Palestinske fanger
Palestinske fanger i israelske fengsler får høye månedslønninger fra PA. Mange av dem er dømt for terrorisme.

Nederland avviser Norges unnskyldning og kutter all direkte bistand til palestinske myndigheter

Når skal norske politikere slutte å svelge de palestinske bortforklaringene rått?

Den nederlandske regjeringen vil stoppe den siste biten av direkte tilskudd til palestinske selvstyremyndigheter (PA), fordi det fortsatt utbetales lønn til dømte terrorister og deres familier. Nederlandske myndigheter har over 20 ganger klaget på praksisen palestinske myndigheter har med å belønne angrep på israelske sivile, men PA har ikke vært villig til å stanse praksisen.

Den israelske organisasjonen Palestinian Media Watch (PMW) har fulgt denne saken tett i en årrekke. I 2018 hadde PMW-direktør Itamar Marcus og terror-overlevende Kay Wilson et foredrag om lønn til terrorister for medlemmer i det nederlandske parlamentet. Etter foredraget besluttet nederlandske politikere å kutte i støtten til PA i håp om å få dem til å endre praksis, men siden det ikke har skjedd noen endring siden i fjor kutter de nå støtten helt.

Nederland gir flere titalls millioner kroner årlig i bistand til palestinerne, men det meste blir gitt gjennom ulike ikke-statlige organisasjoner. I tillegg har Nederland gitt rundt 15 millioner kroner årlig i direkte støtte til PA, som har gått til å lønne ansatte i det palestinske justisdepartementet. Det er denne støtten som nå fjernes, skriver Palestinian Media Watch på sine nettsider.

«Avgjørelsen om å kutte all nederlandsk bistand er viktig. Nederland, som fram til nå har finansiert PAs justisdepartement, sier at PAs utbetaling av lønn til terrorister gjør at PA ikke er kvalifisert til å motta noen finansiering – selv om giverpengene går til et legitimt behov – som justisdepartementet».

Samtidig er dette et klart signal fra nederlandske politikere at selv om midlene de har gitt til PA ikke har gått direkte til lønn til terrorister, så har det frigjort midler fra palestinernes budsjett, som gjør at de kan bruke mer av sine penger på å belønne terror. En rekke europeiske land, inkludert Norge, har godtatt bortforklaringene fra PA om at bistanden de får fra givere ikke går til terrorlønn. Denne forklaringen holder ikke lenger for Nederland.

«Nederland avviser nå denne europeiske unnskyldningen for å fortsette å finansiere PA selv om de oppmuntrer til terror», skriver PMW.

Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, men Norge bør følge Nederlands eksempel for å presse fram en slutt i den palestinske terrorbelønningen.

– For å få slutt på terrorbelønningen bør Norge følge Nederlands eksempel, kommenterer Myrland. Er du enig? Burde Norge gjøre som Nederland?

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart