Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Sverige er ingen venn av Israel

Mathias Sundin. (Foto: Risdagen.se)
Mathias Sundin. (Foto: Risdagen.se)
- Men selv om regjeringen og folkeopinionen er negative, har Israel likevel mange venner i Sverige, så ikke gi oss opp, skriver det svenske parlamentsmedlemmet Mathias Sundin i en kronikk i Ha’aretz.

Mathias Sundin sitter i den svenske riksdagen som representant for Folkpartiet, og er i tillegg leder for MIFFs svenske søsterorganisasjon Samfundet Sverige-Israel. Samme dag som Sveriges utenriksminister Margot Wallström skapte sjokkbølger i Israel med uttalelser som ble beskrevet at israelsk UD som ”skamløse”, ”sjokkerende” og ”direkte fiendtlige”, fikk Sundin en kronikk publisert i den israelske avisen Ha’aretz. Tittelen var ”Sverige er ingen venn av Israel”, og teksten var et svar på utenriksminister Wallströms kronikk i den samme avisen 10. november. Wallström skrev at ”Sverige har en lang historie av vennskap med Israel, og vi er og vil forbli en god venn”. ”Dette er ganske enkelt ikke sant, det viser handlingene til hennes egen regjering”, skriver Sundin.

 

Etterlyser fordømmelse av terror

”Det nyeste eksemplet er den manglende fordømmelsen fra Sveriges regjering av de daglige terrorangrepene i Israel. Regjeringen fordømmer bare ”all vold”, og får det på den måten til å se ut som om israelernes beskyttelse mot vold er like ille som terrorangrepene. Det å skyte og drepe dem som forsøker å knivstikke sivile mennesker til døde, er ikke vold som bør fordømmes”, skriver han.

Han mener dette poenget burde være åpenbart etter at Sverige selv i oktober ble rammet av terror, da en maskert mann gikk til angrep med sverd mot barn og ansatte på en skole i Trollhättan. ”To mennesker døde i angrepet. Deretter ble angriperen skutt og drept av politiet. Selvfølgelig har ingen kritisert politiet for det. Så hvorfor kritiserer den svenske regjeringen det israelske politiet når de gjør det samme?” spør han.

”Når det kommer meldinger om nybygging i israelske bosetninger, kommer fordømmelsen fra Sveriges regjering umiddelbart og grundig. Er det virkelig verre å bygge nye hus enn å drepe sivile?” fortsetter han.

”Hvis du ikke kan fordømme terror uten om og men, er du ingen venn”, konkluderer Sundin.

 

– Ingen venn av det palestinske folket heller

Sundin minner om at Sverige var raskt ute med å offisielt anerkjenne Palestina som stat etter det siste regjeringsskiftet. ”Regjeringen er ingen venn av Israel, men den er ingen venn av det palestinske folket heller”, skriver han. ”Bare av det palestinske lederskapet.”

”De legger ikke noe press på PA for å få dem til å holde nye valg, respektere menneskerettighetene til sine egne (eller israelerne), og bli et demokrati”, påpeker han.

”To demokratiske land har aldri gått til krig mot hverandre, og det eneste håpet om varig fred er et demokratisk Palestina. Dette er ikke Israels ansvar, men hele den demokratiske verden burde legge press på de palestinske lederne og hjelpe det palestinske folket å omfavne demokratiet. Det er tydelig at det nåværende palestinske lederskapet ikke har noen interesse av verken demokrati eller fred. Som en av verdens største bistandsytere til de palestinske selvstyremyndighetene har Sverige stor mulighet til å gjøre dette, men velger å la være”, konstaterer han.

Han utfordrer også Sverige til legge press på PA-president Mahmoud Abbas om å akseptere en tostatsløsning, og minner om at Abbas har sagt nei til et framlagt forslag i 2008 og Arafat før ham i 2000. Hvis en av dem hadde sagt ja, hadde det mest sannsynlig eksistert en palestinsk stat i dag. ”Presset om å vise at de virkelig vi ha en tostatsløsning, bør legges på PA og Abbas, ikke på Israel”, skriver Sundin.

 

– Mange venner i Sverige

Selv om den svenske regjeringen, og også den svenske folkeopinionen, i stor grad er negativt forutinntatte mot Israel, oppfordrer Sundin leserne av Ha’aretz til likevel ikke å gi opp svenskene, ”fordi Israel har mange venner i Sverige”. Samfundet Sverige-Israel, som Sundin leder, har 3.000 medlemmer og er i vekst. Og en gruppe parlamentarikere fra flere partier står sammen om å kjempe mot regjeringens offisielle Israel-politikk. ”Vi kjemper for det jødiske folkets rett til å leve trygt i sin egen stat, og vi fordømmer terror mot Israel uten om og men”, forteller Sundin.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart