Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Skammelig fordømmelse fra Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Psykologforeningen

Anne-Karin Rime, president i Legeforeningen, og Lill Sverresdatter Larsen, leder i Sykepleierforbundet. (Foto: Legeforeningen/Thomas B. Eckhoff og Sykepleierforbundet)
Kan norske leger, sykepleiere og psykologer leve med den ekstreme ensidigheten til sine organisasjoner?

Det var ingen aprilspøk da Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Psykologforeningen rykket ut med fordømmelse av Israel 1. april.

Da Hamas misbrukte Gazas sykehus til militære formål gjennom en årrekke, sa de ingenting.

Da sykehusledelsen på Shifa jublet over terrorraketter mot Tel Aviv, sa de ingenting.

Da New York Times i februar så på bevisene som viste at Hamas har brukt Shifa som skjulested og våpenlager, sa de ingenting.

Da amerikansk etterretning sa at Hamas skjulte israelske gisler på Shifa, sa de ingenting.

Israelske styrker ryddet først Shifa-sykehuset for terrorister i november 2023. De siste ukene har Hamas igjen rykket inn på Shifa-sykehuset, også denne gang i strid med folkeretten.

19. mars startet IDF en operasjon i Shifa-komplekset for igjen å stanse terrororganisasjonens misbruk av et beskyttet anlegg. I løpet av to uker er mer enn 200 væpnede terrorister drept og mer enn 500 bekreftede medlemmer av Hamas og Islamsk Jihad arrestert. Blant de arresterte er lederfigurer i de to EU-listede terrororganisasjonene, ifølge IDF. Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Psykologforeningen sa ingenting.

Da Israel fant våpen skjult i CT-maskiner, sa Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Psykologforeningen ingenting.

Da våpen ble funnet på fødeavdelingen, sa de ingenting.

– Det er veldig betydningsfullt at vi under denne operasjonen ikke har skadet en eneste medisinsk ansatt eller pasient, men har drept og arrestert veldig mange terrorister, sa Israels forsvarssjef Herzi Halevi fredag 29. mars.

På Shifa har IDFs spesialstyrker funnet granater, bomber, angrepsrifler, skarpskytervåpen, håndvåpen og annet militært utstyr. Våpen var skjult i puter og senger, i tak og vegger.

– Ingen sykehus i verden ser ut som Shifa. Dette er slik husene til terrorister ser ut, sa statsminister Benjamin Netanyahu søndag 31. mars.

Den amerikanske eksperten på urban krigføring, John Spencer oppsummerte situasjonen slik 1. april: «Kampen om Shifa-sykehuet. En historisk kamp i krigen. For dem som forsøker å bruke tall til moralsk vurdering er det 200 til 0. 200 terrorister som brøt krigens lover ved å bruke et beskyttet sykehus for militære hensikter, mot 0 sivile drept. 500 terrorister ble også arrestert.»

Under kampene ved Shifa de siste ukene har israelsk helsepersonell deltatt for å gi best mulig helsehjelp til pasientene. 350 pasienter og helsepersonell ble evakuert bort fra bygningene hvor de verste kamphandlingene fant sted, og 6200 sivile som hadde søkt tilflukt ved anlegget ble evakuert.

Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Psykologforeningen nevner ikke Hamas eller Islamsk Jihad med et ord i sin uttalelse.

– Israels angrep på Shifa-sykehuset i Gaza er totalt uakseptabelt og brudd på internasjonal humanitær lov. Helsetjenesten i Gaza er offisielt destruert. Vi står i solidaritet med palestinske helsepersonell og pasienter, og fordømmer angrepet på det sterkeste. Helsetjenester og helsepersonell har en spesiell beskyttelse som må sikres uansett, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Sykepleierforbundet.

– Alle handlinger som utsetter sivile og helsepersonell for livsfare må avsluttes. Angrep på helsepersonell og deres pasienter er et brudd på humanitærretten. Det må Israel respektere, sier Håkon Kongsrud Skard, president i Psykologforeningen.

Begge lederne tar feil. Når Hamas tar i bruk sykehus til militære formål, for eksempel ved å skjule sine kommandosenter i eller under sykehusbygningene, er det Hamas som bryter folkeretten. Folkeretten sier uttrykkelig at krigførende parter som bruker denne forferdelige taktikken ikke kan få immunitet.

På lignende vis uttaler Den Internasjonale Røde Kors-komité at «hvis strid finner sted inne i en by, og det foregår kamper fra hus til hus, noe som ofte skjer, er det klart at situasjonen blir svært annerledes og at enhver bygning som skjuler stridende blir et militært mål». Slik er Israel i sin fulle rett etter folkeretten til å angripe sykehus, boliger eller enhver annen gjenstand som brukes med militære hensikter, skrev MIFF i november 2023.

De tre norske organisasjonene krever umiddelbar våpenhvile.

– Situasjonen for sivilbefolkningen i Gaza er en humanitær krise. At sykehus og helsepersonell har blitt angrepet gjennom flere måneder gjør situasjonen enda mer uholdbar. Prinsippet om medisinsk nøytralitet er urokkelig. Vi ber derfor om at alle tar til orde for umiddelbar våpenhvile og tilgang på humanitær hjelp, sier Anne Karin Rime, president i Legeforeningen.

Det var en våpenhvile 6. oktober 2023. Våpenhvilen ble brutt av Hamas 7. oktober, med en brutal massakre og kidnapping av et stort antall gisler. I alle de 179 dagene som har gått siden den gang har Hamas avvist våpenhvile, og fortsatt krigen mot Israel. Hamas sier de vil gjennomføre 7. oktober igjen og igjen, hvis de får sjansen. At Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Psykologforeningen i en slik situasjon ensidig fordømmer Israel, er en stor skam.

Også i desember gjorde MIFF en faktasjekk på en uttalelse fra disse tre organisasjonene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart