Militante palestinere i kamp med israelske soldater i byen Jenin på Vestbredden mandag 3. juni. (Foto: Flash90)

FN-utsending: – Jihadisters avanserte våpen undergraver PA og truer Israel

FNs spesialutsending Tor Wennesland er svært bekymret for situasjonen på Vestbredden.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Terrorgruppene på Vestbredden har bedre våpen enn sikkerhetsstyrkene til de palestinske selvstyremyndighetene (PA). Det er en trussel mot Israel og undergraver palestinske selvstyremyndigheter, sier FNs spesialutsending til Midtøsten, norske Tor Wennesland.

De palestinske sikkerhetsstyrkene ble i sin tid opprettet i forbindelse med Oslo-avtalen for å stanse palestinske terrorgrupper, men nå er terroristene bedre utrustet enn de som skal forsøke å stanse dem.

– Det er en betydelig økning i tilgjengeligheten av svært sofistikerte våpen over hele Vestbredden. Disse våpnene er ikke i hendene til palestinske sikkerhetsstyrker, men grupper tilknyttet Hamas, Islamsk Jihad og andre grupperinger, sier Wennesland, gjengitt i Jerusalem Post.

Selv om de palestinske sikkerhetsstyrkene ble opprettet for å håndtere palestinske terrorgrupper, har palestinske selvstyremyndigheter helt fra starten av Oslo-prosessen sviktet i å avvæpne og fengsle palestinske militsgrupper, slik avtalen krever. Det siste årene har det blitt enda verre.

Da har palestinske myndigheter mer eller mindre mistet kontrollen over store deler av den nordlige Vestbredden, hvor byer som Jenin og Nablus ligger. Her har palestinske terrorgrupper tatt over mye av kontrollen.

Det har gjort at det israelske forsvaret i større grad har måtte gjøre jobben som palestinerne egentlig skulle gjøre selv. I juli utførte det israelske forsvaret sin største antiterror-operasjon i Jenin siden 2000-tallet. Titalls ettersøkte terrorister ble pågrepet og store mengder våpen og bomber ble beslaglagt.

Palestinske sikkerhetsstyrker under en øvelse på Vestbredden. (Foto: Palestinske myndigheter)

Wennesland sier at penger og våpen strømmer inn til terrorgruppene på Vestbredden. Mye av dette er det det iranske regimet som står bak.

– Dette undergraver PA og deres sikkerhetsstyrker ytterligere. Det fører også til angrep på Israel, enten i form av terrorangrep i gatene i Israel, som vi har sett et skremmende antall av, eller angrep mot sivile israelere på Vestbredden, sier FN-utsendingen.

Israel og palestinske myndigheter har i dag et skjørt sikkerhetssamarbeid. Wennesland mener at dette samarbeidet må styrkes og forbedres skal man klare å forhindre at situasjonen på Vestbredden kommer helt ut av kontroll.

– Dette påvirker livet til sivile. Jeg vet at folk er redde i Israel, men jeg kan forsikre dere om at folk på Vestbredden er også bekymret for hvordan dette utvikler seg, sier FN-utsendingen og fortsetter:

– Selv steder som vi har ansett for å være trygge og rolige, som Jeriko, har nå blitt en konfliktsone.

Wennesland mener mangel på tillit mellom palestinske myndigheter og palestinere flest også bidrar til økt uro på Vestbredden. Han mener hele samfunnsstrukturen på Vestbredden er i ferd med å falle fra hverandre.

– Jeg har vært involvert i denne regionen i 30 år, men jeg har aldri sett Vestbredden slik det er for øyeblikket, sier FN-utsendingen.

Norske Tor Wennesland er FNs spesialutsending til Midtøsten. (Foto: FN)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart