Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Espen Barth Eides mistet kontakt med virkeligheten på Politisk Kvarter

Utenriksminister Espen Barth Eide på Politisk Kvartger 29. mai 2024. (Skjermdump fra tv.nrk.no)
Utenriksministeren ga feil framstilling av vedtaket i Den internasjonale domstolen.

Onsdag 29. mai deltok utenriksminister Espen Barth Eide i Politisk Kvarter på NRK.

Først begynte han med å fordømme Israel for de tragiske sivile dødsfallene i Rafah de siste dagene, uten at verken NRK eller Barth Eide minnet seerne på at statsminister Benjamin Netanyahu har beklaget, at angrepet var målrettet mot Hamas-terrorister og at de sivile dødsfallene antakeligvis ble forårsaket av sekundære eksplosjoner.

Deretter hevdet Barth Eide at Den internasjonale domstolen har «pålagt Israel å avslutte alle operasjoner i Rafah som setter sivile liv i fare». Det er feil. Vedtaket fra Den internasjonale domstolen 24. mai lyder: «Umiddelbart stanse sin militære offensiv, og enhver annen handling i Rafah-regionen, som kan påføre den palestinske gruppen i Gaza livsbetingelser som kan føre til dets fysiske ødeleggelse, helt eller delvis.»

Israel har de siste ukene lagt til rette for at størsteparten av de sivile palestinerne i området er blitt evakuert, nettopp for å hindre slike konsekvenser. Israel opererer også med mye mer begrensede styrker enn de gjorde i Gaza by og Khan Younis. Israel har full rett til å fortsette sin Rafah-operasjon, forklarte den britiske juristen Natasha Hausdorff på BBC.

Utenriksministeren fortsatte med å si senere i sendingen: «Israel har brukt dette med antisemittisme som en beskyttelse mot all kritikk, og det har vært effektivt. Jeg opplever nå at det er mye mindre effektivt. Israel er i ferd med å miste kraften i det. For de aller fleste skjønner at det å ta avstand fra at barn blir brent til forkullede lik i Rafah ikke er et uttrykk for antisemittisme, det er kritikk som man ville gjort mot enhver stat. Og så har Israel hatt en slags unntakstilstand. Og det som er i ferd med å skje, er at Israel blir mer og mer sett på som et normalt land, som da fortjener den samme kritikk, eller eventuelt samme respekt, som andre land gjør. Så den eksepsjonalismen til Israel, er i ferd med å bli borte. Og møtene jeg har hatt med EU-ledere de siste dagene, tyder på at det er en rask bevegelse bort fra at det hjelper å si ‘antisemitt’ hvis vi sier ‘du må slutte å drepe barn’.»

Israel er ikke beskyttet mot all kritikk. Israel har fått så mye demonisering og kritikk i Norge, ikke minst fra utenriksministeren selv, at 50 prosent tror «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig». Selvsagt er det ikke antisemittisme å ta avstand fra at barn blir brent til forkullede lik, også israelske ledere har beklaget dette. Hamas har ikke beklaget at deres terrorister, støttet av sivile palestinere, brente israelske barn til forkullede lik 7. oktober.

Israel er ikke ute etter å drepe barn, og selv de justerte tallene fra Hamas-myndighetene viser at barn er kraftig underrepresentert blant de drepte under krigen – til tross for at Hamas-terrorister i slutten av tenårene regnes som barn i dødstallene.

Barth Eide ser ut til å glemme at han selv er med å finansiere palestinske terrorister som er stolte over å ha drept jødiske barn, og som sier at de vil gjøre det igjen.

På slutten av sendingen fikk Barth Eide spørsmål om Norge vil motta palestinere dersom de flykter ut av Gaza. Da svarte utenriksministeren slik:

«Det er utrolig viktig å skjønne at dette er ikke bare et spørsmål om individuelle flyktninger, dette er spørsmål om en systemisk fordrivelse av et helt folk som er et veldig grovt brudd på all folkerett. Totalt forbudt. Det er hevet over enhver tvil. (…) Vi vil stoppe en systemisk fordrivelse av et helt folk. (…) Det var jo det som skjedde i 1948, med den opprinnelige Nakbaen hvor millioner av palestinere ble fordrevet i forbindelse med Israels opprettelse. Det er et stort traume. Det palestinerne frykter mest av alt nå, er et nytt Nakba. Det er derfor vi må finne en annen løsning enn at Israel får lov til å kaste palestinerne ut.»

Her kommer det siste beviset på at utenriksministeren har mistet kontakt med virkeligheten. Det var ikke en systemisk fordrivelse i 1948 og det fantes ikke millioner av palestinere den gang.

Israel er også blitt en nødhavn for 650.000 av de 900.000 jødene som ble jaget ut av den arabiske verden i de første tiårene etter andre verdenskrig. Jødenes røtter i Nord-Afrika og Midtøsten var flere tusen år gamle, men i løpet av de siste 70 årene er antallet jøder redusert i arabiske land fra omkring 1 million til under 5.000. Hvorfor sier utenriksministeren aldri noe om dette?

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart