Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

NTB sensurerer bort palestinske krav

Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu avbildet sammen i Det hvite hus i 2010. Foto: Moshe Milner, GPO / Flickr.com.
Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu avbildet sammen i Det hvite hus i 2010. Foto: Moshe Milner, GPO / Flickr.com.
"Netanyahu med krav for å fortsette forhandlinger,” skrev NTB i overskrift søndag. PLOs lange kravliste for å komme tilbake til forhandlinger har NTB unnlatt helt å omtale selv om de har skrevet en hel rekke artikler om forhandlingene etter at kravene ble kjent. Netanyahu krever bare at palestinerne må stanse alenegang.

NTBs artikkel fra søndag er referert av blant andre Aftenposten. De bruker overskriften ”Netanyahu med krav for å fortsette forhandlinger”. I artikkelen er det Netanyahus uttalelser fra det ukentlige regjeringsmøtet på søndag det refereres til. Slik siterer NTB den israelske statsministeren:

– Ensidige skritt fra deres side vil bli besvart med ensidige skritt fra vår side. Vi er villige til å fortsette forhandlingene, men vi gjør det ikke for enhver pris, sier Netanyahu.

 

Hva er kravene?

Det kommer imidlertid ikke frem noe sted i NTBs artikkel at Netanyahu presenterer noen liste med krav for å fortsette forhandlingene, slik overskriften gir inntrykk av. Det eneste Netanyahu siteres på som kan forstås som et slikt krav, er at også palestinerne skal velge å bli sittende ved forhandlingsbordet uten å ta flere ensidige skritt, som de gjorde da de søkte medlemskap i en rekke FN-relaterte organisasjoner i forrige uke.

– De vil bare få en stat gjennom direkte forhandlinger, ikke ved tomme proklamasjoner eller ensidige trekk som bare dytter en fredsavtale lenger vekk, sa Netanyahu til regjeringsmøtet, skriver NTB.

Netanyahus krav er altså i realiteten å slippe å være alene ved forhandlingsbordet.

Faksimile fra Aftenposten.no.
Faksimile fra Aftenposten.no.

 

Palestinernes kravliste

NRK bruker nesten samme overskrift som NTB i sin nettsak. De skriver: ”Israel med krav for å fortsette forhandlinger.»

Det verken NRK eller NTB forteller noe om, er at de palestinske myndighetene i forrige uke la frem en lang liste med krav i 8 punkter, som de nå vil ha innfridd før de setter seg tilbake til forhandlingsbordet. Denne listen ble bekjentgjort fredag 4. april.

Flere av kravene er fra israelernes synspunkt åpenbart uakseptable å stille som forhåndsbetingelser. Blant annet krever de Netanyahus underskrift på at Øst-Jerusalem skal bli den palestinske statens landegrenser. De palestinske forhandlerne uttalte like før listen ble fremlagt at de kun vil fortsette samtalene frem til 29. april dersom det eneste temaet blir landegrensene for en fremtidig palestinsk stat. Dette utspillet kom torsdag 3. april.

I tiden fra 3. april og frem til i dag, tirsdag 8. april, har NTB publisert ti ulike artikler om konflikten mellom Israel og palestinerne, men ingen av de nye palestinske kravene er nevnt i noen av dem.

Heller ikke Nrk.no har dekket palestinernes fremsatte krav i denne perioden.

 

Faksimile fra NRK.no.
Faksimile fra NRK.no.

Netanyahus uttalelser

For ordens skyld gjengir vi her de hele og fulle uttalelsene til Netanyhu om fredsforhandlingene, slik de ble uttalt ved søndagens regjeringsmøte. Uttalelsene inkluderer NTB og NRK sine utsnitt:

”De senere månedene har staten Israel deltatt i forhandlinger med palestinerne for å oppnå en fredsavtale. Israelerne forventer fred, en genuin fred, der våre avgjørende nasjonale interesser er sikret, og først og fremst med sikkerhet. I løpet av samtalene har vi gjennomført vanskelige skritt, og vist en villighet til å fortsette å implementere tiltak som ikke har vært enkle, også i de kommende månedene, for å skape et rammeverk som ville gjøre det mulig å avslutte konflikten mellom oss. Akkurat da vi var i ferd med å gå inn i dette rammeverket for fortsettelsen av fredsprosessen, fortet Abu Mazen (Mahmoud Abbas) seg med å erklære at han ikke engang er villig til å diskutere en anerkjennelse av Israel som det jødiske folkets nasjonalstat, noe vi har gjort klart overfor både USAs president og andre verdensledere.

Til min beklagelse var det palestinske lederskapet raske med ensidig å søke om deltakelse i 14 internasjonale avtaler, i det øyeblikket vi var i ferd med å bli enige om en fortsettelse av samtalene.

Slik brøt palestinerne avtalen vi hadde inngått med amerikanerne involvert. Palestinernes trussel om å appellere til FN vil ikke påvirke oss. Palestinerne har mye å tape på dette ensidige tiltaket. De vil bare oppnå en stat gjennom direkte forhandlinger, ikke ved tomme proklamasjoner eller ved ensidige tiltak. Dette vil bare dytte en fredsavtale lenger vekk, og ensidige skritt fra deres side vil bli møtt med ensidige skritt fra vår side. Vi er klare til å fortsette samtalene, men ikke for enhver pris.”

Det er uklart for MIFF hvilke krav Netanyahu framsatte i denne uttalelsen, bortsett fra kravet om at palestinerne må komme tilbake til samtaler og stanse alenegang.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart