstillingen av konflikten er gjenstand for uenighet:

Denne «Hvor hender det?»-artikkelen er skrevet i forbindelse med Operasjon Dagsverk (OD) 2018, der inntekter gikk til palestinsk ungdom. MIFF har også kritisert OD-temaet. Dette kan du blant annet lese om i VG og Aftenposten.

— Sitat slutt NUPI —

MIFF har påpekt overfor NUPI at bildeteksten fortsatt er ukorrekt og forvirrende. Palestinerne bor over store deler av Israel og også på andre deler av Vestbredden enn det som er markert grønt i det siste kartet.

Det er ellers merkelig at Hilde Henriksen Waage, som NUPI mener skriver forskningsbasert, ikke har merket seg verken Irans eller radikal islamismes rolle i konflikten. MIFF avsluttet vår faktasjekk slik: «Det muslimske brorskapets religiøst motiverte krig mot Israel er helt fortiet, også det faktum at Hamas ser seg som del av denne jihad-kampanjen.

Dersom norske skoleelever skal danne seg et balansert og objektivt bilde av konflikten mellom Israel og palestinerne nytter det ikke å lese NUPI-artikkelen. Slik den fremstår med alle sine feil og mangler er den ensidig propaganda, som enhver lærere bør trene sine elever til å avsløre.»

NUPI skal ha ros fordi de nå gir norske skoleelever lettere mulighet til å finne ulike versjoner, men det er beklagelig at alle faktafeilene fortsatt står tilbake i teksten.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart