Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

PA avslo utvidet selvstyre

Israelske soldater i Hebron. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Israelske soldater i Hebron. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
- Som vanlig går palestinerne aldri glipp av en mulighet til å gå glipp av en mulighet, sier Ze'ev Elkin fra den israelske regjeringen.

Israelske og palestinske diplomater har i all hemmelighet drevet forhandlinger den siste måneden, rapporterer Ha’aretz. Målet med samtalene var at de palestinske selvstyremyndighetene igjen skulle få tilbake full kontroll over område A på Vestbredden, slik det fungerte fra Oslo-avtalene ble inngått og fram til den andre intifadaen var i gang.

Område A av Vestbredden inneholder alle de større palestinske byene og omkringliggende landsbyer. Området utgjør omtrent en femdel av arealet på Vestbredden. Oslo-avtalene ga de palestinske selvstyremyndighetene rett til full sivil og sikkerhetsmessig kontroll over dette området. Men siden 2002, mens den andre intifaden sto på som verst, har det israelske forsvaret av sikkerhetsmessige hensyn forbeholdt seg muligheten til å legge deler av bestemmelsene i Oslo-avtalene til side ved å jevnlig utføre operasjoner i disse områdene på eget initiativ.

I samtalene som nå er blitt holdt, foreslo Israel at IDF skulle avslutte praksisen med å operere i de palestinske byene, med unntak av saker med ekstraordinært alvorlige sikkerhetstrusler. Etter Israels forslag skulle endringen innføres region for region. Først skulle det gjelde Ramallah og Jeriko.

Tirsdag kom det fram at de palestinske selvstyremyndighetene sier nei til forslaget. PA-regjeringens utenriksminister Riyad al-Maliki sier til radiokanalen Voice of Palestine at de har avslått avtaleforslaget fordi de krever at Israel må avslutte all slik aktivitet umiddelbart, ikke i flere trinn.

– Som vanlig går palestinerne aldri glipp av en mulighet til å gå glipp av en mulighet, sier Israels integreringsminister Ze’ev Elkin.

Han siterte et kjent historisk utsagn av den israelske diplomaten og politikeren Abba Eban, som uttalte allerede etter fredskonferansen i Geneve i 1973 at «araberne går aldri glipp av en mulighet til å gå glipp av en mulighet».

Elkin er kritisk til at de hemmelige forhandlingene var klarert med statsminister Benjamin Netanyahu, men at Netanyahu ikke hadde informert sikkerhetsutvalget i regjeringen om det som foregikk. Årsaken til at sikkerhetsutvalget ikke ble informert skal være at de palestinske forhandlerne avslo tilbudet såpass tidlig i prosessen.

PA-president Mahmoud Abbas skal ha avslått et amerikansk forsøk på fredsinitiativ i forrige uke.

 

Bakgrunnsinformasjon:

Vestbredden er ifølge Oslo-avtalene delt i tre typer områder:

– Område A: De palestinske selvstyremyndighetene har full sivil og sikkerhetsmessig kontroll. Området består av omtrent 20 prosent av arealet på Vestbredden. Området inneholder byene Nablus, Jenin, Tulkarem, Kalkilya, Ramallah, Betlehem, Jeriko og 80 prosent av Hebron. Det finnes ingen israelske bosetninger i området, og israelske borgere har ikke adgang.

– Område B: De palestinske selvstyremyndighetene har full sivil kontroll, men Israel og PA samarbeider om den sikkerhetsmessige kontrollen. Området består av omtrent 20 prosent av arealet på Vestbredden. Området inneholder omtrent 440 palestinske landsbyer og omkringliggende landområder. Det finnes ingen israelske bosetninger i området.

– Område C: Israel har full sivil og sikkerhetsmessig kontroll. Området består av omtrent 60 prosent av arealet på Vestbredden. Området inneholder omtrent 530 palestinske landsbyer. Det finnes 135 israelske bosetninger som mange i det internasjonale samfunnet mener er ulovlige etter folkeretten. Israel er ikke uten videre enig i det og mener spørsmålet om bosetningene må avklares i forhandlinger om en endelig fredsavtale. I tillegg finnes om lag hundre små jødiske utposter som i Område C. Utpostene anses som ulovlige også av den israelske regjeringen.

– Omtrent 390.000 israelske bosettere bor på innegjerdede deler av Område C, og de innegjerdede bosetningene utgjør til sammen tre prosent av arealet på Vestbredden.

– Omtrent 3,1 millioner palestinere bor på Vestbredden. 300.000 av dem bor i Område C.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart