Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Oslo prøver seg på Israel-boikott, men bommer på målet

Byrådsleder Raymond Johansen. (Foto: Linn J. Nygaard, Oslo Arbeiderparti, flickr)
Byrådsavtalen til Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne legger opp til boikott av israelske bosetninger.

I avtalen for det nye byrådet i Oslo heter det: Byrådet vil «utrede handlingsrommet som finnes i anskaffelsesregelverket for å ikke handle varer og tjenester som er produsert på område okkupert i strid med folkeretten av selskaper som opererer på tillatelse fra okkupasjonsmakten.»

Den internasjonale bevegelsen for boikott, sanksjoner og deinvesteringer fra Israel feirer allerede og rapporterer på sin nettside at «Oslos nye byråd forbyr israelske bosetningsprodukter og tjenester fra offentlige anskaffelser». Det gir en idé om hvor dette er på vei, men viser også hvordan BDS-bevegelsen forholder seg til sannheten. Utredning har blitt vedtak.

For dem som måtte lure på om de venstreorienterte partiene i Oslo et øyeblikk tenkte prinsipielt, og ikke var ute etter å angripe Israel spesielt, blir all tvil ryddet til side når man ser hvilke uttalelser lokalpolitikerne gir til media. Selv om vedtaket ikke nevner Israel, og det er en lang rekke land i verden som okkuperer, er det Israel som skal rammes.

– Det palestinske folket har levd under ulovlig okkupasjon i over 50 år. Det er et felles globalt ansvar å bidra til varig fred og palestinernes frihet, derfor er jeg glad for at byrådet nå skal vurdere muligheten for å bruke innkjøpsmakten sin aktivt mot okkupasjonen, sier SVs gruppeleder Sunniva Holmås Eidsvoll til NTB.

Der har du det samme uttrykket igjen: «Ulovlig okkupasjon».

Men byrådet i Oslo bommer på målet, for Israels okkupasjon er ikke ulovlig.

Advokat Jan Benjamin Rødner, MIFFs første styreleder, forklarer det slik:

«Israel ble angrepet av Egypt, Syria og Jordan i 1967. Som kjent vant Israel sin forsvarskrig og ble stående på angripernes landområde. Ifølge folkeretten har Israel da full rett til å bli stående som okkupant inntil den okkuperte går med på en rimelig fredsavtale.  I tillegg til internasjonale konvensjoner følger dette av FN-res.242. (Med betydelig frekkhet blir denne resolusjonen i dag påberopt av Israels fiender med påstand om at Israel har brutt den. Det greier de ved bare å sitere deler av resolusjonen som selvsagt må leses i sin helhet.) FN-res.242 ble besvart av en samlet arabisk verden med de tre nei fra Khartoum,- nei til anerkjennelse av Israel, nei til forhandlinger med Israel og nei til fred med Israel. Senere er dette fulgt opp av ledelsen for palestinerne som har nektet å gå med på en endelig fredsavtale og som står steilt på sitt krav om at alle som i dag defineres som palestinere skal ha rett til å flytte inn i Israel.  Disse to kravene viser med all tydelighet at palestinerne ikke er villige til å inngå en varig fred med Israel. Deres rop på en tostatsløsning er i virkeligheten et rop om at Israel skal bort fra kartet. Dermed er okkupasjonen folkerettslig fullt tillatt.»

Vanlige praksis av vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme.

I oktober 2016 kunne MIFF avsløre en norsk nettside og Facebook-side som formidler salg av boliger i bosetninger på okkupert land. Et norsk eiendomsselskap arrangerer egne, subsidierte visningsturer fra Norge til bosetningene. Transport fra flyplassen og opphold i velutstyrt leilighet eller villa i tre netter er inkludert. Det legges også til rette for møte med advokat dersom man ønsker gjennomgang av kjøpsprosess av en bosetterbolig.

MIFF skrev den gang: «MIFF har ikke oversikt over hvor stort omfanget er av norsk innflytting i bosetninger, men ut fra Facebook-aktiviteten i selskapet kan det se ut som om flere boliger blir solgt hver måned. De norske bosetterne bidrar betydelig til den lokale økonomien.»

I november 2018 viste det seg at den norske bosetningsaktiviteten bare var blitt intensivert. På nettsiden til selskapet stod nå over 20 norske menn og kvinner fram med fullt navn og bilde og fortalte at de har blitt bosettere i området som FN anser som okkupert. Facebook-siden hadde økt til 9.700 følgere. Men byrådet i Oslo bryr seg selvsagt ikke, for de norske bosetterne er med på å styrke Tyrkias ulovlige okkupasjon av Nord-Kypros.

Det er et felles globalt ansvar å bidra til varig fred og palestinernes frihet, sier SVs gruppeleder. Men en palestinsk stat kan bare opprettes dersom den legger død politiske krav som radikalt vil endre den demografiske balansen i Israel og få verdens eneste stat med jødisk flertall og identitet til å forsvinne. Dersom byrådet i Oslo hadde krevd av palestinerne at de må godta en jødisk stat innenfor 1967-linjene med justerte grenser (landbytte), ville israelerne kunne oppfatte at det er okkupasjonen og bosetningene på Vestbredden som blir ansett som problematiske. Men så lenge de rødgrønne partiene åpent eller stilltiende støtter palestinernes maksimalistiske krav, som ikke har plass til verdens eneste jødiske stat, står man igjen med spørsmål om hva som egentlig driver dem. At i hvert fall effekten er antisemittisk, kan det ikke være noen tvil om.

Venstresiden i Oslo burde ta til seg fornuft fra Arbeiderpartiets ordfører i Bodø: Ansvaret for å utøve norsk utenrikspolitikk ligger på nasjonalt nivå, sa hun i 2017. Hvis de trenger flere argumenter for å avvise boikottplanene, bør de lese artikkelen Hvorfor Kristiansand kan skrote SVs boikottforslag.

På MIFF Forum i Oslo lørdag 2. november kan du høre foredrag av Revital Yakin-Karkovsky, direktør for kommunikasjon og strategi ved Israels strategidepartement, om koblingen mellom boikottbevegelsen (BDS) og antisemittisme. Vær rask med å melde deg på!


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart