Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu og Abbas’ ulike klimabudskap

Benjamin Netanyahu talte på klimatoppmøtet i Paris mandag 30. november 2015. (Foto: PMO / Flickr.com)
Benjamin Netanyahu talte på klimatoppmøtet i Paris mandag 30. november 2015. (Foto: PMO / Flickr.com)
Netanyahu til klimatoppmøtet - Stå sammen med Israel om å gjøre verden tryggere, sunnere og fredeligere. Abbas på samme talerstol: - Israel ødelegger miljøet vårt.

Både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og de palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas talte mandag på klimatoppmøtet i Paris. Mens Netanyahu løftet fram hvordan Israel kan bidra med innovasjon for å nå klimamålene, brukte Abbas heller taletiden på å lange ut mot Israel.

 

– Israel vil bidra i klima-arbeidet

Netanyahu innledet med å uttrykke medfølelse med Frankrike etter terrorangrepene 13. november, og slo fast at Frankrike og Israel kjemper for de samme verdiene når de kjemper mot terrorisme. Han rettet følgende utfordring til Abbas:

– Hvis president Abbas vil være forpliktet på fred, må han slutte å oppildne folket sitt mot Israel, og begynne å fordømme drapene på uskyldige i Israel.

– Slik Israel spiller en ledende rolle i verdens kamp mot terrorisme, har vi også en ledende rolle i møte med klimaendringene, fortsatte Netanyahu.

Han understreket at Israel vil forplikte seg til å bidra for å nå klimamålene verdenssamfunnet setter seg, og at de avgjørende faktorene for å nå målene vil være samarbeidsevne og teknologi. Han la fram flere eksempler på hvordan Israel bidrar med miljømessig betydningsfulle teknologiske nyvinninger.

– I fjor ble Israel rangert på første plass på Global Clean-Tech Innovation Index, opplyste han.

Dette er en rapport som kommer annethvert år, som rangerer hvilke land som anses å ha størst potensial til å starte og utvikle ny produksjon av ”grønn teknologi”.

– Vi er verdensledende i å effektivisere vannforbruk, takket være innovativ teknologi som dryppvanningssystemer. I flere tiår har Israel vært en pioner innen solenergi. Og vi har utviklet de beste og nyeste teknikkene for å gjøre det mulig å drive jordbruk i ørkenen og øke avlingene der, oppsummerte han.

Han opplyste i tillegg om at Israel vil være i fronten av forskningen på alternative drivstoffkilder som kan redusere oljeavhengigheten i verden.

– Israel har alltid måttet optimalisere ressursene. Vi har måttet lære å gjøre mye ut av lite. Israel er et lite land med store ideer. Vi vil gjerne dele de ideene, sa Netanyahu.

– Så jeg inviterer dere til å stå sammen med oss i arbeidet mot klimaendringene og andre miljøutfordringer, om å gjøre verden til et tryggere, sunnere og fredeligere sted for vår generasjon og for kommende generasjoner, avsluttet statsministeren.

 

– Israel ødelegger klimaet

Da den palestinske lederen Mahmoud Abbas entret talerstolen, fokuserte han på å rette en rekke anklager mot Israel, ifølge sine egne myndigheters offisielle nyhetsbyrå Wafa.

I likhet med Netanyahu startet han innlegget med å uttrykke sympati overfor Frankrike etter terroren.

– Vi fordømmer disse terroristene på det sterkeste. De må bekjempes overalt i verden, sa han.

(Samme kveld som Paris-terroren gjorde Abbas det klart at han ikke vil fordømme terror mot israelere på den samme måten)

Om klimautfordringen startet han med å si at ”staten Palestina fortsetter forberedelsene for å bli omfattet av FNs klimatoppmøte, og for å samtidig bidra positivt og overholde ansvaret som medlemsstat i nær framtid”. Han uttalte at ”Palestina” har tatt ”betydelig framgang i å iverksette lover og nødvendige strategier” for å møte klimaendringene og verne miljøet. Nyhetsbyråets rapport gjengir ikke at Abbas ga noen eksempler på dette.

Abbas fortsatte med å forklare at det er ”Israels kontinuerlige brudd på internasjonal lov” som er deres store utfordring.

– Israel beslaglegger våre naturressurser, ødelegger våre jordbruksavlinger, rykker opp trærne våre med rot, hindrer utvikling av avgjørende infrastruktur for ”Palestina”, dumper all slags avfall på palestinsk land og forurenser grunnvannet gjennom et system basert på rase-segregering, tordnet han.

Les også: ”Bruker vann som våpen mot Israel

Som om Netanyahu aldri skulle ha tilbudt å restarte fredsforhandinger uten forhåndsbetingelser, erklærte Abbas at PA ”ikke lenger ensidig kan arbeide for å få til forhandlinger”, og avsluttet med en appell til det internasjonale samfunnet om å styrke den ensidige palestinske statsdannelsesprosessen uten forhandlinger med Israel.

De to lederne møttes ansikt til ansikt under en gruppefotografering mandag. Det var deres første personlige møte siden 2010.

 

Netanyahus tale er i sin helhet publisert på video. Den kan du se her:

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart