Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

NRK satte søkelys på palestinske terrorist-lønninger

Skjermdump fra NRK Søndagsrevyen 24. april 2016.
Skjermdump fra NRK Søndagsrevyen 24. april 2016.
På Søndagsrevyen 24. april fikk vi endelig se NRK rapportere at de palestinske selvstyremyndighetene ikke har sluttet å lønne terrorister med bistandspenger, slik Abbas lovet i 2014.

– Palestinske myndigheter, som får bistand fra blant andre Norge, gir fortsatt lønn til fengslede palestinske terrorister, sa nyhetsanker Jarle Roheim Håkonsen på NRK Søndagsrevyen 24. april.

– Norge og andre giverland protesterte på dette for flere år siden, men praksisen fortsetter. Bistandspengene går nå bare via en omvei til fangene, fortsatte kollegaen hans, Nina Owing.

Deretter fikk vi se en reportasje full av viktig informasjon, der NRK forklarte hvordan belønningssystemet fungerer og at det norske utenriksdepartementet er klar over praksisen uten å la det få konsekvenser for bistanden.

Her kan du se innslaget.

Her kan du lese om saken på NRKs nettsider.

 

Skulle ha tatt slutt i 2014

Reporter Tormod Strand innledet saken med å fortelle om den 15 år gamle israelske jenta Malki Roth, som ble drept sammen med 14 andre sivile da en palestinsk selvmordsbomber sprengte seg i lufta på en pizzarestaurant i Jerusalem i 2001. Den ansvarlige for å lage bomben, Abdullah Barghouti, sitter nå i israelsk fengsel og mottar en månedlig lønn på om lag 10.000 kroner. Flere hundre palestinske fanger, mange av dem terrorister, belønnes med månedlige lønnsutbetalinger slik som Barghouti. Jo verre terror, desto høyere lønn får fangene, forklarte Strand.

MIFF har gjennom flere år skrevet mye om PAs lønnssystem for terrorister, men det er ikke ofte vi har sett verken NRK eller norske politikere snakke så høyt om dette. Sist NRK hadde fokus på dette var i 2013. Den gangen fikk saken en del oppmerksomhet og utenriksdepartementet erkjente at terrorlønnssystemet til PA er reelt. Sammen med andre giverland formidlet Norge et krav til PA om at praksisen måtte stanse. Norske bistandsoverføringene fortsatte likevel som før, de siste årene med om lag 200 millioner kroner i årlig direkte overføring til PAs budsjett.

 

PA førte giverlandene bak lyset

I løpet av 2014 skapte de palestinske selvstyremyndighetene et falskt inntrykk av at kravet fra giverlandene var imøtekommet. President Mahmoud Abbas sa den gangen at ordningen skulle stoppes. Nå var det PLO, den palestinske frigjøringsorganisasjonen, som skulle betale penger til fanger ved hjelp av arabiske givere.

MIFF skrev allerede i mai 2015 at PA likevel hadde fortsatt lønnsutbetalingene. Vår kilde var en rapport fra Palestinian Media Watch (PMW). I reportasjen på Søndagsrevyen hadde NRK intervjuet PMWs leder Itamar Marcus om en ny, lignende og mer utfyllende rapport fra PMW om det samme temaet: at PLO brukes som et skalkeskjul for å blidgjøre Norge og andre giverland, og at det fortsatt er de palestinske selvstyremyndighetene som betaler penger til terrorister i fengsler.

– Vi fant ikke bare ledelsens uttalelser om at de betalte, men vi fant faktisk pengeoverføringer fra de palestinske selvstyremyndighetene til PLO som svarte eksakt til det beløpet de trengte for å betale terroristene, forteller Marcus på NRK.

Under denne artikkelen kan du se video av Itamar Marcus som legger fram de samme opplysningene i et kort foredrag på MIFFs europeiske Israel-konferanse for en uke siden, søndag 17. april.

 

Utenriksdepartementet har kjent til bedraget hele tiden

Det mest oppsiktsvekkende med reportasjen er at NRK kan fortelle at det norske utenriksdepartementet helt siden 2014 har vært kjent med faktaforholdene som kommer fram i PMWs rapport.

– Vi ble kjent med i 2014 at palestinske selvstyremyndigheter overførte penger til PLO som så finansierte denne støtteordningen for fanger. For oss var det like uakseptabelt som om pengene hadde kommet direkte fra PA, sier statssekretær statssekretær Tore Hattrem (Høyre).

– Utenriksdepartementet vil ikke gjøre noe annet enn å protestere. Det er ikke aktuelt å kutte i den norske bistanden til Palestina, forteller NRKs reporter.

 

Reaksjoner fra FrP og KrF

Stortingsrepresentant Jørund Rytman fra regjeringspartiet FrP sier til NRK at han mener avsløringen må få som konsekvens at bistandspenger kuttes.

– Det er helt nytt for meg at palestinerne gjorde det på denne måten, og dette må jo få konsekvenser at bistandspengene kuttes – at man ikke bare protesterer, men viser handling, sier han.

Også KrF er svært overrasket over at utenriksdepartementet har visst om at PA har fortsatt å lønne terrorister, ifølge NRK Kveldsnytt samme kveld.

– Det er en veldig overraskende opplysning for meg at norsk UD har vært fullstendig klar over dette og at man i tillegg lar praksisen fortsette i realiteten som før, når det kommer til det reelle innholdet, sier Hans Olav Syversen, fungerende parlamentarisk leder i KrF.

Han er enig med FrP i at dette bør få konsekvenser for bistanden til PA.

– Hvis det viser seg at dette er riktig, mener jeg det må få konsekvenser. Det vil være undergravende for oss at penger som gis for å bygge samfunnet i Palestina i realiteten kan brukes til å gi terrorlønn til fanger som har begått veldig ekstreme handlinger i mange tilfeller.

 

En gyllen mulighet for Børge Brende

Etter at den sittende regjeringen hadde tiltrådt, la MIFF fram et 16 siders notat med ni forventninger til en regjering som sier i sin plattform at de vil ha ”en balansert holdning til Midtøsten-konflikten”. En av forventningene våre er at regjeringen legger press på PA til å avvikle deres skalerte belønningssystem for dømte terrorister.

I 2013 lot det norske utenriksdepartementet seg berolige av at PA ”forsikret at det ikke har gått norske bistandsmidler til denne ordningen”. Dette gjentok statssekretær Hattrem i Kveldsnytt søndag. Men det er selvfølgelig ikke godt nok! Selv om PAs lønn til fanger utbetales fra andre budsjettposter enn de budsjettpostene som direkte støttes av norsk bistand, er de norske midlene åpenbart med på å frigjøre andre midler til resten av budsjettet – og dermed til å lønne terrorister. Det er selve ordningen regjeringen må avvise.

Nå har Børge Brende, utenriksdepartementet og regjeringen en gyllen mulighet til å vise handlekraft! Regjeringen kan ikke lenger fortie og akseptere at Norge på denne måten er med på å finansiere terror!

 

Se Itamar Marcus’ informative presentasjon fra MIFFs europeiske Israel-konferanse:

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart