Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Mahmoud Abbas
PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: Facebook)

Stille i Ramallah etter Marokkos normalisering

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Da De forente arabiske emirater varslet normalisering med Israel i august, kom det sterke reaksjoner fra palestinske selvstyremyndigheter i Ramallah. Tiltaket var «forkastelig», «forræderi» og «et dolkestøt i ryggen». PA kalte tilbake sin ambassadør fra Abu Dhabi, Emiratenes flagg og bilder av emiratiske ledere ble brent i palestinske protester og PA forsøkte å samle Den arabiske liga i fordømmelse.

Men palestinernes protester førte ikke fram. I september avviste Den arabiske liga en fordømmelse til stor palestinsk skuffelse, og kort tid senere bekreftet Bahrain at også de vil normalisere forholdet til Jerusalem. Siden har Sudan fulgt etter, og i sist uke fulgte Marokko.

Og nå er det andre toner fra Ramallah, påpeker Aaron Boxerman i Times of Israel. «Som et tegn på hvor mye som har endret seg de siste fire månedene, ble torsdagens nyhet om at Marokko har bestemt seg for å gjenopprette bilaterale forbindelser med Israel møtt med ikke så mye som et pip fra palestinske selvstyremyndigheter.»

Palestinske ledere som var harde i sine fordømmelser i august og september, har hittil ikke kommet med offentlig uttalelser. Fatah-toppen Jibril Rajoub kom med en relativt forsiktig svar da han ble spurt om saken under et besøk i Irak, og det ble ikke gjengitt av PA- eller Fatah-kanaler. På de palestinske kveldsnyhetene torsdag, som ble sendt tre timer etter Donald Trumps Twitter-melding om Israel-Marokko gjennombruddet, ble ikke nyheten nevnt med et ord. En talsperson for Fatah nekter å kommentere saken overfor Times of Israel.

  • «Palestinske myndigheter viser tegn på å justere sin strategi til den nye regionale realiteten hvor åpne forbindelser med Israel ikke lenger er tabu,» skriver Boxerman.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart