Det kristne senteret Beit Al-Liqa utenfor Betlehem skal ha blitt stengt ned av palestinske myndigheter. (Foto: Beit Al-Liqa)

Kristen leder arrestert og organisasjonen stengt etter bilde med jødisk politiker

Er det virkelig en harmonisk sameksistens mellom palestinske kristne og muslimer?

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Nylig påstod den palestinske presidenten Mahmoud Abbas at det var en vellykket og harmonisk sameksistens mellom palestinske kristne og muslimer i de palestinske områdene. Han understreket at «kristne og muslimer kjemper sammen mot deres fiende [jødene/israelerne], fordi vi begge har vært eiere av dette landet i hele dets eksistens».

Men den gjensidige kjærligheten og forståelsen går ikke lenger enn palestinske myndigheter (PA) og Abbas tillater. Hvis du er en kristen og avviker fra mantraet om å «kjempe mot fienden Israel», så vil du bli straffet, skriver Itamar Marcus i et innlegg hos Palestinian Media Watch.

Da den frivillige kristne palestinske organisasjonen Beit Al-Liqa utenfor Betlehem hadde besøk av den tidligere israelske parlamentarikeren Yehuda Glick, som leder Temple Mount Heritage Foundation og HaLiba-initiativet, grupper som jobber for at jøder skal ha lov til å be på Tempelhøyden, endte organisasjonen med å bli stengt ned av PA og den kristne lederen ble arrestert mens «etterforskningen» pågår.

Beit Al-Liqa er et populært sted for spesielt tyske turister og Glick, som også er sertifisert turguide, skal ha møtt en gruppe på 50 tyske turister der. Lederen av den kristne organisasjonen, Johnny Shahwan, skal ha vært med på et bilde sammen med de tyske turistene og Glick. Shahwan og Glick skal ikke ha møtt hverandre før og møtet var helt tilfeldig.

Likevel fikk bildet av de to sammen oppmerksomhet hos palestinske aktivister, som reagerte kraftig. Det endte altså med at Shahwan ble arrestert og det kristne senteret ble stengt. PAs øverste leder for kirkesaker i Palestina mener Shahwans oppførsel «skader æren til medlemmer av det palestinske folk» som kjemper for å forsvare «islamske og kristne hellige steder fra vanhelligelsen av jøder».

Den kristne lederen Johnny Shahwan (t.v.) ble pågrepet av palestinsk politi for å ha møtt Yehuda Glick. Den kristne organisasjonen sier møtet var helt tilfeldig og ikke noe planlagt. Her er pastoren fotografert sammen med sin kone Marlene Shahwan. (Foto: Beit Al-Liqa)

Tempelhøyden, hvor Klippedomen og Al-Aqsa-moskeen ligger, er det helligste stedet i jødedommen. Likevel har jøder i liten grad tilgang til området og det er forbudt for jøder å be der. Det er et regelverk aktivister som Glick ønsker å endre på.

Det har gjort Glick omstridt og er en av årsakene til at PA omtaler han som en «ekstremist». Foreløpig er det bare den kristne lederen som er pågrepet av palestinsk politi, men den palestinske aktivisten Mundhir Amira oppfordrer PA til å «straffe alle som var involvert i besøket».

Etter at Shahwan ble arrestert har Glick tatt kontakt med en rekke mennesker for å forsøke å få dem til å gripe inn på Shahwans vegne, men alle han har henvendt seg til har vært redde for å hisse på seg PA.

Det er ikke første gang det har vist seg å være farlig for palestinere å møte Glick. I 2017 ble Muhammad Jaber, en innbygger i Hebron, arrestert av PA etter å ha møtt Glick, som den gang satt i det israelske parlamentet for partiet Likud.

Arbeidet til Glick har også satt hans eget liv i fare. I 2014 ble han skutt på kloss hold av en terrorist fra Islamsk Jihad. Glick ble alvorlig skadet.

Dette bildet har satt sinnene i kok. Den tidligere israelske politikeren (i sort) Yehuda Glick poserte sammen med 50 tyske turister inne på det palestinske kristne senteret Beit Al-Liqa. Også senterets leder Johnny Shahwan er med på bildet. Som følge av bildet har Shahwan blitt arrestert og senteret stengt.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

4 kommentarer

  1. Det står at Glick er han-kjønn. Johnny Shahwan hører også ut som han-kjønn. Kan en forklare hvorfor det er hun-kjønn avbildet? Hvem er hun?

  2. Kanskje man kan få Dnk ved Mellomkirkelig Råd til å agere for å få til en løslatelse?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart