Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Palestinske skolebøker kritiseres for å drive med hatopplæring. Nå vil EU holde penger tilbake frem til skolebøkene endres. Bildet er fra skolestart 23. august 2021. Barna må gå med munnbind for å hindre smitte på skolen. (Foto: Flash90)

EU følger Norges kutt i støtte til palestinsk utdanning

Holder tilbake 200 millioner kroner med krav om at hatopplæringen i skolene tar slutt.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Det europeiske parlamentet, et av tre lovgivende organer i Den europeiske union (EU), har fremmet et forslag som vil gjøre at over 200 millioner kroner i europeisk finansiering til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNWRA) holdes tilbake frem til det gjøres en betydelig endring i skolebøkene, som ofte er blitt anklaget for å drive med oppmuntring til vold.

Dermed gjør EU som Norge gjorde i 2020 og holder tilbake midler frem til det blir positive endringer i de palestinske skolebøkene. UNRWA bruker i dag de offisielle skolebøkene til de de palestinske selvstyremyndighetene (PA).

EU har tidligere uttrykt bekymring over «mangel på effektivt å handle mot hatytringer og vold i skolebøkene», men selv ikke om kritikken til tider har vært krass har det hjulpet nevneverdig. Nå håper de å endre bøkene med økonomisk press. Det var et venstreorientert parti som frontet forslaget.

– Dette er et viktig tiltak som sier mye om den pågående frustrasjonen til europeiske politikere, som ikke lenger ønsker å finansiere hatopplæringen i palestinske klasserom. De krever med rette at palestinske barn blir opplært til toleranse, sameksistens og respekt, forteller Marcus Sheff, leder av organisasjonen IMPACT-se, som analyserer de palestinske skolebøkene.

EU er i dag palestinske myndigheters største enkeltdonor og betaler lønnen til de offentlig ansatte, inkludert de som lager PAs skolebøker og læreplaner. I tillegg sendte EU nesten 1,4 milliarder kroner i bistand til UNRWA i 2021.

For å ikke gå glipp av 200 millioner kroner må UNRWA nå bruke skolebøker som «fremmer sameksistens og toleranse med jødisk-israelere og fredsopplæring med Israel i tråd med målet om en tostatsløsning». Hvis ikke slike endringer blir gjort innen starten på skoleåret 2022, vil de 200 millionene som holdes tilbake heller gå til palestinske organisasjoner «som kan vise til en historie med å promotere sameksistens med Israel».

Samtidig som de holder penger tilbake vil EU i budsjettet sitt for 2022, som enda ikke er vedtatt, øke den generelle finansieringen til UNRWA med nesten 100 millioner kroner, skriver Times of Israel.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart