Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Solenergiproduksjon utenfor Eilat. (Foto: Kibbutz Ketura)
Solenergiproduksjon utenfor Eilat. (Foto: Kibbutz Ketura)

– Håpets budskap, ”made in Jerusalem”

Med en delegasjon på 50 personer vil Israel presentere sine nyvinninger innen grønn teknologi på klimatoppmøtet i Paris.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Et av medlemmene i den israelske delegasjonen til klimatoppmøtet som startet i dag, Yosef Abramowitz, sier til Times of Israel at Israel håper å få bidra med sin ekspertise på solenergi. Den israelske delegasjonen mener at solenergi må være en stor del av løsningen når verdenssamfunnet i Paris de neste 11 dagene skal enes om en langsiktig plan for å få ned klimagassutslippene.

 

– Israelsk innovasjon kan gi hjelp

Klimatoppmøtets målsetning er å få alle de 166 deltakerlandene til å underskrive en bindende avtale som skal sikre at den globale oppvarmingen ikke skal medføre en temperaturendring på mer enn maksimalt to grader i løpet av det neste århundret. Avtalen vil måtte medføre at alle landene må kutte i utslippene og tenke kreativt for å finne nye løsninger for energiforsyning.

– Hovedfokuset for den israelske delegasjonen er at israelsk innovasjon kan hjelpe alle landene å oppnå sine mål om utvikling og utslippsreduksjoner, sier Yosef Abramowitz, som er direktør for solenergiselskapet Energiya Global og en av pionerene innen den israelske solenergi-industrien.

Den israelske delegasjonen vil samtidig måtte svare på hvorfor landet til tross for sin teknologiske ekspertise til nå ikke har forpliktet seg til et høyere mål enn at 17 prosent av energiforbruket skal komme fra fornybare kilder innen 2030. Målet er på linje med andre industriland, men lavere enn USA som har forpliktet seg på 28 prosent. De israelske myndighetene forklarer dette med landets høye kostnader til sikkerhet, den geopolitiske situasjonen og manglende tilgang på geotermisk energi (energi fra jordvarme). Hittil er bare to prosent av det totale israelske energiforbruket fornybart.

 

Revolusjon i sør

I én region av Israel har likevel solenergien allerede begynt å spille en svært betydelig rolle. I Arava-regionen sør i Israel, det solrike området fra Eilat og opp til Dødehavet, er allerede 60 prosent av energiforbruket solenergi, forteller Abramowitz. Innen 2020 skal hundre prosent av regionens energiforbruk på dagtid være solenergi, og innen 2025 skal solenergien forsørge alt forbruket både dag og natt. Abramowitz kaller det en revolusjon.

– Det vi har lært i Arava burde være en leksjon for både Israel og resten av verden, sier han.

Selskapet Arava Power, grunnlagt av Abramowitz, har bygget en 40 megawatts kraftstasjon for solenergi, som alene forsørger en tredel av Eilats energiforbruk på dagtid. I løpet av de neste fem årene skal en 60 megawatts kraftstasjon bygges ved Timna, noe som vil bli det avgjørende bidraget til at regionen blir fullt ut energiuavhengig.

 

Afrika ser til Sør-Israel

Abramowitz forteller at afrikanske ledere nå er svært ivrige etter å møte ham og resten av den israelske delegasjonen. De vil snakke om hvordan de kan kopiere Israels suksess i Arava i sine egne solfylte land. Selskapet hans har allerede hatt gode erfaringer med å bygge kraftstasjon med solenergi i Rwanda. Abramowitz påpeker også at prisene på solenergiteknologi har gått kraftig ned de siste årene.

– Det har vært et prisfall på 80 prosent for solenergi de siste fem årene. Det er et rent mirakel. De teknologiske løsningene har vært der, og når dette blir så økonomisk bærekraftig og billig, vil det kunne gå mye fortere å implementere, særlig i utviklingslandene. Dette er håpets budskap, ”made in Jerusalem”, sier Abramowitz.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var mandag med på åpningen av klimatoppmøtet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart