Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel varsler nye sikkerhetstiltak

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu klarte ikke å danne en regjering i april. Derfor ble det lyst ut nyvalg i Israel. (Foto: GPO)
Etter et krisemøte søndag kveld varsler statsminister Benjamin Netanyahu opptrapping i kampen mot den pågående terrorbølgen. Abbas er taus om terroren, og PA fordømmer kun Israel.

Etter et fire timer langt møte om sikkerhetssituasjonen søndag kveld, sier Netanyahu at Israel vil ta nye skritt for å få bukt med terrorbølgen. Spenningsnivået har eskalert det siste døgnet. To dødbringende terrorangrep har funnet sted denne uken: Lørdag kveld i Jerusalem og torsdag kveld på Vestbredden.

 

Netanyahu sier at han nå har instruert de israelske sikkerhetsstyrkene med følgende tiltak:

– Utvidet bruk av administrativ forvaring av palestinske opprørere. Administrativ forvaring innebærer at terrormistenkte personer i gitte situasjoner kan fengsles uten at det foreløpig foreligger en dom.

– Opptrapping i praksisen med å rive boligene til terrorister.

– Øke nærværet av sikkerhetsstyrkene i Jerusalem og på Vestbredden.

– Forby adgang til Gamlebyen og Tempelhøyden for dem som oppvigler til terror.

Dette skriver Times of Israel. Til stede på møtet med Netanyahu var forsvarsminister Moshe Ya’alon, sikkerhetsminister Gilad Erdan, forsvarssjef Gadi Eisenkot, etterretningssjef Yoram Cohen og andre med ledende ansvar for Israels sikkerhet. Israelske sikkerhetseksperter bedømmer situasjonen slik at dette dreier seg om en bølge av voldshandlinger, men likevel ikke noen tredje intifada. Til tross for Mahmoud Abbas erklæringer om at Oslo-avtalen er død, fungerer sikkerhetssamarbeidet mellom palestinske og israelske myndigheter fortsatt i praksis på samme måte som før, ifølge Kanal 10.

 

Netanyahu: – Bidra til ro

Netanyahu sa til de fremmøtte på pressekonferansen etter sikkerhetsmøtet at alle nå bør gå inn for å roe ned spenningsnivået. Han påpekte at han unnlater å annonsere nye byggeplaner i bosetningene som reaksjon på terroren, slik Israel har gjort flere ganger tidligere. Koalisjonspartner Bayit Yehudi har krevd at Netanyahu skal annonsere etablering av en ny bosetning som reaksjon på økt palestinsk vold.

Transportminister Yisrael Katz (Likud) var fungerende statsminister mens Netanyahu var bortreist i forbindelse med FNs generalforsamling fram til søndag. Han varslet at det ville komme sterke reaksjoner fra Israel mot opptrappingen av palestinsk vold. Til Army Radio sa han at det kan bli nødvendig å starte en ”Operasjon Forsvarsskjold 2”, med henvisning til militæroperasjonen i 2002 som ble satt i verk under den andre intifadaen. I den omfattende antiterroroperasjonen ble nesten 500 palestinere og 29 israelske soldater drept den gangen.

 

PA fordømmer Israel, ikke terroristene

Palestinernes president Mahmoud Abbas møtte torsdagens terrordrap med det Netanyahu kalte ”øredøvende stillhet”. Siden kom det fram meldinger om at den væpnede avdelingen til hans egen organisasjon Fatah sto bak dette angrepet.

Etter det andre terrordrapet på en uke lørdag kveld, kom Abbas heller ikke med noen fordømmelse.

Da de palestinske selvstyremyndighetene for første gang sendte ut en uttalelse, var det fra regjeringstalsmann Ihab Bseiso. I presseuttalelsen som ble sendt ut gjennom det palestinske nyhetsbyrået WAFA, var det ingen fordømmelse eller kritikk av terroristene og deres handlinger. Tvert imot fordømmer de i stedet Israel fordi terroristene ble drept av sikkerhetsstyrker mens de utførte sine ugjerninger.

Bseiso oppfordret det internasjonale samfunnet til å ta affære etter at ”to unge menn ble drept i det okkuperte Jerusalem og en serie forbrytelser har funnet sted i byer og landsbyer på Vestbredden”. Han nevnte ikke med ett ord at de to ”unge mennene” var terrorister som væpnet med kniv angrep jøder. Han nevnte heller ikke de to jødene som ble drept av den ene ”unge mannen”, eller de fire andre som ble såret i de to terrorangrepene lørdag kveld, skriver Times of Israel.

Norges utenriksminister Børge Brende fordømte terrorangrepene mot sivile i Jerusalem. (Skjermdump fra Twitter)
Norges utenriksminister Børge Brende fordømte terrorangrepene mot sivile i Jerusalem. (Skjermdump fra Twitter)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart