Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Egypt vil være vertskap for nye forhandlinger

Benjamin og Sarah Netanyahu sammen med Egypts utenriksminister Sameh Shoukry i Jerusalem 10. juli 2016. (Foto: Den israelske statsministerens kontor / Flickr.com)
Benjamin og Sarah Netanyahu sammen med Egypts utenriksminister Sameh Shoukry i Jerusalem 10. juli 2016. (Foto: Den israelske statsministerens kontor / Flickr.com)
Egypt tilbyr å være vertskap for direkte samtaler mellom Israel og palestinerne.

Egypt har tilbudt Israel og de palestinske selvstyremyndighetene å legge til rette for tillitsbyggende samtaler mellom partene, ifølge Ha’aretz.

 

Tillitsbyggende tiltak

Vestlige diplomater og representanter for de palestinske selvstyremyndighetene sier at de eventuelle samtalene vil ha fokus på å dempe spenningsnivået mellom partene. I tillegg til israelske og palestinske ledere, er ideen at også representanter fra Jordan og Egypt skal delta. Målet skal være å bli enige om en serie tillitsbyggende tiltak som skal dempe spenningsnivået på bakken på Vestbredden og bedre atmosfæren mellom partene. Egypts utenriksminister Sameh Shoukry tok opp initiativet med Israels statsminister Benjamin Netanyahu da de to møttes i Jerusalem søndag, ifølge kildene. Shoukrys besøk i Israel var det første fra en egyptisk utenriksminister på ni år. I taler og på pressekonferanse med Netanyahu brukte han anledningen til å ta til orde for en fornyet fredsprosess med utgangspunkt i det arabiske fredsinitiativet fra 2002.

 

Ideen skal ha kommet fra PA

To uker før besøket i Jerusalem var Shoukry i Ramallah og møtte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og Fatahs generalsekretær Saeb Erekat (som tidligere var PAs forhandlingsleder). Ha’aretz’ kilder forteller at det var på møtet i Ramallah at ideen om en arbeidsgruppe med representanter fra Israel, PA, Jordan og Egypt først ble tatt opp. Det skal ha vært palestinerne som kom med forslaget, og Egypt skal ha akseptert å ta det opp med Netanyahu.

Temaer som kan komme opp, vil være for eksempel palestinske tiltak for å bekjempe terror og stanse oppfordringer til terror, samt israelske tiltak for å fryse boligbyggingen i bosetningene i noen grad, overføre mer sivil makt til palestinerne og bedre de økonomiske forholdene i de palestinske selvstyreområdene.

 

Direkte fredsforhandlinger?

Sett fra Israels side, vil slike samtaler kunne berede grunnen for direkte fredsforhandlinger med palestinerne, selv om PA helt inntil nylig har sagt at de aldri mer vil forhandle direkte med Israel.

Netanyahu sa i begynnelsen av møtet med Shoukry at han ønsker det egyptiske initiativet velkommen og oppfordret palestinerne til å ”følge det gode eksempelet fra Egypt og Jordan og bli med oss på direkte forhandlinger”.

– Det er bare på denne måten vi kan ta tak i alle de uavklarte temaene mellom oss og gjøre visjonen om fred basert på to stater for to folk til virkelighet, skal Netanyahu ha sagt.

 

Bekrefter langt på vei at Netanyahu blir med

Jerusalem Post skriver at statsministerens kontor har bekreftet at Netanyahu sier seg villig til å være med på slike samtaler. Netanyahus talsmenn vil ikke kommentere Ha’aretz-rapporten spesifikt, men svarer slik: ”Enten dette temaet ble tatt opp eller ikke, uttrykte Israel at vi er klare for direkte, bilaterale forhandlinger uten forhåndsbetingelser.”

Dersom initiativet lykkes, vil det være første gang Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu møtes ansikt til ansikt til samtaler siden 2010. Da Abbas og Israels president Reuven Rivlin var i Brȕssel samtidig for å snakke med EU-ledere om fredsprosessen i juni, nektet Abbas å hilse på Rivlin.

 

Vil støtte Israel i å få frigitt fanger fra Gaza

Netanyahu skal i tillegg ha tatt opp saken om de savnede israelerne som er i Hamas’ hender i Gaza. To sivile israelere er antatt å være i live i fangenskap hos Hamas, og Hamas er i besittelse av kroppene til to drepte soldater. Netanyahu ba Egypt om å bidra til å få Hamas med på å frigi både de levende og de drepte israelerne. Shoukry skal ha svart bekreftende på at de vil stå sammen med Israel om dette.

 

Les også:

Voksende allianse mellom Israel og Egypt

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart