Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Møter mindre motstand enn forventet

Israelske styrker på vei inn i byen Jenin på Vestbredden under en antiterror-operasjon 3. juli 2023. (Foto: Flash90)
Lite motstand fra væpnede grupper i Jenin betyr at antiterror-operasjonen kan være ferdig tidligere enn planlagt. Mange av terroristene har gjemt seg.

Talsperson for det israelske forsvaret, brigadegeneral Daniel Hagari, sier tirsdag 4. juli at den store antiterror-operasjonen i Jenin kan bli avsluttet tidligere enn forventet. Trolig i løpet av noen få dager.

Årsaken er at det israelske forsvaret (IDF) møter mindre motstand fra væpnede palestinske grupper enn forventet. De fleste målene med operasjonen er allerede oppnådd, skriver avisen Jerusalem Post.

Ifølge IDFs talsperson hadde militæret på forhånd valgt flere titalls mål som skulle ødelegges, alt fra kommandosentraler til våpenlager og bombefabrikker.

Det skal nå bare gjenstå rundt 10 terrormål igjen. Mange av de forhåndsvalgte målene ble ødelagt allerede i løpet av operasjonens første dag, en stor del ble ødelagt av det israelske luftforsvaret allerede i løpet av operasjonens to første timer.

Da antiterror-operasjonen ble innledet natt til mandag 3. juli ble det brukt droner til å ødelegge rundt 20 mål, mens kommandosoldater og elitesoldater, sammen med regulert infanteri og sikkerhetsstyrker, nøytraliserte en rekke andre mål. Over 1000 soldater deltar.

Blant annet ble det funnet et stort våpenlager gjemt under en moské.

Militante palestinere i kamp med israelske soldater i byen Jenin mandag 3. juli. (Foto: Flash90)

Ifølge det palestinske helsedepartementet er totalt 10 palestinere blitt drept siden operasjonen startet. De fleste – om ikke alle – var medlemmer av terrorgrupper. I tillegg er flere titalls blitt skadet, mange av dem alvorlig skadet.

Det bor rundt 49.000 mennesker i Jenin, som ligger nord på Vestbredden. De siste årene har palestinske selvstyremyndigheter mistet kontrollen over byen. Her er terrorgrupper som Islamsk Jihad, med støtte fra Iran, overtatt mye av styringen.

Det har gjort at byen har blitt en høyborg for terrorisme. Det siste året er minst 15 israelere drept i terrorangrep som har kommet fra Jenin.

Målet med den store antiterror-operasjonen har vært å bryte ned terrorgruppene, arrestere mistenkte terrorister og konfiskere våpen.

Anslaget til IDF før operasjonen startet var det var 150 ettersøkte militante man spesifikt skulle se etter. Av de drøyt 50.000 menneskene i byen så var det 300 av dem som potensielt ville ta til våpen og kjempe mot de israelske soldatene.

Siden antiterror-operasjonen startet er 120 palestinere blitt arrestert, men ikke alle var mistenkte og noen er senere blitt løslatt.

Det som har overrasket det israelske forsvaret har vært hvor lite væpnet motstand de har møtt. Så langt har det kun vært snakk om 10 skyteepisoder mellom militante og israelske soldater. IDF hadde forventet langt hardere motstand.

Uansett om årsaken er at operasjonen tok terrorgruppene på senga, at de frykter målrettede droneangrep eller om det er av andre grunner: De fleste militante i Jenin har valgt å gjemme seg i stedet for å konfrontere de israelske soldatene.

Så mens IDF nøytraliserer de gjenværende 10 terrormålene må de samtidig lete etter mistenkte som gjemmer seg blant sivilbefolkningen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart