Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Universitetene svekket

Vår kilde-artikkel sammenligner tall fra universiteter og høyskoler med tilsvarende tall fra USA. Alle tall tar hensyn til forskjellen i folketall, de er per innbygger.

Ser vi på dem som er ansatt for å drive forskning og undervisning på universiteter og høyskoler, var det i på slutten av 1979 omtrent like mange i Israel som i USA. Siden har tallet falt med 35 prosent i Israel, mens det har økt med 29 prosent i USA.

Fremdeles får riktignok 13 prosent flere folk akademiske grader i Israel enn i USA.

Budsjettet for universiteter i forhold til den samlede bruttonasjonalinntekten var likt i USA og Israel rundt 1980. Nå har det økt med 23 prosent i USA og falt med 15 prosent i Israel.

Med tall korrigert for forskjeller i levestandard bruker det offentlige i Israel 26 prosent mindre penger per student enn gjennomsnittet i OECD (gruppen av rike land).

Vår kilde mener at universitetene i Israel er gammeldags organisert.
Ser vi på andelen av ledende akademikere (senior academic staff) i alderen fra 55 år og oppover, er den i Israel nesten halvdelen. I USA er den omtrent 1/3, i Australia omtrent ¼ og i Storbritannia omtrent 1/6. Det vil derfor bli en mer omfattende utskiftning av ledende akademikere i Israel enn i mange andre land de neste 10 årene. Generasjonen som har brakt Israel til fremste rekke i verden på mange felter, blir borte.

Det finnes mange yngre folk med doktorgrader som kan rykke inn i stillingene. Men vår kilde tror ikke at de vil være like framstående som de gamle er nå. Det er fare for at israelsk forskning vil komme inn i en middelmådighet som det blir vanskelig å komme ut av igjen, frykter han.

Kilde: En artikkel av David Ben-David på haaretz.com (Ha’aretz) 26. mars 2008.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart