Benjamin og Sarah Netanyahu sammen med Egypts utenriksminister Sameh Shoukry i Jerusalem 10. juli 2016. (Foto: Den israelske statsministerens kontor / Flickr.com)
Benjamin og Sarah Netanyahu sammen med Egypts utenriksminister Sameh Shoukry i Jerusalem 10. juli 2016. (Foto: Den israelske statsministerens kontor / Flickr.com)

Egypt vil være vertskap for nye forhandlinger

Egypt tilbyr å være vertskap for direkte samtaler mellom Israel og palestinerne.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Egypt har tilbudt Israel og de palestinske selvstyremyndighetene å legge til rette for tillitsbyggende samtaler mellom partene, ifølge Ha’aretz.

 

Tillitsbyggende tiltak

Vestlige diplomater og representanter for de palestinske selvstyremyndighetene sier at de eventuelle samtalene vil ha fokus på å dempe spenningsnivået mellom partene. I tillegg til israelske og palestinske ledere, er ideen at også representanter fra Jordan og Egypt skal delta. Målet skal være å bli enige om en serie tillitsbyggende tiltak som skal dempe spenningsnivået på bakken på Vestbredden og bedre atmosfæren mellom partene. Egypts utenriksminister Sameh Shoukry tok opp initiativet med Israels statsminister Benjamin Netanyahu da de to møttes i Jerusalem søndag, ifølge kildene. Shoukrys besøk i Israel var det første fra en egyptisk utenriksminister på ni år. I taler og på pressekonferanse med Netanyahu brukte han anledningen til å ta til orde for en fornyet fredsprosess med utgangspunkt i det arabiske fredsinitiativet fra 2002.

 

Ideen skal ha kommet fra PA

To uker før besøket i Jerusalem var Shoukry i Ramallah og møtte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og Fatahs generalsekretær Saeb Erekat (som tidligere var PAs forhandlingsleder). Ha’aretz’ kilder forteller at det var på møtet i Ramallah at ideen om en arbeidsgruppe med representanter fra Israel, PA, Jordan og Egypt først ble tatt opp. Det skal ha vært palestinerne som kom med forslaget, og Egypt skal ha akseptert å ta det opp med Netanyahu.

Temaer som kan komme opp, vil være for eksempel palestinske tiltak for å bekjempe terror og stanse oppfordringer til terror, samt israelske tiltak for å fryse boligbyggingen i bosetningene i noen grad, overføre mer sivil makt til palestinerne og bedre de økonomiske forholdene i de palestinske selvstyreområdene.

 

Direkte fredsforhandlinger?

Sett fra Israels side, vil slike samtaler kunne berede grunnen for direkte fredsforhandlinger med palestinerne, selv om PA helt inntil nylig har sagt at de aldri mer vil forhandle direkte med Israel.

Netanyahu sa i begynnelsen av møtet med Shoukry at han ønsker det egyptiske initiativet velkommen og oppfordret palestinerne til å ”følge det gode eksempelet fra Egypt og Jordan og bli med oss på direkte forhandlinger”.

– Det er bare på denne måten vi kan ta tak i alle de uavklarte temaene mellom oss og gjøre visjonen om fred basert på to stater for to folk til virkelighet, skal Netanyahu ha sagt.

 

Bekrefter langt på vei at Netanyahu blir med

Jerusalem Post skriver at statsministerens kontor har bekreftet at Netanyahu sier seg villig til å være med på slike samtaler. Netanyahus talsmenn vil ikke kommentere Ha’aretz-rapporten spesifikt, men svarer slik: ”Enten dette temaet ble tatt opp eller ikke, uttrykte Israel at vi er klare for direkte, bilaterale forhandlinger uten forhåndsbetingelser.”

Dersom initiativet lykkes, vil det være første gang Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu møtes ansikt til ansikt til samtaler siden 2010. Da Abbas og Israels president Reuven Rivlin var i Brȕssel samtidig for å snakke med EU-ledere om fredsprosessen i juni, nektet Abbas å hilse på Rivlin.

 

Vil støtte Israel i å få frigitt fanger fra Gaza

Netanyahu skal i tillegg ha tatt opp saken om de savnede israelerne som er i Hamas’ hender i Gaza. To sivile israelere er antatt å være i live i fangenskap hos Hamas, og Hamas er i besittelse av kroppene til to drepte soldater. Netanyahu ba Egypt om å bidra til å få Hamas med på å frigi både de levende og de drepte israelerne. Shoukry skal ha svart bekreftende på at de vil stå sammen med Israel om dette.

 

Les også:

Voksende allianse mellom Israel og Egypt

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart