Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Stille i Ramallah etter Marokkos normalisering

Mahmoud Abbas
PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: Facebook)

Da De forente arabiske emirater varslet normalisering med Israel i august, kom det sterke reaksjoner fra palestinske selvstyremyndigheter i Ramallah. Tiltaket var «forkastelig», «forræderi» og «et dolkestøt i ryggen». PA kalte tilbake sin ambassadør fra Abu Dhabi, Emiratenes flagg og bilder av emiratiske ledere ble brent i palestinske protester og PA forsøkte å samle Den arabiske liga i fordømmelse.

Men palestinernes protester førte ikke fram. I september avviste Den arabiske liga en fordømmelse til stor palestinsk skuffelse, og kort tid senere bekreftet Bahrain at også de vil normalisere forholdet til Jerusalem. Siden har Sudan fulgt etter, og i sist uke fulgte Marokko.

Og nå er det andre toner fra Ramallah, påpeker Aaron Boxerman i Times of Israel. «Som et tegn på hvor mye som har endret seg de siste fire månedene, ble torsdagens nyhet om at Marokko har bestemt seg for å gjenopprette bilaterale forbindelser med Israel møtt med ikke så mye som et pip fra palestinske selvstyremyndigheter.»

Palestinske ledere som var harde i sine fordømmelser i august og september, har hittil ikke kommet med offentlig uttalelser. Fatah-toppen Jibril Rajoub kom med en relativt forsiktig svar da han ble spurt om saken under et besøk i Irak, og det ble ikke gjengitt av PA- eller Fatah-kanaler. På de palestinske kveldsnyhetene torsdag, som ble sendt tre timer etter Donald Trumps Twitter-melding om Israel-Marokko gjennombruddet, ble ikke nyheten nevnt med et ord. En talsperson for Fatah nekter å kommentere saken overfor Times of Israel.

  • «Palestinske myndigheter viser tegn på å justere sin strategi til den nye regionale realiteten hvor åpne forbindelser med Israel ikke lenger er tabu,» skriver Boxerman.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart