Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Operasjonen i Jenin avsluttet – IDF-soldat drept under tilbaketrekkingen

Tidlig onsdag morgen 5. juli forlot de siste israelske militærkjøretøyene Jenin etter en to dager lang operasjon. (Foto: Flash90)
Antiterror-operasjonen i Jenin er avsluttet etter to dager. Det israelske forsvaret sier målene med operasjonen er nådd.

Den israelske elitesoldaten David Yehuda Yitzhak ble skutt i Jenin på Vestbredden sent tirsdag kveld, da israelske soldater begynte å trekke seg ut av området etter en nesten to dager lang antiterror-operasjon.

Soldaten døde senere på sykehuset. Ifølge IDF ble soldaten skutt mens han sikret andre soldaters tilbaketrekking. Hæren undersøker om han ble skutt av palestinske militante, eller om han ble truffet av en av sine egne ved et uhell.

Den 23 år gamle kommandosoldaten begraves onsdag på den militære gravlunden Mount Herzl i Jerusalem. Han er en av flere soldater som er drept i gatekamper i Jenin, en høyborg for palestinsk terrorisme.

I løpet av det siste året har terrorister i Jenin stått bak 50 skyteangrep. 19 ettersøkte terrorister har søkt tilflukt i byen etter å ha gjennomført terrorangrep. Det siste året er over 50 israelere drept i palestinsk terrorisme og mange av angrepene har kommet fra nettopp Jenin.

Onsdag morgen meldes det om at alle israelske soldater har trukket seg ut av byen, etter den største antiterror-operasjonen på Vestbredden på rundt 20 år. Over 1000 soldater har deltatt i aksjonen, som har hatt som mål å arrestere ettersøkte terrorister, konfiskere våpen og ødelegge terroristenes infrastruktur.

Militante palestinere i kamp med israelske soldater i byen Jenin mandag 3. juni. (Foto: Flash90)

Det israelske forsvaret møtte mindre væpnet motstand i byen enn de hadde forventet på forhånd. Mange av de væpnede militante i byen valgte å gjemme seg da de israelske soldatene inntok byen.

I løpet av antiterror-operasjonen ble rundt 30 terrormål ødelagt, blant annet seks laboratorium for produksjon av sprengstoff. Over 300 bomber ble beslaglagt. Det ble også funnet store mengder våpen, blant annet under en moské. 26 automatrifler av typen M-16 ble beslaglagt og hundrevis av kuler. Det ble også beslaglagt åtte håndvåpen.

30 ettersøkte terrorister er blitt pågrepet og arrestert i aksjonen.

Også flere millioner kroner i kontanter ble funnet og beslaglagt. Som MIFF har skrevet om tidligere får terrorgrupper som Islamsk Jihad penger fra Iran til å kjøpe våpen og til å rekruttere nye terrorister.

Irans mål er å destabilisere hele Vestbredden.

Palestinske helsemyndigheter sier 13 personer ble drept i løpet av operasjonen og at nærmere 100 ble skadet, flere av dem alvorlig. Det israelske forsvaret på sin side sier 18 palestinske militante ble drept. Ifølge det israelske forsvaret var alle drepte palestinere involvert i kamphandlingene, men at det skal være noen sivile blant de skadde.

En av de drepte militante ble fremstilt av NRK som en uskyldig 14-åring. I realiteten var en han 16 eller 17 år og medlem av terrorgruppen Islamsk Jihad. Palestinske terrorgrupper bruker palestinske mindreårige i sin kamp mot Israel.

Samtidig som antiterror-operasjonen i Jenin var i ferd med å bli avsluttet ble det avfyrt fem raketter fra Gazastripen mot det sørlige Israel. Et bolighus i Sderot ble skadet, men ingen mennesker kom til skade. Det israelske forsvaret svarte med å bombe to Hamas-mål på Gazastripen. Det er ikke meldt om skadde etter angrepet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart