Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

FN-utsending: – Jihadisters avanserte våpen undergraver PA og truer Israel

Militante palestinere i kamp med israelske soldater i byen Jenin på Vestbredden mandag 3. juni. (Foto: Flash90)
FNs spesialutsending Tor Wennesland er svært bekymret for situasjonen på Vestbredden.

Terrorgruppene på Vestbredden har bedre våpen enn sikkerhetsstyrkene til de palestinske selvstyremyndighetene (PA). Det er en trussel mot Israel og undergraver palestinske selvstyremyndigheter, sier FNs spesialutsending til Midtøsten, norske Tor Wennesland.

De palestinske sikkerhetsstyrkene ble i sin tid opprettet i forbindelse med Oslo-avtalen for å stanse palestinske terrorgrupper, men nå er terroristene bedre utrustet enn de som skal forsøke å stanse dem.

– Det er en betydelig økning i tilgjengeligheten av svært sofistikerte våpen over hele Vestbredden. Disse våpnene er ikke i hendene til palestinske sikkerhetsstyrker, men grupper tilknyttet Hamas, Islamsk Jihad og andre grupperinger, sier Wennesland, gjengitt i Jerusalem Post.

Selv om de palestinske sikkerhetsstyrkene ble opprettet for å håndtere palestinske terrorgrupper, har palestinske selvstyremyndigheter helt fra starten av Oslo-prosessen sviktet i å avvæpne og fengsle palestinske militsgrupper, slik avtalen krever. Det siste årene har det blitt enda verre.

Da har palestinske myndigheter mer eller mindre mistet kontrollen over store deler av den nordlige Vestbredden, hvor byer som Jenin og Nablus ligger. Her har palestinske terrorgrupper tatt over mye av kontrollen.

Det har gjort at det israelske forsvaret i større grad har måtte gjøre jobben som palestinerne egentlig skulle gjøre selv. I juli utførte det israelske forsvaret sin største antiterror-operasjon i Jenin siden 2000-tallet. Titalls ettersøkte terrorister ble pågrepet og store mengder våpen og bomber ble beslaglagt.

Palestinske sikkerhetsstyrker under en øvelse på Vestbredden. (Foto: Palestinske myndigheter)

Wennesland sier at penger og våpen strømmer inn til terrorgruppene på Vestbredden. Mye av dette er det det iranske regimet som står bak.

– Dette undergraver PA og deres sikkerhetsstyrker ytterligere. Det fører også til angrep på Israel, enten i form av terrorangrep i gatene i Israel, som vi har sett et skremmende antall av, eller angrep mot sivile israelere på Vestbredden, sier FN-utsendingen.

Israel og palestinske myndigheter har i dag et skjørt sikkerhetssamarbeid. Wennesland mener at dette samarbeidet må styrkes og forbedres skal man klare å forhindre at situasjonen på Vestbredden kommer helt ut av kontroll.

– Dette påvirker livet til sivile. Jeg vet at folk er redde i Israel, men jeg kan forsikre dere om at folk på Vestbredden er også bekymret for hvordan dette utvikler seg, sier FN-utsendingen og fortsetter:

– Selv steder som vi har ansett for å være trygge og rolige, som Jeriko, har nå blitt en konfliktsone.

Wennesland mener mangel på tillit mellom palestinske myndigheter og palestinere flest også bidrar til økt uro på Vestbredden. Han mener hele samfunnsstrukturen på Vestbredden er i ferd med å falle fra hverandre.

– Jeg har vært involvert i denne regionen i 30 år, men jeg har aldri sett Vestbredden slik det er for øyeblikket, sier FN-utsendingen.

Norske Tor Wennesland er FNs spesialutsending til Midtøsten. (Foto: FN)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart