Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

PMW: – Palestinske myndigheter prioriterer lønn til terrorister foran medisinsk behandling til befolkningen

Denne ett år gamle palestinske gutten heter Musa og er fra Ramallah på Vestbredden. I oktober 2018 fikk han operert inn et nytt hjerte donert fra en israelsk jødisk gutt som døde av en kronisk sykdom. (Foto: Sheba-sykehuset i Tel Aviv)
Denne ett år gamle palestinske gutten heter Musa og er fra Ramallah på Vestbredden. I oktober 2018 fikk han operert inn et nytt hjerte donert fra en israelsk jødisk gutt som døde av en kronisk sykdom. (Foto: Sheba-sykehuset i Tel Aviv)
Til tross for at israelske leger og sykehus kan tilby behandling i verdensklasse, vil palestinske myndigheter heller bruke penger på å lønne terrorister.

Israel har årlig gitt medisinsk behandling til mange tusen palestinere. I 2015 – som er det siste året det ble laget en offisiell oversikt – fikk 102.000 palestinere innreisetillatelse for å motta medisinsk behandling i Israel. Over 20.000 av dem fikk hjelp på israelske sykehus.

Dette humanitære programmet har nå blitt avsluttet. Fra 26. mars har de palestinske selvstyremyndighetene (PA) bestemt at de ikke lenger vil sende syke eller skadde palestinere til Israel.

PAs begrunnelse for at de – i realiteten – vil straffe sine egne innbyggere er slik: Ettersom Israel nekter å overføre rundt 1,2 milliarder kroner (138 millioner US dollar) til PA for 2019 (som er summen PA bruker på å lønne terrorister), vil PA ikke lenger tillate at palestinere reiser til Israel for å få medisinsk behandling.

De palestinske selvstyremyndighetene publiserte dette bildet av Abbas da det oppstod rykter om helsetilstanden hans.
I mai 2018 skal en israelsk legespesialist ha vært med på å redde livet til palestinernes president Mahmoud Abbas. Dette bildet ble publisert da det oppstod rykter om helsetilstanden hans.

For å dekke kostnadene har PA hittil betalt rundt 860 millioner (100 millioner US dollar) kroner årlig til Israel for denne tjenesten.

Det er den Jerusalem-baserte palestinske avisen Al-Hayat Al-Jadida, som i en artikkel publisert 27. mars, skriver om PAs vedtak. Den ble gjengitt av Palestinian Media Watch (PMW) samme dag.

Al-Hayat Al-Jadida refererer fra en uttalelse som kom fra Osama Al-Najjar, talsmannen for Det palestinske helsedepartementet.

Han kunne fortelle at vedtaket ble fattet som et svar på at Israel holder tilbake midler fra skattene som landet krever inn på vegne av de palestinske selvstyremyndighetene. (Dette er en ordning som ble bestemt i avtalen Protocol on Economic Relations fra 1994 i forhandlinger mellom Israel og PLO.)

Han sa også at vedtaket er politisk begrunnet og dermed ikke har til hensikt å forbedre den medisinske behandlingen palestinere vil bli tilbudt. Likevel forsøkte han å berolige befolkningen ved å love at PA ville tilby alternative behandlinger på palestinske offentlige eller private sykehus.

Det var 2. juli 2018 at Israels nasjonalforsamling vedtok en lov som innebærer at Israel kan holde tilbake det samme beløpet som PA utbetaler i lønn til terrorister og deres familier. Hensikten er å legge press på PA slik at de slutter å utbetale lønn til palestinske terrorister. Med dagens ordning fristes mange palestinere til å utføre terrorangrep mot israelere av økonomiske årsaker.

17. februar i år bestemte så det israelske sikkerhetskabinettet for første gang å sette loven i verk. Da ble det bestemt at rundt 1,2 milliarder kroner av PAs skatter og avgifter skulle holdes tilbake. Dette vedtaket kom kort tid etter drapet på den unge israelske kvinnen Ori Ansbacher.

Den 19 år gamle israelske jenta Ori Ansbacher ble brutalt voldtatt og drept torsdag 7. februar. (Foto: Privat)
Den 19 år gamle israelske kvinnen Ori Ansbacher ble brutalt voldtatt og drept torsdag 7. februar. (Foto: Privat)

PA svarte så med å erklære at de ville nekte å motta noe som helst av midlene Israel har samlet inn dersom ikke hele summen av tilbakeholdte midler blir overført.

Den israelske loven sier også at PA vil kunne motta hele eller deler av summen dersom ordningen med å betale lønn til terrorister blir avsluttet, og gjennomført i et helt år. Hittil har PA nektet plent å etterkomme det kravet.

Palestinske fanger i israelske fengsler får høye månedslønninger fra PA.
Palestinske fanger i israelske fengsler får høye månedslønninger fra PA. Mange av dem er dømt for terrorisme.

Til tross for at mange giverland har formanet palestinerne om å slutte med å gi lønn til terrorister, insisterer PA på at ordningen skal fortsette, uansett hvilke konsekvenser det måtte få. Palestinernes president Mahmoud Abbas erklærte følgende i fjor: – Dersom vi bare skulle ha én mynt igjen, vil vi gi den til martyrene, fangene og deres familier.

PMW konkluderer med at PA kommer til å fortsette med å utbetale lønn til frigitte- og fengslede palestinske terrorister i stedet for å gi syke palestinere mulighet for å motta den beste medisinske behandlingen på israelske sykehus.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart