Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Abbas avviste enda et fredsinitiativ

USAs visepresident Joe Biden møtte palestinernes president Mahmoud Abbas onsdag 9. mars. (Foto: Flash90)
USAs visepresident Joe Biden møtte palestinernes president Mahmoud Abbas onsdag 9. mars. (Foto: Flash90)
I løpet av den siste uken har palestinernes president Mahmoud Abbas avvist et amerikansk fredsinitiativ, nektet å fordømme angrepene mot Israel og hyllet terrorister direkte og gjennom mediene han kontrollerer.

Da de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas møtte USAs visepresident Joe Biden i Ramallah onsdag 10. mars, skal Biden ha lagt fram for ham et nytt initiativ til å gjenoppta fredsforhandlingene med Israel. Dette kom fram i en rapport i den palestinske avisen Al-Quds torsdag 11. mars, ifølge Ha’aretz. I en skisse til et utgangspunkt for nye forhandlinger skal Biden ha foreslått at Israel må akseptere Øst-Jerusalem som palestinernes hovedstad og stanse all bygging i bosetningene på Vestbredden. Til gjengjeld skulle palestinerne anerkjenne Israels rett til å bestå som en jødisk stat og oppgi kravet om flyktningenes rett til å vende tilbake til Israel. Abbas skal ha avvist initiativet der og da.

 

Abbas’ parti kalte morder for ”helt”

Dagen før Abbas møtte Biden, gikk en palestinsk terrorist til angrep i Jaffa. Terroristen knivstakk en rekke mennesker og drepte en amerikansk turist. De palestinske selvstyremyndighetenes egen tv-kanal PA TV omtalte drapsmannen som ”martyr” og omtalte i positive ordelag at han hadde utført ”en kompleks operasjon”, ifølge Times of Israel.

Abbas’ parti Fatah, som er den regjerende fraksjonen på Vestbredden, skrev på sin offisielle Twitter-konto tirsdag kveld at drapsmannen var en ”helt” og en ”martyr”. De postet også en tegning av en hånd som holder en kniv over et kart av Israel og de palestinske selvstyreområdene, med teksten: ”Slik blir resultatet så lenge Israel ikke tror på tostatsløsningen og avslutter okkupasjonen.”

 

Nektet å fordømme angrepet

Da Joe Biden holdt pressekonferanse sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu dagen etter angrepet, var han tydelig i sin fordømmelse av terroren Israel har vært utsatt for de siste månedene:

– USA fordømmer disse angrepene og vi fordømmer dem som ikke fordømmer angrepene. Dette kan ikke bli en akseptert måte å operere på, sa Biden noen timer i forkant av møtet med Abbas.

– Siviliserte ledere kan ikke anse dette som akseptabel oppførsel. Det kan vi bare ikke tolerere i det 21. århundret. De angriper uskyldige sivile, mødre, gravide kvinner, tenåringer, besteforeldre, amerikanske borgere, la han til.

Abbas’ kontor sendte senere på dagen ut en uttalelse der de la skylden for volden på Israels byggeprosjekter i bosetningene. Abbas kondolerte de pårørende til den drepte amerikanske turisten, men fordømte ikke angrepet. I stedet gjentok han sine vante slagord om at Israel gjør situasjonen utålelig. Like etter å ha avslått et fredsinitiativ som ville innebære byggestans i bosetningene, skyldte han på byggingen i bosetningene for terroren.

Norges utenriksminister Børge Brende kom også med en tydelig fordømmelse av terroren i Jaffa.

 

”Martyren vannet Palestinas rene jord med sitt blod”

Abbas nøyde seg ikke med å la mediene han kontrollerer hylle Jaffa-terroristen. I et personlig brev til foreldrene til en annen palestinsk terrorist hyllet han med egne ord et drapsforsøk rettet mot israelske soldater. Amani Husni Sabatin ble drept fredag 4. mars mens hun utførte et bilangrep der hun rakk å kjøre på én soldat. Det ble funnet en kniv i bilen hennes etterpå. I brevet sitt til foreldrene hennes skrev Mahmoud Abbas: ”Vi ser i henne en martyr som vannet Palestinas rene jord med sitt blod.”

 

Ønsker likevel ikke eskalering

Samtidig som Abbas både hyller terrorister og nekter å fordømme terroren mot Israel, uttrykker han også at han ikke ønsker å se den pågående terrorbølgen utvikle seg til en fullskala intifada som på begynnelsen av 2000-tallet. Søndag ga han et intervju til den kuwaitiske tv-kanalen Scoop TV fra sitt kontor i Ramallah. Intervjuet er referert av Jerusalem Post. Der uttalte han at han mener en palestinsk stat må bygges skritt for skritt og gradvis oppnå internasjonal anerkjennelse gjennom diplomati. Han har tro på en fredsprosess som involverer blant andre arabiske land i meklerrollen. Han avviser at å eskalere terrorbølgen til en fullskala tredje intifada er veien å gå.

– I 2000 til 2005 gikk vi til væpnet kamp. Det ødela landet vårt og vi oppnådde ingenting. Tvert imot vendte folkeopinionen seg til Israels side, og de fikk verdensvid legitimitet til å angripe palestinere, uttalte han.

– Jeg vil ikke gå inn i væpnet kamp. Jeg vil ikke ødelegge mitt land og mitt folk. Jeg vil kjempe på den politiske arenaen for å nå mine mål. Jeg vil aldri tillate væpnet kamp mot Israel og jeg er beredt til å stanse enhver fra å bruke våpen, fortsatte han.

For å forstå Abbas’ budskap, er det verdt å merke seg at han tidligere har gjort det klart at han ikke ser på den pågående terrorbølgen av steinkasting, knivangrep, skyteangrep og bilangrep som ”væpnet kamp”, men som ”fredelig folkeopprør”.

Dette ”folkeopprøret” ga han sin støtte til også i intervjuet med Scoop TV.

– Vi er nå engasjert i et folkeopprør som inkluderer massive protester og demonstrasjoner mot okkupasjonen. Jeg er interessert i å starte direkte forhandlinger med enhver israelsk figur, enten det er et israelsk Knesset-medlem, en ashkenazi-jøde eller en sefardi-jøde, sa Abbas.

Netanyahu har siden mai 2015 gjentatte ganger gitt tilbud om nye fredsforhandlinger uten forhåndsbetingelser, men Abbas har avslått hver gang.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart