Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Strømlinjer fra Israel til de palestinskkontrollerte områdene. (Illustrasjonsfoto: Israelandstuff.com)
Strømlinjer fra Israel til de palestinskkontrollerte områdene. (Illustrasjonsfoto: Israelandstuff.com)

Palestinske myndigheter vil betale strømgjeld

Palestinske myndigheter og strømselskaper skylder Israel 4,3 milliarder kroner i ubetalte strømregninger. Etter ti år med betalingsnekt, har partene kommet til en avtale denne uken.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Tirsdag underskrev israelske og palestinske myndigheter en avtale om betalingsordning for den enorme strømgjelden palestinerne har pådratt seg gjennom mer enn ti år.

Avtalen innebærer at de palestinske selvstyremyndighetene (PA) skal overta all forvaltning av elektrisitet som distribueres på palestinsk territorium og dermed bli eneste gjeldshaver. Til nå har mye av innkrevingen av strømavgifter vært desentralisert til lokale selskaper og kommuner, som i likhet med PA ikke har betalt regningene sine til Israel. Etter ti år der kommunikasjonen om strømgjelden har vært helt fastlåst, er den totale palestinske gjelden til det statlige israelske strømselskapet Israel Electric Corporation (IEC) kommet opp i 4,3 milliarder kroner. For IEC har de manglende betalingene vært en stor økonomisk belastning og et hinder for å kunne utvide strømleveransene til palestinerne, skriver Ynetnews.com.

 

Ettergir gjeld og frigir fryste midler

Gjeldskrisen skal ifølge den nye avtalen løses ved at Israel ettergir 1,1 milliard kroner av gjelden. PA skal betale 1,24 milliard kroner av gjelden nå når avtalen inngås. Den resterende summen skal så nedbetales i løpet av 48 avdrag, ifølge Times of Israel og Jerusalem Post.

I mangel av betaling for elektrisiteten har israelske myndigheter tidligere trukket deler av gjelden fra de månedlige overføringene av skatter og avgifter som Israel innkrever på vegne av PA (et økonomisk samarbeid som ble inngått i Oslo 2-avtalen). 2,5 milliarder kroner i slike fryste midler skal frigjøres nå som den nye avtalen trer i kraft. Betingelsen er at PA forplikter seg til å bruke disse midlene på helse- og velferdstjenester.

 

– Direkte forhandlinger fungerer

Tidligere har IEC forsøkt å tvinge fram betaling for strømmen til palestinerne gjennom å kutte eller avgrense strømforsyningen til bestemte steder i korte perioder av gangen. Dette førte aldri fram. Betalingsavtalen er et resultat av direkte samtaler mellom palestinske og israelske forhandlere.

– Avtalen sikrer kontinuitet i strømforsyning og økonomisk utvikling for de palestinske selvstyreområdene, sier Israels finansminister Moshe Kahlon.

– Denne avtalen er et bevis på at direkte bilateral dialog virker, sier generalmajor Yoav Mordechai, som er leder for COGAT, det israelske administrasjonsorganet for offentlig samarbeid med palestinerne på Vestbredden og i Gaza.

 

Brende gratulerer

– Jeg gratulerer begge parter med avtalen om innkreving av strømavgifter. Dette er den mest omfattende avtalen mellom israelske og palestinske myndigheter på svært lang tid. Begge parter har vist vilje og evne til å inngå kompromisser og har utøvd lederskap i en vanskelig tid, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

UD opplyser at Norge har hatt løpende kontakt med begge parter i forhandlingsfasen.

– Strømavtalen var tema i mine samtaler med israelske og palestinske ledere da jeg besøkte Jerusalem og Ramallah i forrige uke. Det er viktig at partene kom i mål med avtalen før møtet i Giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) i New York 19. september, sier Brende.

– Avtalen vil styrke den palestinske økonomien. Jeg håper dette kan bli starten på et fornyet samarbeid på andre områder, blant annet for distribusjon av gass og vann til Vestbredden og Gaza. Jeg håper også at avtalen vil virke positivt på den politiske prosessen, avslutter utenriksministeren.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart