Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) møtte Israels helseminister Nitzan Horowitz i Israel under en stor WHO-konferanse. Kjerkol har verken publisert noe om besøket i Israel, møtet med den israelske helseministeren eller konferansen. Dette bildet er hentet fra Facebook-siden til den israelske helseministeren, som har omtalt møtet med Kjerkol.

Helseministeren viser forakt for sine israelske verter

Ingvild Kjerkol holdt besøk i Israel «hemmelig». I stedet brukte hun anledningen til å spre usannheter om vertslandet.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

For første gang var Israel vertskap for Verdens helseorganisasjons (WHO) europeiske regionale konferanse. Til stede på konferansen, som varte fra 12. til 14. september, var representanter fra 53 land, blant annet Norges helseminister Ingvild Kjerkol fra Arbeiderpartiet.

Men at Kjerkol var til stede på den viktige konferanse har de færreste fått med seg. Helseministeren har ikke publisert noe om konferansen og besøket i Israel på sin offisielle Facebook-side eller i andre kanaler. Det er det vanlig at hun gjør fra andre konferanser verden over.

Det eneste stedet MIFF har sett besøket har vært nevnt har vært i helseministerens kalender.

I stedet for å skrive noe om besøket i Israel og WHO-konferansen har helseministeren lagt ut et innlegg om et besøk til Ramallah, hvor hun skriver at «regjeringen i Palestina styrer fra». I innlegget kommer hun med flere usannheter og demoniserende anklager mot Israel.

Blant annet skriver hun at «Øst-Jerusalem skulle vært palestinsk hovedstad, men den ulovlige okkupasjonen av landet gjør det ikke mulig». Flere ganger skriver Kjerkol at okkupasjonen er ulovlig. Det er feil. Israels okkupasjon er lovlig etter folkeretten.

Det skal også nevnes at i tidligere forhandlinger har Israel akseptert at bydeler i utkanten av Øst-Jerusalem kunne benyttes til palestinske regjeringskontorer, men tilbudene om forhandlingsløsning er blitt avvist fra palestinsk side hver gang. En slik løsning lå også inne i Trump-visjonen fra 2020.

Med på turen til Israel og de palestinske områdene var Kjerkols politiske rådgiver Kai Steffen Østensen. Han har tidligere trukket paralleller mellom Israel og nazistene, noe han senere delvis beklaget, og omtalt Israel som «ondskapens sanne ansikt». Om det er han som har publisert innlegget vites ikke, men det er sjeldent at de skrives av ministerne selv.

Uansett er helseministeren ansvarlig for hva som publiseres i hennes navn. Og hun viste forakt for sine israelske verter ved å ikke melde om besøket i Israel, ved å ikke melde om WHO-konferansen og ved å spre usanne og demoniserende anklager mot Israel.

Helseministeren skriver i en epost til MIFF mandag 19. september at temaet for møtet med den israelske helseministeren Nitzan Horowitz var å dele erfaringer fra pandemien og oppfølging av Oslo Medicine Initiative, som handler om tilgang til og pris på nye legemidler.

– Dette er et viktig arbeid som Norge sammen med WHOs Europakontor har gått i bresjen for, forteller hun.

Kjerkol skal ikke hatt andre møter med israelske representanter i forbindelse med besøket. Om besøket til Ramallah sier hun dette:

– Folkehelseinstituttet og det norske representantskapskontor i Palestina har vært en viktig samarbeidspartner for palestinernes eget midlertidige folkehelseinstitutt (PNIPH). Nå jobber palestinerne for å etablere det som en permanent institusjon, og det var viktig for meg å besøke dette instituttet og støtte det viktige arbeidet som gjøres med støtte fra norske helsemyndigheter, sier helseministeren.

OPPDATERT: Etter MIFFs henvendelse og sak har helseministeren lagt ut en oppdatering på sin Facebook-side om at hun denne uken deltok på «WHOs Euros regionalkonferanse i Tel Aviv». Israel er ikke nevnt i innlegg, ei heller møtet med den israelske helseministeren.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

4 kommentarer

  1. Politikere er vel som folk flest, de leser og hører på medier som jobber etter Gøbbelsmetoden brukt i Tyskland på 1930 tallet. De produserte løgner om jødene og repeterte det til det ble «sannhet» for folk flest. Resultatet kjenner vi, men noen vil ikke lære. Slik er medieverden det i dag også, og Norge er en versting.
    Arme oss som nasjon dersom det ikke blir en forandring på dette.

  2. Dette er skammelig! Det viser hvilken negative holdninger Ap har overfor Israel- sjøl om alle vet at Israel er midtøstens eneste demokrati! Med full ytringsfrihet, frie politiske valg og frihet for minioriteter, feks de homofiles rettigheter. Mens i Gaza og de palestinske områder hersker tortur, drap og maktovergrep mot alle som prøver å protestere mot grusomhetene som deres ledere/Hamas utfører mot egen palestinsk befolkning. Sjøl om hele verden samler inn store pengeoverføringer til palestinernes sak- så lever deres egne i den ytterste nød! Hvorfor? Pengene brukes til våpen og enorme luksusboliger for palestinske ledere! Deres sivilbefolkning lider- mens lederne lever i luksus. Palestinerne lider pga Hamas vanstyre! Frie valg og ytringsfrihet finnes IKKE i de palestinske områder.
    HVA SIER KJERKOL OM DRAP OG TORTUR BEGÅTT AV HAMAS OG PALESTINSKE LEDERE- OG DET IMOT SIN EGEN BEFOLKNING!?? Dessverre- storparten av verdens leder- samt vår egen helseminister Kjerkol- snur ryggen til tortur og lidelse begått av Hamas! I stedenfor bruker de enhver anledning til fordømmelse av nabolandet Israel- hvor demokrati og ytringsfrihet råder! Det nytter ikkeå gi nabolandet Israel skylden for Hamas grove overgrep mot sine egne! Kjerkol tier Hamas overgrep, drap og tortur ihjel- og bruker heller enhver mulighet på å være talerør for Hamas hat mot nabolandet Israel- og nesten gi Hamas ryggdekning for overgrep mot sine egne.! Våger ikke helseministeren å kalle en spade en spade! Skal enhver anledning brukes til å fordømme et demokratisk naboland-? og ikke tale imot imot Hamas torturvelde mot også sine egne.? Det er en grov forsømmelse av helseministeren!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart