Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Helseministeren viser forakt for sine israelske verter

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) møtte Israels helseminister Nitzan Horowitz i Israel under en stor WHO-konferanse. Kjerkol har verken publisert noe om besøket i Israel, møtet med den israelske helseministeren eller konferansen. Dette bildet er hentet fra Facebook-siden til den israelske helseministeren, som har omtalt møtet med Kjerkol.
Ingvild Kjerkol holdt besøk i Israel «hemmelig». I stedet brukte hun anledningen til å spre usannheter om vertslandet.

For første gang var Israel vertskap for Verdens helseorganisasjons (WHO) europeiske regionale konferanse. Til stede på konferansen, som varte fra 12. til 14. september, var representanter fra 53 land, blant annet Norges helseminister Ingvild Kjerkol fra Arbeiderpartiet.

Men at Kjerkol var til stede på den viktige konferanse har de færreste fått med seg. Helseministeren har ikke publisert noe om konferansen og besøket i Israel på sin offisielle Facebook-side eller i andre kanaler. Det er det vanlig at hun gjør fra andre konferanser verden over.

Det eneste stedet MIFF har sett besøket har vært nevnt har vært i helseministerens kalender.

I stedet for å skrive noe om besøket i Israel og WHO-konferansen har helseministeren lagt ut et innlegg om et besøk til Ramallah, hvor hun skriver at «regjeringen i Palestina styrer fra». I innlegget kommer hun med flere usannheter og demoniserende anklager mot Israel.

Blant annet skriver hun at «Øst-Jerusalem skulle vært palestinsk hovedstad, men den ulovlige okkupasjonen av landet gjør det ikke mulig». Flere ganger skriver Kjerkol at okkupasjonen er ulovlig. Det er feil. Israels okkupasjon er lovlig etter folkeretten.

Det skal også nevnes at i tidligere forhandlinger har Israel akseptert at bydeler i utkanten av Øst-Jerusalem kunne benyttes til palestinske regjeringskontorer, men tilbudene om forhandlingsløsning er blitt avvist fra palestinsk side hver gang. En slik løsning lå også inne i Trump-visjonen fra 2020.

Med på turen til Israel og de palestinske områdene var Kjerkols politiske rådgiver Kai Steffen Østensen. Han har tidligere trukket paralleller mellom Israel og nazistene, noe han senere delvis beklaget, og omtalt Israel som «ondskapens sanne ansikt». Om det er han som har publisert innlegget vites ikke, men det er sjeldent at de skrives av ministerne selv.

Uansett er helseministeren ansvarlig for hva som publiseres i hennes navn. Og hun viste forakt for sine israelske verter ved å ikke melde om besøket i Israel, ved å ikke melde om WHO-konferansen og ved å spre usanne og demoniserende anklager mot Israel.

Helseministeren skriver i en epost til MIFF mandag 19. september at temaet for møtet med den israelske helseministeren Nitzan Horowitz var å dele erfaringer fra pandemien og oppfølging av Oslo Medicine Initiative, som handler om tilgang til og pris på nye legemidler.

– Dette er et viktig arbeid som Norge sammen med WHOs Europakontor har gått i bresjen for, forteller hun.

Kjerkol skal ikke hatt andre møter med israelske representanter i forbindelse med besøket. Om besøket til Ramallah sier hun dette:

– Folkehelseinstituttet og det norske representantskapskontor i Palestina har vært en viktig samarbeidspartner for palestinernes eget midlertidige folkehelseinstitutt (PNIPH). Nå jobber palestinerne for å etablere det som en permanent institusjon, og det var viktig for meg å besøke dette instituttet og støtte det viktige arbeidet som gjøres med støtte fra norske helsemyndigheter, sier helseministeren.

OPPDATERT: Etter MIFFs henvendelse og sak har helseministeren lagt ut en oppdatering på sin Facebook-side om at hun denne uken deltok på «WHOs Euros regionalkonferanse i Tel Aviv». Israel er ikke nevnt i innlegg, ei heller møtet med den israelske helseministeren.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart